Home » Ξέσπασμα Γενικού Εισαγγελέα κατά Ευσταθίου για την υπόθεση των $113,4 εκατ.

Ξέσπασμα Γενικού Εισαγγελέα κατά Ευσταθίου για την υπόθεση των $113,4 εκατ.

0 comment

Ξέσπασμα Γενικού Εισαγγελέα κατά Ευσταθίου για την υπόθεση των $113,4 εκατ.

Οι τοποθετήσεις του έμπειρου δικηγόρου, Ευστάθιου Ευσταθίου, για διαφθορά στη Νομική Υπηρεσία, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη.

Ο κ. Σαββίδης με γραπτή του τοποθέτηση απαντά στον κ. Ευσταθίου χρησιμοποιώντας έντονες εκφράσεις, ενώ, ταυτόχρονα, γνωστοποιεί ότι έχει προβεί σε ενέργειες ώστε ο έμπειρος δικηγόρος να λογοδοτήσει ενώπιον του πειθαρχικού σώματος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου.

Χαρακτηρίζει «αήθεις» τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ευσταθίου «περί διαφθοράς στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ενίοτε ισχυριζόμενος χρηματισμό λειτουργών της και ενίοτε συγκάλυψη, από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας», σημειώνοντας πως αν και είναι δεκτικός στην κριτική, τα όσα λέει κατ’ επανάληψη ο κ. Ευσταθίου στην προκειμένη περίπτωση, έχουν «ξεπεράσει το όποιο όριο ανοχής μου».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, σημειώνει –μεταξύ άλλων– στη σχετική του τοποθέτηση: «Έχω επικοινωνήσει προ ολίγου με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, στον οποίο ανέφερα ότι θα του αποστείλω εντός της ημέρας όλες τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του κ. Ευσταθίου και την αναπαραγωγή τους σε ΜΜΕ, με σκοπό να αξιολογήσει κατά πόσον συντρέχουν λόγοι παραπομπής του κ. Ευσταθίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων.

Νοείται ότι, στην παρούσα υπόθεση, θα εξαιρεθώ από την οποιαδήποτε διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε ο «Φ» την περασμένη Τρίτη, ο Ευστάθιος Ευσταθίου, με επιστολή του την Παρασκευή 26/1 προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, που κοινοποίησε στο Προεδρικό μαζί με συμπληρωματικό σημείωμα, αναφέρεται λεπτομερώς στον τρόπο που έτυχε χειρισμού καταγγελία που έκανε για λογαριασμό πελάτη του σε βάρος 60χρονου γνωστού Ρώσου δισεκατομμυριούχου και καταλογίζει σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας πράξεις διαφθοράς.

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για ενδεχόμενη σκοπιμότητα από πλευράς των δύο πρώτων τη τάξει αξιωματούχων της Γενικής Εισαγγελίας από τη στιγμή που ενέκριναν χειρισμούς υφισταμένων τους. Από τα πυρά του δεν ξεφεύγουν ούτε ανακριτές της Αστυνομίας.

«Η αναστολή της ποινικής δίωξης στην υπόθεση είναι προϊόν διαφθοράς λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας που αποφάσισαν τη συγκάλυψη (…) την οποία υιοθετήσατε και επικυρώσετε και εσείς», σημειώνει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους Σαββίδη και Αγγελίδη, ενώ προσθέτει: «Αποτέλεσμα αυτής της συγκάλυψης είναι ότι περιουσία αξίας 113.400.000 δολαρίων (…) να την απολαμβάνει ο δράστης του εγκλήματος (…)». «Η αναστολή της ποινικής δίωξης στην οποία έχετε προβεί δημιουργεί την εύλογη υπόνοια ότι το επράξατε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό συμφέρον του», σημειώνει σε άλλο σημείο.

Η υπόθεση που κατήγγειλε ο κ. Ευσταθίου αφορά συμφωνία μεταξύ Ρώσου πελάτη του για πώληση υποστατικών σε εμπορικό κέντρο της Μόσχας. Ο παραπονούμενος υποστηρίζει ότι ο 60χρονος δισεκατομμυριούχος με δόλια μέσα και πλαστά έγγραφα του απέσπασε 113,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο απόηχος της δημοσιοποίησης της είδησης ήταν αισθητός την περασμένη Τρίτη. Το θέμα είχε προεκτάσεις και συνδέθηκε με το ανέλεγκτο των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ («Μεσημέρι και κάτι»), συνέδεσε τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την εν λόγω υπόθεση, με την ανάγκη για διαφάνεια και τον τερματισμό του ανέλεγκτου του Γενικού Εισαγγελέα.

Η κ. Χαραλαμπίδου είχε κληθεί να μιλήσει στην εν λόγω εκπομπή για πρόταση Νόμου που ετοίμασε (την κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής) και αποσκοπεί στην 19η τροποποίηση του Συντάγματος. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών της, η πρόταση «θέτει το πλαίσιο για να γίνει ο διαχωρισμός του Εισαγγελέα από τον κατήγορο και, ταυτόχρονα, αίρει το ανέλεγκτο στον κατήγορο σε σχέση με την αναστολή ποινικών διώξεων».

Νέα πυρά Ευσταθίου

Αργά χθες το απόγευμα, ο Ευστάθιος Ευσταθίου ανταπάντησε στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη.

Ο κ. Ευσταθίου, με νεότερη γραπτή δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, αναφέρει ότι ο κ. Σαββίδης θεωρεί πως «οι πράξεις και οι παραλείψεις του και γενικά η συμπεριφορά του είναι ανεξέλεγκτες και ασύδοτες», ενώ αναφέρεται και στην ουσία της υπόθεσης και την κριτική που άσκησε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο έμπειρος νομικός στην ουσία επικρίνει εκ νέου τον Γενικό Εισαγγελέα για την απόφασή του να αναστείλει ιδιωτική ποινική διαδικασία, χωρίς, να τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος. Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου: «Ποιο ήταν το δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετείτο με την αναστολή της ποινικής του δίωξης; Αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που του ετέθησαν στην επιστολή ημερομηνίας 26/1/2024 στις σελίδες 5-7, επιτίθεται στον δικηγόρο του παραπονουμένου που κάνει το καθήκον του όχι μόνον απέναντι του πελάτη μου, αλλά και ως υπηρέτης του δικαίου».

Ακόμη, ο έμπειρος νομικός διερωτάται γιατί ο κ. Σαββίδης «δεν εξέτασε την αλήθεια για τη δήλωση που ο κατηγορούμενος περιχαρής έκαμε ότι με 3 εκατομμύρια που εξόδευσε στην Κύπρο “κανόνισε την υπόθεσή του”;».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise