Home » ΟΣΑΚ: Δεν έχουμε τρακτέρ για να βγούμε στους δρόμους – Άλλοι στραγγαλίζουν τον τομέα της υγείας, άλλοι τον εκμεταλλεύονται και λαϊκίζουν

ΟΣΑΚ: Δεν έχουμε τρακτέρ για να βγούμε στους δρόμους – Άλλοι στραγγαλίζουν τον τομέα της υγείας, άλλοι τον εκμεταλλεύονται και λαϊκίζουν

0 comment

ΟΣΑΚ: Δεν έχουμε τρακτέρ για να βγούμε στους δρόμους – Άλλοι στραγγαλίζουν τον τομέα της υγείας, άλλοι τον εκμεταλλεύονται και λαϊκίζουν

Επίθεση κατά παντός υπευθύνου εξαπέλυσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ότι ακολουθεί τους προκατόχους της, εφαρμόζοντας πρακτική στραγγαλισμού της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας και τα κόμματα ότι εκμεταλλεύονται τον τομέα της Υγείας για λαϊκισμό και ψηφοθηρία.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, οι εκπρόσωποι των οργανωμένων ασθενών αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις που κατά καιρούς δέχεται η Ομοσπονδία για να αποδεχθεί αποφάσεις ή ρυθμίσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί και δήλωσαν ξεκάθαρα ότι «υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για το ΓεΣΥ».

«Η πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως διαπιστώνεται, δεν είναι να ενισχύσει το ΓεΣΥ. Αν ήθελαν να ενισχυθεί το ΓεΣΥ, δεν θα έκοβαν από τον προϋπολογισμό του τις 56 θέσεις που περιέλαβε ο ΟΑΥ. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα, η ίδια Κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή την έγκριση πέραν των 700 νέων θέσεων για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η Υγεία είναι ο φτωχός συγγενής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι για οικονομικούς λόγους «λαμβάνουν αποφάσεις για μεσοβέζικες λύσεις ξηλώνοντας αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια και αφορούν την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας».

Αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην ίδρυση Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ασθενοφόρων, αλλά και σε πληροφορίες που φθάνουν στην ΟΣΑΚ και φέρουν την Κυβέρνηση να σκέφτεται να μην προχωρήσει σε ίδρυση του θεσμού του «Συνήγορου του Ασθενή», αλλά για καθαρά οικονομικούς λόγους να συνενώσει τον Συνήγορο του Ασθενή με τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ.

Στην τοποθέτηση του περιέλαβε επίσης θέματα όπως, οι παρεμβάσεις και οι εξαγγελίες ή απαιτήσεις κυβέρνησης ή κομμάτων σε προεκλογικές περιόδους σε σχέση με τα κρατικά νοσοκομεία «φορτώνοντας έτσι τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, για τη βιωσιμότητα του οποίου δηλώνουν ότι ανησυχούν».

Ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Μίλτος Μιλτιάδους αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμού του ΟΑΥ.

«Απλά να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που το υπουργείο Οικονομικών στέλνει εντολή για μείωση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο οργανισμός να επεκτείνει ελεύθερα τις υπηρεσίες που προσφέρει στον κύπριο πολίτη/ασθενή. Η έγνοια μας είναι ότι η δημιουργία ενός τεράστιου αποθεματικού στο Ταμείο του ΓεΣΥ, που φαίνεται ότι εκεί οδηγούμαστε, θα ανοίξει την όρεξη σε κάποιους να δημιουργήσουν ένα ακόμα Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων». Ο κ. Μιλτιάδους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «φαίνεται πως υπάρχουν κύκλοι στο υπουργείο Οικονομικών που βλέπουν τον τομέα της υγείας με ένα καθαρά λογιστικό τρόπο».

Ο γραμματέας της ΟΣΑΚ Μάριος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην μη ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό του κονδυλίου που αφορά την ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. Όπως είπε, χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις για να ενταχθεί το σχετικό κονδύλι τελικά από την Κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Αναφορά έκανε και στο θέμα της κάλυψης των εξόδων των ασθενών αλλά και των συνοδών τους, όταν χρειάζεται να μεταβούν στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις. Στον προϋπολογισμό είπε, περιέλαβαν κονδύλι «350.000 ευρώ που είναι αρκετό για να καλύψει μόνο μικρό μέρος των πραγματικών αναγκών». Στην Ομοσπονδία, είπε, έφθασαν πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. «Ωστόσο επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση δεν είχαμε».

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης, διερωτήθηκε για τον λόγο για τον οποίο, «όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας φθάνουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λυθούν. Όλοι ανεξαιρέτως οι υπόλοιποι που λαμβάνουν αποφάσεις πρέπει να μάθουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».

«Ως οργανωμένοι ασθενείς, δεν διαθέτουμε τρακτέρ για να βγούμε στους δρόμους, να προκαλέσουμε κομφούζιο και να πάρουμε τα επιδόματα που (δεν) διεκδικούμε. Δεν έχουμε ούτε την οικονομική ισχύ για να ενισχύσουμε κόμματα και υποψήφιους στις προεκλογικές τους εκστρατείες για να μας κάνουν τα χατίρια. Δεν είμαστε μεγάλες επιχειρήσεις ή ξενοδόχοι ή τράπεζες για να μας έχουν στα ώπα ώπα. Είμαστε οι απλοί πολίτες. Όπλο μας το δίκαιο και η φωνή μας. Η φωνή μας, την οποία, όπως βλέπετε με τη σημερινή διάσκεψη δεν πρόκειται να σιγήσει κανένας».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise