Home » Πάνε στο Προεδρικό τελικά με τα τρακτέρ – Πήραν €4,3 εκατ. αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι

Πάνε στο Προεδρικό τελικά με τα τρακτέρ – Πήραν €4,3 εκατ. αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι

0 comment

Πάνε στο Προεδρικό τελικά με τα τρακτέρ – Πήραν €4,3 εκατ. αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι

Αλλαγή πλάνων από τους πατατοπαραγωγούς και τους σιτοπαραγωγούς που κινούνται πλέον με τα γεωργικά τους οχήματα στη Λευκωσία με κατάληξη στο Προεδρικό όπως ήταν και η αρχική τους πρόθεση και αναμένεται να φθάσουν γύρω στις 11 το πρωί.

Ψες αποφάσισαν να κινηθούν με τρακτέρ και διπλοκάμπινα στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στις πληρωμές. Ωστόσο, μετά την ενημέρωση που έτυχαν πριν από λίγο τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών ότι όλες οι πληρωμές θα γίνουν πριν από το τέλος του χρόνου, ανεξαρτήτως προβλημάτων που προκύπτουν από τις αιτήσεις τους, αποφάσισαν να μεταφέρουν την κινητοποίησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο διεκδικώντας μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.

Οι πατατοπαραγωγοί από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και την Λάρνακα έρχονται με τα διπλοκάμπινά τους με σημείο συνάντησης το ΓΣΠ, όπου εκεί κατευθύνονται και τα τρακτέρ των σιτοπαραγωγών της επαρχίας Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι η τελευταία διαφοροποιημένη πρόταση, της κυβέρνησης είναι η παραχώρηση οικονομικής στήριξης €4,3 εκατ. στους δύο κλάδους. Στους σιτοπαραγωγούς θα δοθούν €2,65 εκατ. που αντιστοιχεί στα €6 το δεκάριο και στους πατατοπαραγωγούς €1,654 εκατ. που αντιστοιχεί στα €55 το δεκάριο.

Υπογραμμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα να εγκρίνει το ποσό των €574.358 μόνο για τους σιτοκαλλιεργητές, ενώ για τους πατατοπαραγωγούς αποφασίστηκε να μην παραχωρηθεί η όποια οικονομική στήριξη αφού δεν δικαιολογείτο σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η όποια αύξηση του κόστους παραγωγής στις πατάτες έχει αντισταθμιστεί από παράλληλη αύξηση της τιμής πώλησης στους καταναλωτές.

Μετά από διαβουλεύσεις των ομάδων παραγωγών με τον Υπουργό Γεωργίας υποβλήθηκε εισήγηση από πλευράς κυβέρνησης για παραχώρηση στήριξης €4 το δεκάριο για τα σιτηρά και €34 το δεκάριο για τις πατάτες. Ωστόσο, το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στα €6 το δεκάριο για τα σιτηρά και €55 το δεκάριο για τις πατάτες. Έτσι από τις €575 χιλ. φθάσαμε στα €4,3εκατ.

Σημειώνεται ότι οι σιτοπαραγωγοί διεκδικούν στήριξη που αντιστοιχεί με €10 το δεκάριο και οι πατατοπαραγωγοί €80 το δεκάριο.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More