Thursday, September 19, 2024
Home » Οικονομικό έγκλημα: Μελέτη για να γίνουν πιο αποδοτικές οι Αρχές

Οικονομικό έγκλημα: Μελέτη για να γίνουν πιο αποδοτικές οι Αρχές

0 comments

Οικονομικό έγκλημα: Μελέτη για να γίνουν πιο αποδοτικές οι Αρχές

Μελέτη για τις δυνατότητες των αρχών στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, που θ’ αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά περιπτώσεις όπως αυτές που εγείρονται με τις αποκαλύψεις της διεθνούς κοινοπραξίας δημοσιογράφων, ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με την Αστυνομία.

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή της στον «Φ» η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, κληθείσα να σχολιάσει τα όσα αποκαλύπτονται στο «Cyprus Confidential». Σύμφωνα με την υπουργό, «αφενός, ως Υπουργείο Δικαιοσυνης και Δημόσιας Τάξης, μαζί με την Αστυνομια Κύπρου, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μελέτης, η οποία θα υποβληθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατιας, ως μακροχρόνιο πλάνο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τέτοιου είδους ζητήματα.

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολογεί τις δυνατότητες των αρχών επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Δημοκρατίας ως χρηματοοικονομικού κέντρου, έχοντας λάβει υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Αφετέρου, προσθέτει, στοιχεία που προβάλλουν μέσα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα αξιολογούνται από την Αστυνομία. Κάποιες υποθέσεις είναι ήδη υπό διερεύνηση για τυχόν ποινικά αδικήματα που μπορεί να προκύπτουν. Υπάρχει μηδενική ανοχή και έμφαση στην πάταξη του οικονομικού εγκλήματος από την Αστυνομία, καταλήγει η κ. Προκοπίου.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή διερευνώνται από το Γραφείο Πάταξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίαςεννιά υποθέσεις παραβίασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και δύο εξ αυτών βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές αφορούν σε πρόσωπα που αναφέρονται στις αποκαλύψεις της έρευνας διεθνών δημοσιογράφων.

Πάντως, με οδηγίες από προχθές πριν ακόμα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να μελετήσει τα όσα αφορούν την Κύπρο και να προχωρήσει σε έρευνα και μάλιστα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα περάτωσής τους. Τη μελέτη των όσων αποκαλύπτονται, επιβεβαίωσε χθες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε, όπου εντοπιστεί υπόβαθρο από την Αστυνομία, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διερευνηθούν πιθανά ποινικά αδικήματα. Παράλληλα ανέφερε ότι σε όσες υποθέσεις διερευνώνται από την Αστυνομία και αναφέρονται στην έρευνα έχει δοθεί οδηγία όπως δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση τους.

Στο μεταξύ, η ερεύνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists) με τίτλο «Cyprus Confidential», η οποία εμπλέκει την Κύπρο σε δραστηριότητες αμφιβόλου νομιμότητας, θα συζητηθεί εκτάκτως σε μια βδομάδα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Το θέμα ενεγράφη χθες από τα μέλη της Επιτροπής για αυτεπάγγελτη εξέταση, υπό τον τίτλο «Αξιολόγηση των ευρημάτων, που προκύπτουν από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2023 και ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι κανένας απολύτως δεν είναι υπεράνω του νόμου και κανένας μα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διασύρει την Κυπριακή Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, η Δημοκρατία έκανε πάρα πολλά τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, για ισχυροποίηση του συστήματος έναντι της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας, για να προσθέσει πως η Βουλή ψήφησε τρεις βασικούς νόμους για πάταξη της διαφθοράς, που αφορούν στην ίδρυση της Αρχής κατά της διαφθοράς, το Νόμο για τους μάρτυρες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και τον Νόμο για το λόμπινγκ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως «δυστυχώς για πολλοστή φορά διασύρεται το όνομα και η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει διερεύνηση». Είπε πως το κόμμα του κρατεί τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πλην όμως αυτή δεν είναι αρκετή. Επιπλέον, είπε ότι «ουδόλως μας ξενίζει το γεγονός ότι στο κάδρο των δημοσιευμάτων βρίσκεται ξανά και το όνομα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με διάφορες ενέργειες».

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More