Home » Νέα προσφυγή για τους αγωγούς αερίου της ΔΕΦΑ

Νέα προσφυγή για τους αγωγούς αερίου της ΔΕΦΑ

0 comment

Νέα προσφυγή για τους αγωγούς αερίου της ΔΕΦΑ

Δεύτερη προσφυγή για ακύρωση και της νέας απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΦΑ για τον διαγωνισμό που αφορά την πραγματοποίηση μελέτης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την κατασκευή χερσαίων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κατέθεσε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών η κοινοπραξία HILL INTERNATIONAL N.V (HILL) – HELLENIC GAS TRANSMISSION SYSTEM OPERATOR S.A. (ΔΕΣΦΑ).

Επιπλέον, η κοινοπραξία κατέθεσε στην Αναθεωρητική Αρχή και αίτημα για έγκριση προσωρινών περιοριστικών μέτρων, ώστε η ΔΕΦΑ να μην μπορεί να προχωρήσει στην επίσημη ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία KPMG – Asprofos, μέχρι να εκδικαστεί η ουσία της προσφυγής που κατέθεσαν Hill και ΔΕΣΦΑ.

Χθες, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την παραχώρηση των προσωρινών μέτρων, συνεπώς η ΔΕΦΑ θα πρέπει πάλι να περιμένει τη νέα απόφαση ως προς τη νομιμότητα της επιλογής της να κατακυρώσει για δεύτερη φορά τον διαγωνισμό στις KPMG και Asprofos.

Όπως αναφέρει η Αναθεωρητική Αρχή στην απόφασή της, η δικηγόρος της ΔΕΦΑ είχε αρχικά φέρει ένσταση στη χορήγηση προσωρινών μέτρων, εκφράζοντας ανησυχία ότι η επικείμενη λήξη της θητείας των μελών της Αναθεωρητικής Αρχής, όπως και οι αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΦΑ, θα προκαλούσαν καθυστέρηση μερικών μηνών. Το έργο της εκπόνησης μελέτης αλλά και το έργο της κατασκευής του δικτύου σωληνώσεων για μεταφορά φυσικού αερίου από το τερματικό LNG στο Βασιλικό σε παρακείμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά και με τη σειρά του θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, ακόμα και αν προς το τέλος του 2024 παραδοθεί προς χρήση η υποδομή της προβλήτας και το FSRU «ΕΤΥΦΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Παρά την αρχική ένσταση της ΔΕΦΑ, οι διαβεβαιώσεις που έδωσε η Αναθεωρητική Αρχή ότι θα προωθήσει την εκδίκαση της προσφυγής πριν από τη λήξη της θητείας των μελών της, αλλά και η συναίνεση των αιτητών για ταχύρρυθμη εξέταση της υπόθεσης, έφεραν τη συναίνεση της ΔΕΦΑ για το προσωρινό πάγωμα της διαδικασίας, μέχρι να αποφασίσει η Αρχή.

Η κοινοπραξία Hill – ΔΕΣΦΑ είχε προσβάλει στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και την πρώτη απόφαση της ΔΕΦΑ να κατακυρώσει τη μελέτη και την παροχή συμβουλευτικών και μηχανικών υπηρεσιών στις KPMG – Asprofos και είχε κερδίσει τη διαδικασία. Ωστόσο, η ακύρωση της απόφασης έγινε για λόγους που κρίθηκαν επουσιώδεις από τη ΔΕΦΑ και τον νομικό της σύμβουλο (αφορούσαν έγγραφα για κάποιους μεμονωμένους συνεργάτες) και οι οποίοι λόγοι έτυχαν διαχείρισης από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Ακολούθησε στις 12 περασμένου Δεκεμβρίου η λήψη νέας απόφασης από το δ.σ. της ΔΕΦΑ, η οποία επίσης προβλέπει ανάθεση της μελέτης στην κοινοπραξία KPMG – Asprofos, όπως προέβλεπε η εισήγηση της οικείας Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών.

Ανακοινώνεται το νέο δ.σ.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη του δ.σ. της ΔΕΦΑ υπέβαλαν στις 23 Νοεμβρίου 2023 τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Ενέργειας, μετά από κυβερνητικό αίτημα, ώστε να επιλεγεί νέο συμβούλιο μέσω της διαδικασίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Όπως έγραψε ο Φιλελεύθερος, μετά από πρόταση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο νυν πρόεδρος της ΔΕΦΑ Αντώνης Πατσαλής -ο οποίος είχε διοριστεί πρόεδρος τον περασμένο Μάρτιο- θα συνεχίσει για μια νέα πλήρη θητεία. Επίσημη ανακοίνωση -για τα ονόματα των νέων μελών του δ.σ. του ημικρατικού οργανισμού- αναμένεται να γίνει σήμερα σήμερα, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More