Home » Ξεχειλίζουν τα νοσοκομεία λόγω λοιμώξεων

Ξεχειλίζουν τα νοσοκομεία λόγω λοιμώξεων

0 comment

Ξεχειλίζουν τα νοσοκομεία λόγω λοιμώξεων

Εκατοντάδες οι ασθενείς με κορωνοϊό και άλλες εποχιακές λοιμώξεις. Οι θάλαμοι ασθενών με κορωνοϊό άρχισαν να γεμίζουν σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια ενώ παθολογικά και πνευμονολογικά τμήματα, δυναμικότητας πέραν των 40-60 κλινών το κάθε ένα βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους εξαιτίας των υπόλοιπων ιογενών ή βακτηριακών λοιμώξεων.

Τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί αναμένουν αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η γρίπη η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει περισσότερους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους,στο νοσοκομείο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, «αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται πέραν των 90 ασθενών με κορωνοϊό, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και υπερήλικες».

Ηλικιωμένοι και υπερήλικες είναι όμως, όπως επεσήμανε, «και οι ασθενείς που νοσηλεύονται με άλλες εποχιακές λοιμώξεις ενώ και τα παιδιατρικά τμήματα, κυρίως στο Μακάριο νοσοκομείο παρουσιάζουν αυξημένη πληρότητα αφού οRSV εξακολουθεί να χτυπά τα παιδιά».

«Περιστατικά RSV παρατηρούνται και σε ηλικιωμένους ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση αφορά τα παιδιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαριλάου επεσήμανε ότι «βάσει των υπολογισμών μας οι οποίοι από την έναρξη της πανδημίας επιβεβαιώνονται ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό θα παρουσιάσει και τις επόμενες ημέρες αύξηση» και ταυτόχρονα, «πλησιάζουμε τα μέσα Ιανουαρίου και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση και στα περιστατικά γρίπης που νοσηλεύουμε».

Επιπρόσθετα, «σήμερα (χθες) επαναλειτουργούν τα σχολεία και σίγουρα θα έχουμε αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού ή και άλλων λοιμώξεων στα παιδιά. Δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε ασθενείς στα νοσοκομεία που να αφορούν τα παιδιά σε μεγάλους αριθμούς αλλά σίγουρα τα παιδιά θα μεταφέρουν τον κορωνοϊό στους ενήλικες στην οικογένεια τους και ο ιός θα φθάσει και σε ηλικιωμένους. Άρα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ έχουν αιτηθεί και έχουν εξασφαλίσει άδεια για μη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο και εμείς έχουμε επισημάνει. Και στο δημόσιο νοσηλεύουμε σοβαρά ασθενείς, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να εξαιρούνται και να απορροφούν όλους τους ασθενείς τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Τον ιδιωτικό τομέα, «έδειξαν» με ανακοίνωση τους και οι νοσηλευτές. Σύμφωνα με την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, «Η έξαρση των κρουσμάτων COVID – 19 αποδεικνύει και πάλι τη σημαντικότητα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών που δεν γίνονται αποδεκτά για εισαγωγή στον ιδιωτικό τομέα και παραπέμπονται είτε στα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων είτε στα τμήματά τους».

Η ΠΑΣΥΝΟ με την ανακοίνωση της καλεί «την Κυβέρνηση και τη Βουλή ν’ αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο ώστε τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ να στηριχθούν και να αναβαθμιστούν καθώς το 2024 ολοκληρώνεται και η περίοδος στήριξής τους από το κράτος.

«Μια επιμήκυνση της περιόδου ταυτόχρονα με την επίσπευση αποφάσεων για στήριξη των νοσηλευτηρίων σε περιβάλλον αυτονόμησης θα βοηθήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν σε περιβάλλον ανταγωνισμού».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More