Οδυσσέας Μιχαηλίδης: Σκάνδαλο μεγατόνων διάρκειας 15 χρόνων – Εμπλέκονται 11 κρατικές υπηρεσίες που δηλώνουν άγνοια
Πράματα και θάματα για το σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο άρχισε πριν από 15 χρόνια με την εμπλοκή 11 κρατικών υπηρεσιών στις περιοχές Τριμίκλινης και Σιλίκου, όπου δημιουργήθηκαν παράνομα ιχθυοκαλλιέργειες και πολυτελές θέρετρο αναψυχής λέχθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να καταθέτει έκθεση κόλαφο, ξεμπροστιάζοντας τον κρατικό μηχανισμό. Όπως υπογραμμίστηκε, την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ενώ το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος εξετάζει, ήδη, η ΜΟΚΑΣ.
Μεταξύ των αυθαιρεσιών συγκαταλέγεται η παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, η καταπάτηση κρατικής γης, η περιβαλλοντική καταστροφή, η παράνομη ανέγερση εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο διάπραξης απάτης που σχετίζεται με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι το θέμα ξεκίνησε το 2009 και αφορά μια ενιαία ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται σε δύο γειτνιάζοντα τεμάχια που εμπίπτουν σε δύο διαφορετικές κοινότητες, τη Σιλίκου και την Τριμίκλινη.
Όσον αφορά την Σιλίκου, ο έπαρχος Λεμεσού, ως οικοδομική Αρχή, παραχώρησε άδεια οικοδομής σε ιδιώτη με σκοπό την κατασκευή περίφραξης και υδατοδεξαμένης, η οποία θα στοίχιζε €800.000. Ωστόσο, η υδατοδεξαμενη κατασκευάστηκε κατά παράβαση των όρων της άδειας και διέφερε από τα σχέδια ως προς το μέγεθος, το σχήμα κ.α. Το 2016 ο ιδιοκτήτης/εταιρεία υπέβαλαν αίτηση για αλλαγή χρήσης της υδατοδεξαμένης άρδευσης σε ιχθυοκαλλιέργεια.
Η Πολεοδομία το 2017 δημοσίευσε την άρνησή της στην εν λόγω αλλαγή, αφού ανάμεσα σε πολλά άλλα, η υδατοδεξαμενή δεν τηρούσε τις προδιαγραφές της άδειάς της. Ωστόσο, χωρίς να αλλάξουν τα δεδομένα, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης, το 2020 η Πολεοδομία άλλαξε, τελικά, την άδεια σε άρδευσης/ιχθυοκαλλιέργειας, «ασκώντας τη διακριτική της ευχέρεια, χωρίς να τεκμηριώσει την απόφασή της».
Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου, υπογραμμίζει ο κ. Μιχαηλίδης, εκδόθηκε και τροποποιήθηκε παράνομα από το Τμήμα Αλιείας. «Ο μεγάλος φταίχτης είναι το Τμήμα Αλιείας, καθώς οι απόψεις του αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για τη λήψη απόφασης της Πολεοδομίας». Με δεδομένη την παράνομη άδεια που εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας, «όλες οι άλλες υπηρεσίες παραχωρούσαν και αυτές άδεια. Για αυτό λέω ότι είναι και η πηγή του κακού, αφού αποτέλεσε το άλλοθι», είπε και πρόσθεσε ότι το 2018 το Τμήμα Αλιείας σε διαβούλευση με άλλα τμήματα, υποστήριζε την ανάπτυξη. «Αυτή η τοποθέτηση μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση, δεδομένου ότι η άδεια που του εξέδωσε το 2011 ήταν παράνομη, αφού δεν υπήρχε πολεοδομική άδεια».
Η άδεια του 2011 αφορούσε καλλιέργεια 5 τόνων πέστροφας και οξύρυγχου, αλλά το 2013 μετετράπη σε 20 τόνους. Η άδεια αυτή ανανεώθηκε το 2022 για ακόμη 10 χρόνια ως το 2031, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση λειτουργούσε σε παράνομα υποστατικά, πράγμα, το οποίο υποδείκνυε σε πολλές εκθέσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Η υδατοδεξαμενή άρδευσης, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης, έλαβε χρηματοδότηση το 2012 από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ύψους €420.000. Παρά το γεγονός ότι έπρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία της στη βάση της επιδότησης, εντούτοις, απέκρυψε ότι είχε εξασφαλίσει άδεια μετατροπής σε ιχθυοκαλλιέργεια. «Υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης απάτης», είπε.
Τριμίκλινη
«Το 2017, ο υπουργός Γεωργίας κ. Κουγιάλης, ενέκρινε την παραχώρηση άδειας υδροληψίας για σκοπούς υδροδότησης των παράνομων εγκαταστάσεων ιχθυοτροφείο στην Τριμίκλινη», με αποτέλεσμα να δώσει τελικά και το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, το οποίο αρχικά είχε αρνηθεί, άδεια για εκτροπή νερού από τον Κούρη.
Ο γιος του ιδιοκτήτη, χρησιμοποιεί κρατικά τεμάχια για άλλο σκοπό από αυτόν που του εκμισθώθηκαν. Αντί για γεωργία, τα εκμεταλλευτικέ για τα ιχθυοτροφεία, ενώ κατασκεύασαν και τεχνητή λίμνη, εστιατόριο, ξύλινα σπίτια για διαμονή και δωμάτια σάουνας. «Για κανένα από τα έργα της ανάπτυξης αυτής δεν εξασφαλίστηκε οποιαδήποτε άδεια από τις αρμόδιες αρχές».
Στην κοίτη του Κούρη, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, δημιουργήθηκαν υποδομές εκτροπής νερού με αγωγούς 10 ιντσών ο καθ’ ένας για τη μεταφορά νερού στις παράνομε εγκαταστάσεις. Επίσης στην κοίτη του υδατοφράκτη έγιναν γεωτρήσεις και αντλείται νερό σε 24ωρη βάση, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε χαμηλό σημείο η στάθμη του νερού. Ο υδατοφράχτης Τριμίκλινης είναι η σημαντικότερη αποθήκη νερού για σκοπούς πυρόσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιών στο δάσος Τροόδους. «Στερέψαμε τον υδατοφράκτη από τις παρανομίες τους», υπογράμμισε.
Έπεσαν από τα σύννεφα οι αρμόδιες υπηρεσίες
Παρά το γαϊτανάκι παρανομιών, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν υπόψη τους τις αυθαιρεσίες.
Ο γενικός διευθυντής Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, σημείωσε ότι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που υπάρχει για πρώτη φορά το 2022, όταν οι γειτονικές κοινότητες κατήγγειλαν ότι δεν είχαν νερό άρδευσης για να ποτίσουν. «Δώσαμε εντολή να αποκατασταθεί η νομιμότητα», είπε. Παράλληλα, ανέφερε, τον περασμένο Δεκέμβρη το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τριμελή επιτροπή ώστε, αξιοποιώντας την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, να δώσει λύσεις σε διάστημα δύο μηνών.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι υπέπεσε στην αντίληψή του το μέγεθος του προβλήματος το Ιούλιο 2023. «Προβήκαμε σε καταγγελία για τις παράνομες υποδομές και τη διαβιβάσαμε στην Γενική Εισαγγελία». Είπε, ακόμη, ότι η εν λόγω υπόθεση αποτελεί παράδειγμα για το πώς να καταπολεμήσουν την παρανομία και παράνομη οικοδόμηση. «Έχουν ευθύνη κατ’ εμάς και οι μηχανικοί», είπε.
Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κτηματολογίου, σημείωσε ότι μετά από επιτόπιο έλεγχο διεφάνη ότι δεν υπάρχουν άδειες για τις κατασκευές που έγιναν στα τεμάχια που εκμισθώθηκαν. Είπε, ακόμη, ότι έλαβαν 8 αιτήσεις για έκταση 31.000 μέτρα.
Ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκος Κούνδουρος, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι 29 Νοεμβρίου 2023 απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για λήψη δικαστικών μέτρων.
Ο βοηθός έπαρχος Λεμεσού, Νικόλας Τσιούλλος, ανέφερε ότι διόρισαν δικηγόρο ο οποίος παραιτήθηκε, βρήκαν άλλον, όμως, ενημερώθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία τον περασμένο Αύγουστο ότι θα αναλάβει η ίδια την υπόθεση.
Επιθεωρητής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων αναφέρθηκε πως ακόμη δεν ξεκίνησε η χρέωση του ιδιοκτήτη/εταιρείας για τις αρδεύσεις.
«Καταλαβαίνω η κόρη μου στο σχολείο να μην ξέρει πού είναι η Τριμίκλινη»
Η άδεια του Τμήματος Αλιείας, σημείωσε ο Γενικός Ελεγκτής ασκώντας έντονη κριτική και στη διευθύντρια του Μαρίνα Αργυρού, αναφέρει στην πρώτη σελίδα Τριμίκλινη Πάφου και εσωτερικά μιλά για τη Σιλίκου.
«Το να μην ξέρει η κόρη μου στο σχολείο πού είναι η Τριμίκλινη το καταλαβαίνω. Να δεχτώ ότι οι υπηρεσιακοί ετοιμάζουν τους όρους και όχι η διευθύντρια και δεν κατάλαβε ότι μέσα έγραφε Σιλίκου και έξω Τριμίκλινη. Όμως, να βάζω την υπογραφή μου, ως αξιωματούχος του κράτους, ως διευθυντής σε χαρτί που γράφει Τριμίκλινη Πάφος… ε, κάτι δεν πάει καλά!», υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο κ. Μιχαηλίδης για άδεια που ανανεώθηκε από το Τμήμα Αλιείας το 2021.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Τμήματος Αλιείεας απάντησε ότι «η αρχική άδεια που εκδόθηκε το 2011 από τον τότε διευθυντή του Τμήματος Αλιείας, έγραφε επίσης στην πρώτη σελίδα Τριμίκλινη Πάφου», υποδεικνύοντας ότι το λάθος έγινε τότε. Είπε, ακόμη, ότι χρειάστηκε να χειριστούν ένα δύσκολο θέμα και ότι η θεραπεία στην οποία κατέληξαν για το θέμα ήταν η νομιμοποίηση. Πάντως, είπε, απευθύνθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να ανακαλέσουν την εν λόγω άδεια καθώς και για τυχόν απόδοση ευθυνών.
Στο μικροσκόπιο των ερευνητών
Τις υποψίες ξεπλύματος παράνομου χρήματος μεταβίβασε στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), ο κ. Μιχαηλίδης. Εκ μέρους της ΜΟΚΑΣ σημειώθηκε ότι συλλέγουν πληροφορίες και μελετούν την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αν προκύψουν θέματα που χρήζουν ποινικής διερεύνησης οι πληροφορίες θα μεταβιβαστούν στην Αστυνομία.
Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει έρευνα η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ανέφερε ο Νίκος Ζαμπακίδης.
Πηγή: Philenews