Νέα εποχή στη νοσοκομειακή φροντίδα φέρνει το ΑΧΕΠΑ Κύπρου
Ιστορία στον τομέα της υγείας και στη νοσοκομειακή φροντίδα του τόπου, ευελπιστεί να γράψει το ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κύπρου (AHEPA University Hospital Cyprus). Το εν λόγω ίδρυμα θα στεγαστεί στο μέγαρο IMC (έκτασης 18.000 τμ) στην είσοδο της Λευκωσίας, με τα έργα για τη διαμόρφωσή του να ξεκινούν τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Το ΑΧΕΠΑ Κύπρουαναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2025 εντός του ΓεΣΥ, ως το πρώτο πλήρως διαπιστευμένο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Κύπρο. Θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, 100 ιατρεία, 200 κλίνες, 10 χειρουργεία, ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Παράλληλα θα λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο και ως ψηφιακά «έξυπνο» νοσοκομείο, ενώ θα βρίσκεται σε συνεργασία με το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και την ιατρική κοινότητα ανά το παγκόσμιο, υπό τη στήριξη της Παγκόσμιας Αδελφότητας ΑΗΕΡΑ. Το έργο ανακοινώθηκε προ ημερών σε διάσκεψη Τύπου, από τη Vivant Medical Investments PLC. Όπως υπογραμμίστηκε, πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό, πλήρως διαπιστευμένο, πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Κύπρο, το οποίο θα διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές και ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και θα λειτουργεί στα πλαίσια του ΓεΣΥ.
Η όλη επένδυση, συμπεριλαμβανομένης της αξίας της μετατροπής του κτηρίου σε νοσοκομείο, με τις τεχνολογικές υποδομές τελευταίας γενιάς και του πιο σύγχρονου ιατρικού και άλλου εξοπλισμού ανέρχεται στα €80 εκατ.
Το ΑΧΕΠΑ Κύπρου θα παρέχει τόσο ενδονοσοκομειακές όσο και εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και θα συμπεριλαμβάνει:
– 100 ιατρεία και αίθουσες εξέτασης για εξωτερικούς ασθενείς που θα καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις.
– Περίπου 200 κλίνες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, συμπεριλαμβανομένων και κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
– 10 χειρουργικές αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες με ότι νεότερο για την διενέργεια όλων των τύπων επεμβάσεων και 2 αίθουσες / εργαστήρια καθετηριασμών καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων.
– Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο.
– Εξειδικευμένα και εξοπλισμένα τμήματα Φυσιοθεραπείας και Αποκατάστασης, με 20 κλίνες.
– Πλήρες ακτινολογικό εργαστήριο με τελευταίας γενιάς εξοπλισμό, MRI, CT scanners κ.ά.
– Πλήρες κλινικό εργαστήριο, αιματολογικών και βιοχημικών αναλύσεων.
– Αίθουσες / εργαστήρια για τη διενέργεια εξετάσεων για την κάθε ειδικότητα, όπως εργαστήρια ενδοσκοπήσεων, γαστροσκοπήσεων, κολονοσκοπήσεων, ουρολογικό εργαστήριο, καρδιολογικό κ.ά.
Το ΑΧΕΠΑ Κύπρου θα διαθέτει, επιπρόσθετα, σημεία κοινωνικής δικτύωσης και προσφοράς, όπως συνεδριακό χώρο, αίθουσες διαλέξεων, ποιοτικό χώρο εστιατορίου υψηλών προδιαγραφών και περιπτέρου.
Ερευνητικό Κέντρο υψηλών προδιαγραφών
Το ΑΧΕΠΑ Κύπρου θα διαθέτει χώρους έρευνας (βασικής αλλά και εφαρμοσμένης, κλινικής έρευνας). Θα είναι το πρώτο που θα ιδρύσει εσωτερικό ερευνητικό κέντρο, με στόχο την ανάπτυξη εταιρειών spinouts, για νέα πρωτοποριακή ιατρική τεχνολογία και βιοτεχνολογία.
Digital smart hospital
Το εν λόγω νοσοκομειακό ίδρυμα θα είναι κατάλληλο για το λειτουργικό περιβάλλον του μέλλοντος. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει α) τη δημιουργία ενός εσωτερικού συστήματος υγείας με επίκεντρο τον ασθενή. β) Επενδύσεις στη χρήση έξυπνων συσκευών και συστημάτων για ψηφιακά ενεργοποιημένη φροντίδα ασθενών που θα υποστηρίζουν πλήρως τη δημιουργία μιας ψηφιακής μονάδας υγείας. γ) Τη δημιουργία κέντρου δεδομένων και μιας μονάδας ανάπτυξης λογισμικού που θα αξιοποιεί πλήρως την ιατρική υποδομή και τα αποτελέσματα, δημιουργώντας έτσι τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και έξυπνη λειτουργική αποτελεσματικότητα με γνώμονα τον ασθενή.
Πλήρης διαπίστευση υπό αμερικανική εποπτεία
Η πιστοποίηση του νέου νοσοκομείου έχει ανατεθεί στον αμερικανικό οργανισμό «The Joint Commission International», ο οποίος θα ενεργεί ως γενικός σύμβουλος σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και λειτουργίας του.
Η διαπίστευση ενός νοσοκομειακού ιδρύματος, όπως αναφέρθηκε, σημαίνει ότι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να παρουσιάζονται παραπλανητικά αποτελέσματα αναλύσεων θετικών ή λανθασμένων αρνητικών δεδομένων από οποιοδήποτε από τα μηχανήματα, αφού όλος ο εξοπλισμός θα παρακολουθείται τακτικά για την ακρίβεια του και θα βαθμονομείται ανά σύντομα χρονικά διαστήματα.
Η Κύπρος, υπογραμμίστηκε, συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τον υψηλότερο βαθμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και δεν φαίνεται να βελτιώνεται εδώ και χρόνια. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλήρως ή κατάλληλα διαπιστευμένα νοσοκομεία και κλινικές στη χώρα.
Στα οφέλη της διαπίστευσης συγκαταλέγονται περιληπτικά η βελτίωση ποιότητας αποτελεσμάτων, παρέχοντας έγκαιρη και ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Παράλληλα, διαπίστευση σημαίνει εξάλειψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες ευθύνονται για την απώλεια ζωών. Σημαίνει υπερσύγχρονη και καλύτερη δυνατή παροχή κλινικής υποστήριξης σε άτομα που έχουν ανάγκη, τόσο από μηχανική όσο και από πλευράς προσωπικού.
Στα σκαριά συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Στην προοπτική συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για ενδονοσοκομειακή κλινική εκπαίδευση σε φοιτητές ιατρικής, νοσηλευτικής, φυσιοθεραπείας, τεχνολόγων ακτινολόγων και άλλων συναφή κλάδων, αναφέρθηκε ο καθηγητής δρ Ιωάννης Πατρίκιος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και της επιστημονικής επιτροπής της Vivant Medical Investments (VMI) και αναπληρωτής κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου. Το ΑΧΕΠΑ Κύπρου θα έχει τις απόλυτες προδιαγραφές για μετεξέλιξή του στο πρώτο ιδιωτικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Κύπρο μόλις η νομοθεσία το επιτρέπει, υπογράμμισε.
Εκείνο που διαφοροποιεί το ΑΧΕΠΑ Κύπρου, είναι ότι θα αποτελεί ένα νοσοκομείο ευχάριστο στους ασθενείς και στους επισκέπτες, το οποίο θα εμπνέει εργαζόμενους και γιατρούς. «Ένα νοσοκομείο του αύριο, μέσω της συμμετοχής της κοινότητας και της τεχνολογίας», είπε και πρόσθεσε τη δημιουργία βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον, νοσοκομειακής κοινότητας.
Στα πολλαπλά οφέλη για την κοινότητα, περά από τη βελτίωση της ποιότητας της νοσοκομειακής περίθαλψης, αναφέρθηκε η εργοδότηση επαγγελματιών υγείας και η ανάπτυξη συνεργασιών. Η παροχή μεγαλύτερων δωματίων ασθενών και σουιτών χειρουργείου. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Η μείωση στη διάρκεια της ενδονοσοκομειακής παραμονής, η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, των ιατρικών και διαγνωστικών σφαλμάτων, των μετακινήσεων των ασθενών κα.
«Το Νοσοκομείο θα είναι εξοπλισμένο με ιατρικό και διαγνωστικό εξοπλισμό των υψηλότερων τεχνολογικών προδιαγραφών και θα εφαρμόζει τα πιο προηγμένα και αυστηρά επιχειρησιακά πρωτόκολλα, με στόχο να γίνει το πρώτο πλήρως διαπιστευμένο νοσοκομείο στην Κύπρο που θα λειτουργεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ)», είπε και υπογράμμισε: «Η διαπίστευση, επιπρόσθετα, θα επιτρέψει στην Κύπρο να εισέλθει στην αγορά του ιατρικού τουρισμού».
Η ύπαρξη Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Κύπρο θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς καθηγητές πανεπιστημίων θα διοριστούν ως διευθυντές κλινικών ανάλογα με την εξειδίκευσή τους και θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων του νοσοκομείου. «Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στη διασφάλιση συμμετοχής σε κλινικές μελέτες και ερευνητικά προγράμματα, επεκτείνοντας την ερευνητική αριστεία και την υπερσύγχρονη ιατρική υποδομή».
Ενδιαφέρον για τετράστερο ξενοδοχείο
Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες τουρισμού να επενδύσουν στην περιοχή και να χτίσουν ξενοδοχείο 4 αστέρων, ώστε να μένουν εκεί οι συγγενείς ασθενών από την Κύπρο και το εξωτερικό, αναφέρθηκε Ανδρέας Καΐσης, ιδρυτής και μέτοχος της Vivant Medical Ιnvestments. «Με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθώ ένα όνειρο ζωής να γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «διασύνδεση και πολυεπίπεδη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τι μοντέρνες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας πλαισιωμένο από διακεκριμένους καθηγητές και στελεχωμένο με γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό διεθνούς εμβέλειας, θα παρέχει τις απαιτούμενες υποδομές και προϋποθέσεις στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων μας, για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών τους, των αυριανών γιατρών, σε ένα περιβάλλον που δεν θα υστερεί των μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Ευρώπης». Παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε ιδιαίτερα καταρτισμένους και έμπειρους γιατρούς, πολλοί εκ των οποίων διαπρέπουν διεθνώς, εντούτοις, είπε, υστερούμε σε οργάνωση, υποδομές, ελέγχους και ειδικά πρωτόκολλα, λόγω του ότι πιθανώς να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν διαθέτει διαπιστευμένα νοσοκομεία.
O,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό
«Ο ιατρικός εξοπλισμός που θα διαθέτει το νέο νοσοκομείο θα είναι ότι πιο σύγχρονος που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά, και θα επιτρέπει την ακριβέστερη, γρηγορότερη και όσο λιγότερο επεμβατική διάγνωση και θεραπεία των ασθενών», ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Vivant Medical Ιnvestments, Χριστάκης Παρτασίδης. Μίλησε, δε, για τεράστια οφέλη στη συνεργασία με ην αδελφότητα ΑΧΕΠΑ, καθώς δίνει πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο επαγγελματιών υγείας της ΑΧΕΠΑ, που περιλαμβάνει γιατρούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας.
Με την επωνυμία της ΑΧΕΠΑ
«Δανείζουμε το δικό μας όνομα, με τη μεγάλη αναγνωρισημότητα. Είναι σημαντικό το brand name», σημείωσε ο ύπατος πρόεδρος της Παγκοσμίας Αδελφότητας ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος, ο οποίος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΑΧΕΠΑ και της Vivant Medical Ιnvestments, καθώς και στην συνεργασία μεταξύ των δύο νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ. «Ιστορική στιγμή για τον τομέα της υγείας, η οποία θα βάλει την Κύπρο στο χάρτη. Είναι κάτι πρωτοποριακό και μοναδικό», είπε και επιβεβαίωσε τη στήριξη της Παγκόσμιας Αδελφότητας για την δημιουργία του ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κύπρου. «Είναι μεγάλη ευθύνη να ηγείσαι της μεγαλύτερης οργάνωσης του ελληνισμού», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχουν 101 χρόνια ιστορία και πολλές δεκαετίες ανάμιξης με τη νοσοκομειακή φροντίδα σε ίδρυμα όπως το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, το Βενιζέλειο, ο Ευαγγελισμός κα.
Συνεργασία με το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης
«Η Κύπρος είναι κομβικό γεωπολιτικό σημείο σε πολλούς τομείς. Προσδοκούμε να γίνει και στον τομέα της Υγείας. Το νέο νοσοκομείο θα είναι κόσμημα, όχι μόνο για τον κυπριακό λαό, αλλά για όλον τον Κόσμο», σημείωσε ο δρ Alfred Barich, μέλος του ΔΣ στο ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Οι προοπτικές για το νοσοκομείο δεν είναι μόνο για την περίθαλψη των ασθενών, αλλά και για την έρευνα, τόσο αυτούσια, όσο και σε συνεργασία με άλλα διεθνή ερευνητικά κέντρα. «Θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, ώστε να μην χρειαστεί να περάσει χρόνος για να εξισωθεί το νέο Νοσοκομείο με το υπάρχον στη Θεσσαλονίκη. Η εξέλιξη θα είναι ταχύτατη». Εξάλλου, σημείωσε, θα έχουν κοινή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε διεθνείς κλινικές μελέτες σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να υλοποιηθούν και μελέτες φάσης ΙΙΙ που να πιστοποιούν καινοτομίες σε θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Πηγή: Philenews