Friday, September 20, 2024
Home » Ξεγελούν τα ευρωπαϊκά ταμεία και ζητούν και τα ρέστα

Ξεγελούν τα ευρωπαϊκά ταμεία και ζητούν και τα ρέστα

0 comments

Ξεγελούν τα ευρωπαϊκά ταμεία και ζητούν και τα ρέστα

Το κατώφλι του ΚΟΑΠ περνούν σήμερα οι σιτοπαραγωγοί αναζητώντας λύση στο διαχρονικό πρόβλημα απόδειξης της νόμιμης κατοχής των τεμαχίων για τα οποία εδώ και χρόνια λαμβάνουν εκταρικές επιδοτήσεις.

Για πρώτη φορά φέτος, ο ΚΟΑΠ, αποφάσισε να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο 176 αιτητών, από σύνολο 31.000, ενέργεια που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση των παραγωγών, οι οποίοι βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη Τρίτη.

Οι σιτοπαραγωγοί απαιτούν από τον ΚΟΑΠ την απόσυρση των επιστολών που έχει αποστείλει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και για φέτος η καταβολή εκταρικών επιδοτήσεων για τεμάχια που δεν βρίσκονται στη νόμιμη κατοχή τους.

Παράλληλα, με τη δυναμική που απέκτησαν με την προχθεσινή κινητοποίησής τους θέλουν να προειδοποιήσουν τον Οργανισμό για τυχόν παρόμοιες ενέργειες τα επόμενα χρόνια, αλλά και για αποσιώπηση της φετινής παρανομίας. Προς το σκοπό αυτό ανάλογα με τη σημερινή εξέλιξη θα αποφασίσουν τα περαιτέρω βήματά τους και δείχνουν αποφασισμένοι να ξαναβγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους που έχουν σταθμευμένα στους χώρους του ΓΣΠ.

Ο πραγματικός λόγος που οδηγήθηκαν τα τρακτέρ έξω από το Προεδρικό, σύμφωνα με εμπλεκόμενη πηγή, είναι γιατί δεν θέλουν τον έλεγχο που απαιτείται από τις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια. Σημειώνεται ότι αγρότες δηλώνουν και λαμβάνουν εκταρική επιδότηση για τεμάχια που ανήκουν σε τρίτους, ιδιωτικά, χαλήτικα, ακόμα και τουρκοκυπριακά. Σχετικά το κράτος τους κλείνει το μάτι.

Σκανδαλώδης είναι και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ουσιαστικά παραχωρείται δικαίωμα χρήσης χαλίτικων και τουρκοκυπριακών γεωργικών εκτάσεων με αυθαίρετο τρόπο χωρίς οι αντίστοιχοι γεωργοί να έχουν αυτές τις εκτάσεις στην κατοχή τους και χωρίς να καταβάλουν το νόμιμο τέλος προς την κυβέρνηση.

Προηγούμενη παρόμοια απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή στην ετησία έκθεση του. Σημειώνεται ότι η απόφαση είναι παράνομη και η σχετική γνωμάτευση για τη νομιμότητα θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τον Γενικό Εισαγγελία. Αντί γνωμάτευσης το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε και εξέδωσε άλλη μία παρόμοια απόφαση.

Σημειώνεται ότι φέτος έχει καταρτιστεί διαδικασία εφαρμογής της νομοθεσίας και έχει περιληφθεί σχετική πρόνοια στο εγχειρίδιο εφαρμογής ενιαίας αίτησης εκταρικών επιδοτήσεων για το έτος 2023, το οποίο εκδόθηκε περί τον Μάρτιο του 2023, όπως και στα προηγούμενα χρόνια. Τονίζεται δε ότι όλα τα τεμάχια και αγροτεμάχια που αποτελούν αντικείμενο αιτήματος επιδότησης, σύμφωνα με το εγχειρίδιο, πρέπει να βρίσκονται νόμιμα στη διάθεση του αντίστοιχου αιτητή τους.

Τονίζεται δε ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει στη διάθεσή του το τεμάχιο ή την έκταση που αποτελεί αντικείμενο αιτήματος επιδότησής του για παρεμβάσεις στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου για συγκεκριμένη ημερομηνία και για συγκεκριμένη περίοδο που ορίζεται ως «ημερομηνία κατοχής γης».

Ο ΚΟΑΠ έχει αποστείλει επιστολές σε 176 αιτητές ζητώντας ουσιαστικά να ελέγξει τη νομιμότητα της κατοχής των αιτούμενων εκτάσεων, ενώ σημειώνει πως θα απορρίψει εκτάσεις για σκοπούς καταβολής ενίσχυσης, εάν ο αιτητής δεν μπορεί να τεκμηριώσει νόμιμη κατοχή. Συγκεκριμένα, ο ΚΟΑΠ κάλεσε τους αιτητές που αποφασίστηκε να ελεγχθούν «όπως δηλώσουν/προσκομίσουν στο οικείο Επαρχιακό Γραφείο του Οργανισμού νόμιμα ενοικιαστήρια ή συμβόλαια ενοικίασης συνοδευόμενα από σχετικό τίτλο ιδιοκτησίας ή Άδεια Χρήσης Γης ή Σύμβαση Μίσθωσης Χαλίτικης Γης ή Πιστοποιητικό Παραχώρησης Τ/Κ Γης ή/και άλλα υποστηρικτικά έγγραφα που να καταδεικνύουν νόμιμη κατοχή επί των αγροτεμαχίων, για σκοπούς ελέγχου καθώς και χειρισμού τυχόν προβλημάτων πολλαπλής διεκδίκησης ή υπερδήλωσης και κατ’ επέκταση απόρριψης τέτοιων τεμαχίων». Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με πηγή που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει γίνει ο καθορισμός αρμοδίου οίκου που θα εκδίδει το δείγμα και που θα διενεργεί τον έλεγχο.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More