Friday, September 20, 2024
Home » Νέο εμπόδιο στο κλείσιμο του χημείου της Κυπριακής Εταιρείας

Νέο εμπόδιο στο κλείσιμο του χημείου της Κυπριακής Εταιρείας

0 comments

Νέο εμπόδιο στο κλείσιμο του χημείου της Κυπριακής Εταιρείας

Μετατίθεται για του χρόνου η υλοποίηση της απόφασης για κλείσιμο του χημείου της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), που βρίσκεται στον χώρο του πρώην διυλιστηρίου στη Λάρνακα, αφού η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στο κράτος να διενεργεί χημικές αναλύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, προωθεί, όπως ανέφερε στον «Φ», τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η απόφαση.

Η παραμονή του χημείου, που βρίσκεται σε γη έκτασης 150.000 τ.μ., μπλοκάρει τις διαδικασίες πλήρους εξυγίανσης του εδάφους και καθυστερεί τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση της κρατικής γης, σε μια περιοχή όπου προγραμματίζονται ιδιωτικές επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο Δήμος Λάρνακας, εν τω μεταξύ, έχει προβεί σε πάρα πολλά διαβήματα για μετακίνηση του χημείου, αφού θέλει να δημιουργήσει φοιτητούπολη σε μέρος του χώρου. Σημειώνεται πως το χημείο ήταν μέρος της τρίτης φάσης κατεδάφισης και αποσυναρμολόγησης των υποδομών του πρώην διυλιστηρίου, ωστόσο, παραμένει στον χώρο παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ξεκίνησε το… 2017.

«Το χημείο είναι μια ιστορία, που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια από άλλες Κυβερνήσεις και έπρεπε να μετακομίσει», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, υποδεικνύοντας πως είχαν αποτύχει στο παρελθόν οι διαβουλεύσεις για να μετακινηθεί είτε στις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ, είτε σε αυτές του Κρατικού Χημείου. «Ουσιαστικά φτάσαμε σ’ ένα σημείο, μετά που υπήρξαν πολλές αποτυχίες στο παρελθόν, να φτάσει το θέμα κοντά μας για να το διαχειριστούμε» πρόσθεσε ο κ. Παπαναστασίου, σημειώνοντας πως λήφθηκε απόφαση για κλείσιμο του χημείου, αφότου διαπιστώθηκε πως οι χημικές αναλύσεις που διενεργούσε μπορούσαν να διεκπεραιωθούν κι από ιδιωτικά χημεία. «Διαπιστώσαμε, όμως, πως η νομοθεσία δεν μας το επιτρέπει. Είναι μια παλιά νομοθεσία, η οποία περιλάμβανε μόνο το συγκεκριμένο χημείο. Οπόταν κάναμε μια μικρή τροποποίηση της νομοθεσίας που θα επιτρέπει στο κράτος, όταν θέλει χημικές αναλύσεις, να μπορεί ν’ απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα».

Ο υπουργός Ενέργειας είπε πως ο στόχος είναι να περάσει από τη Βουλή εντός Δεκεμβρίου η τροποποίηση της νομοθεσίας και αρχές του επόμενου χρόνου να κλείσει το χημείο.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More