Ξεκαθαρίζει στις 15 Φεβρουαρίου η απόλυση 4 συμβούλων της Κυβέρνησης που δεν έχουν πτυχίο
Στην Oλομέλεια της Βουλής στις 15 Φεβρουαρίου ξεκαθαρίζει οριστικά το θέμα της απόλυσης ή όχι των τουλάχιστον τεσσάρων συμβούλων/συνεργάτων της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν κατέχουν τίτλο σπουδών ανωτάτου επιπέδου.
Στη δεύτερη εβδομάδα του μήνα το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση, όπως και οι τροπολογίες, οι οποίες συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση τηςκοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.
Το νομοσχέδιο δεν προνοεί καμία μεταβατική διάταξη για τα άτομα που δεν κατέχουν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού ιδρύματος και κατά συνέπεια το βάρος πέφτει στις τροπολογίες που επεξεργάστηκαν από κοινού οι βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου (συνυπογράφεται από τους –επίσης- βουλευτές του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά και Ζαχαρία Κουλία) Μαρίνος Μουσιούττας (ΔΗΠΑ) και Ανδρέας Θεμιστοκλέους (ανεξάρτητος).
Οι τροπολογίες αυτές που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, θέτουν –μεταξύ άλλων- φραγμό στην αναδρομικότητα του -υπό την έγκριση του νομοσχεδίου. Με απλά λόγια, αν εγκριθούν δεν θα μείνουν χωρίς δουλειά τα τέσσερα προαναφερθέντα πρόσωπα. Πρόκειται για δυο συνεργάτες/συμβούλους που δουλεύουν με σύμβαση στο Προεδρικό και ισάριθμους που εργοδοτούνται στο υφυπουργείο Ναυτιλίας.
Να σημειωθεί ότι επιστολή που στάλθηκε στις 13 Ιανουαρίου από την δικηγορική εταιρεία «Α. & Α. Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.» για λογαριασμό ενός εκ των επηρεαζόμενων τεσσάρων προσώπων, επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο με τη μορφή που έχει συνιστά άνιση αντιμετώπιση. Γίνεται επίκληση στη νομοθεσία, με την οποία ρυθμίστηκε το ζήτημα των κοινοβουλευτικών συνεργατών.
Στον σχετικό Νόμο που ψηφίστηκε το 2019, υπήρχε σχετική πρόνοια. Συγκεκριμένα, το άρθρο 12 αναφέρει: «Ανεξάρτητα από τις διατάξεις της παραγράφου (γ) του άρθρου 4, πρόσωπο που κατείχε θέση κοινοβουλευτικού συνεργάτη δυνάμει Νόμου και βρίσκεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου δύναται να συνεχίσει να κατέχει την εν λόγω θέση και η σύμβαση αυτή δύναται να ανανεωθεί, έστω και αν δεν κατέχει τον αναφερόμενο στην παράγραφο (γ) τίτλο σπουδών».
Πηγή: Philenews