Sunday, December 22, 2024
Home » Οι πέντε λόγοι που οδηγούν σε συμφόρηση το ΤΑΕΠ

Οι πέντε λόγοι που οδηγούν σε συμφόρηση το ΤΑΕΠ

0 comments

Οι πέντε λόγοι που οδηγούν σε συμφόρηση το ΤΑΕΠ

Δύσκολο να εξηγηθεί και δύσκολο να επιλυθεί το πρόβλημα που παρατηρείται συχνά στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λευκωσίας, λέει στον «Φ» ο διευθυντής του τμήματος Σάββας Σάββα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ενώ «στην αρχή της ένταξης ιδιωτικού ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, στη Λευκωσία, είδαμε να υπάρχει μια καλή μετακίνηση ασθενών, με την πάροδο των εβδομάδων τα δεδομένα άλλαξαν».

Οι παράγοντες που προκαλούν,τη συμφόρηση και πολλές φορές την παρατεταμένη παραμονή ασθενών εντός του ΤΑΕΠ, εξηγεί, «είναι αρκετοί και δεν σχετίζονται, με αυτόν καθ’ αυτόν, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Τμήμα αλλά με άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την πληρότητα των θαλάμων του νοσοκομείου, τον αυξημένο αριθμό παθολογικών περιστατικών που έρχονται στο ΤΑΕΠ του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας από άλλα νοσοκομεία αλλά και οίκους ευγηρίας και σε κάποιες περιπτώσεις και εξαιτίας της αυξημένης προσέλευσης ασθενών γενικά».

Το ΤΑΕΠ Λευκωσίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δέχεται κατά μέσο όρο 130-140 επισκέψεις ανά 24ώρο. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε μήνα, εξυπηρετεί γύρω στις 4000 ασθενείς. Διαθέτει 21 κλίνες και 16 γιατρούς. «Πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρόσληψη άλλων γιατρών και ελπίζουμε ότι θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις και θα αυξηθεί και η δυναμικότητα του τμήματος μας σε γιατρούς».

«Υπάρχουν ημέρες που έχουμε 4 ή 5 ασθενείς στην αναμονή για εισαγωγή στους θαλάμους. Μέχρι αυτό τον αριθμό δεν μπορούμε να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα διότι έχουμε στη διάθεση μας άλλες κλίνες για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς που προσέρχονται στη συνέχεια. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ο αριθμός των ασθενών που περιμένουν να εισαχθούν για νοσηλεία μεγαλώνει. Δηλαδή φθάνουμε τους 8 ή τους 9 ή τους 10. Διαθέτουμε 21 κλίνες, αντιλαμβάνεστε ότι μένουμε στην πραγματικότητα με το 50% της δυναμικότητας μας σε κλίνες και αυτό αναπόφευκτα προκαλεί καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής».

Αναλύοντας ένα ένα τους παράγοντες, που εδώ και χρόνια συζητούνται και χαρακτηρίζονται ως αιτίες για την συμφόρηση που συχνά παρατηρείται στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας ο κ. Σάββα εξήγησε:

1. «Το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας είναι το μοναδικό τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά από την Κύπρο καταλήγουν εδώ και για να προχωρήσουν στους θαλάμους πρέπει να περάσουν από το ΤΑΕΠ.

2. Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια φαίνεται, ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, εξακολουθούν να μην εξυπηρετούν ηλικιωμένους ή παθολογικά πνευμονολογικά περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι από ολόκληρη την επαρχία Λευκωσίας, τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν κοντά μας.

3. Είχαμε πρόβλημα με τον χρόνο ανταπόκρισης των ειδικών γιατρών στις κλήσεις του ΤΑΕΠ. Αυτό έχει βελτιωθεί σημαντικά και πλέον καθυστέρηση παρατηρείται σε συγκεκριμένες μόνο ιατρικές ειδικότητες και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Δηλαδή, σε περιπτώσεις ειδικοτήτων που έχουμε δύο γιατρούς στην εφημερία δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα έχουμε όταν οι συνάδελφοι των χειρουργικών ειδικοτήτων βρίσκονται στα χειρουργεία και πρέπει εκεί να περιμένουμε.

4. Η πληρότητα των θαλάμων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Κυρίως κατά τις περιόδους κατά τις οποίες έχουμε έξαρση λοιμώξεων, τέτοια εποχή δηλαδή, οι παθολογικοί θάλαμοι και το πνευμονολογικό τμήμα λειτουργούν με πολύ αυξημένες πληρότητες άρα είναι πολύ δύσκολο όταν έρθει ένα νέο περιστατικό να μεταφερθεί για εισαγωγή χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση. Αν αναλογιστούμε και τους δύο πρώτους παράγοντες στους οποίους έχουμε αναφερθεί, τότε κατανοούμε την εικόνα και πως αυτή διαμορφώνεται.

5. Ο χρόνος που χρειάζεται για την ολοκλήρωση εξετάσεων. Και εδώ έχουμε παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Βεβαίως έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα που έχουν βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι ο τρόπος αντιμετώπισης κάποιων περιστατικών που προσέρχονται στο ΤΑΕΠ για εξυπηρέτηση».

«Δεν καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Λαμβάνουμε μέτρα. Για παράδειγμα λειτουργεί το fast-track ιατρείο. Το ιατρείο ταχείας εξυπηρέτησης μη επειγόντων περιστατικών το οποίο εξυπηρετεί γύρω στους 15-20 ασθενείς ανά εικοσιετετράωρο. Οι ασθενείς αυτοί εξυπηρετούνται εκτός ΤΑΕΠ και αυτό μας έχει βοηθήσει αρκετά. Είναι ασθενείς που δεν χρειάζονται κλίνη για να εξυπηρετηθούν. Ίσως χρειαστούν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις ή μια ακτινογραφία αλλά αυτά γίνονται χωρίς να καταληφθεί μια από τις κλίνες του τμήματος».

Είναι γεγονός, παραδέχθηκε ο κ. Σάββα, «ότι σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούμε και εφαρμόζουμε ως τμήμα λύσεις ανάγκης. Για παράδειγμα ένας ασθενής ο οποίος δεν ανήκει στην κατηγορία των μη επειγόντων για να παραπεμφθεί στο ιατρείο ταχείας εξυπηρέτησης αλλά μπορεί να καλύψουμε τις ανάγκες του διαφορετικά, μεταφέρεται σε άλλους χώρους του ΤΑΕΠ και εκεί οι γιατροί μας τον εξυπηρετούν. Αυτό γίνεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουμε αυξημένη προσέλευση και πρέπει να κάνουμε κάτι για να αυξηθεί ο ρυθμός εξυπηρέτησης των ασθενών».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η ένταξη ιδιωτικού ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ έχει βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του κρατικού ΤΑΕΠ, ο κ. Σάββα εξήγησε: «Κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες, μετά την ένταξη του ιδιωτικού ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, είχαμε μείωση στην προσέλευση ασθενών. Δεν είχαμε μεγάλο χρόνο αναμονής και μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με πολύ μεγαλύτερη άνεση. Με την πάροδο των τριών εβδομάδων αρχίσαμε να βλέπουμε ότι η εικόνα άρχισε σιγά σιγά να ανατρέπεται και παρατηρούμε ότι περίπου το 60% του όγκου ασθενών που είχε μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα έχει πλέον επιστρέψει στο δημόσιο. Πολλές φορές μας ενημερώνουν ότι δεν έχουν διαθέσιμες κλίνες ή δεν διαθέτουν την κατάλληλη ιατρική ειδικότητα και έτσι οι ασθενείς μεταφέρονται εδώ».

Μαζί με όλα τ’ άλλα και οι μη δικαιούχοι του ΓεΣΥ

«Δεν είναι εύκολο να μπορέσει κάποιος να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους παράγοντες ταυτόχρονα. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, όταν ξέρεις πως οι χειρουργοί διαχειρίζονται έναν πολυτραυματία ενός τροχαίου στο χειρουργείο να απαιτείς να έρθουν στο ΤΑΕΠ για ένα άλλο περιστατικό το οποίο ήδη καλύπτεται ιατρικά από τους γιατρούς του τμήματος και ο ασθενής δεν κινδυνεύει. Δεν είναι εύκολο όταν γνωρίζεις ότι οι θάλαμοι είναι υπερπλήρεις να πιέζεις για νέες εισαγωγές πριν δοθούν εξιτήρια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάντοτε και διαχρονικά παρουσιάζονται προβλήματα στα ΤΑΕΠ, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά διεθνώς. Δεν είναι κυπριακό φαινόμενο η συμφόρηση σε Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών», είπε ο διευθυντής του ΤΑΕΠ.

«Αν με ρωτάτε αν έχουμε περιθώρια βελτίωσης, σας απαντώ ότι εννοείται πως έχουμε περιθώρια βελτίωσης. Όλα όσα έχουμε αναφέρει, ακόμα και εκεί που βελτιωθήκαμε σημαντικά τον τελευταίο καιρό, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ένα ΤΑΕΠ σίγουρα συνδέεται με τον τρόπο που λειτουργεί γενικότερα ολόκληρο το νοσοκομείο».

Πέραν αυτού, «να μην ξεχνάμε ότι τα κρατικά ΤΑΕΠ εξυπηρετούν και μετανάστες οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο και να πληρώσουν. Έρχονται εδώ και εμείς τους εξυπηρετούμε. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι άνθρωποι προστίθενται στα καθημερινά μας περιστατικά. Δεν μπορούμε να μην τους εξυπηρετήσουμε και δεν πρέπει να μην τους εξυπηρετούμε όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την υγεία τους».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00