Monday, September 16, 2024
Home » Μπουλντόζες του κτίΖΩ, κατεδαφίζουν τις πρώτες δύο πολυκατοικίες (εικόνες)

Μπουλντόζες του κτίΖΩ, κατεδαφίζουν τις πρώτες δύο πολυκατοικίες (εικόνες)

0 comments

Μπουλντόζες του κτίΖΩ, κατεδαφίζουν τις πρώτες δύο πολυκατοικίες (εικόνες)

Στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου άρχισε ηκατεδάφιση των δύο πρώτων πολυκατοικιών από τις 43 που κρίθηκαν μη επισκευάσιμες και οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες σε συνοικισμούς της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Οι δυο πρώτες πολυκατοικίες βρίσκονται στη οδό Τήνου 1 και 3 στον κυβερνητικό συνοικισμό Αποστόλου Ανδρέα στη Λευκωσία και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις πολυκατοικίες οι οποίες βρίσκονται στις οδούς Δωδεκανήσου 13, Μαχαιρά 4 και Οδυσσέως 11 στον συνοικισμό Άγιος Ελευθέριος.

Με τις κατεδαφίσεις αυτές, αρχίζει και στην πράξη η υλοποίηση του σχεδίου κτίΖΩ, το οποίο είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών τον περασμένο Απρίλιο.

Από τις 43 υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες, οι 22 βρίσκονται σε κυβερνητικούς συνοικισμούς στη Λευκωσία, οι 17 σε συνοικισμούς στη Λεμεσό και οι υπόλοιπες τέσσερις σε συνοικισμούς της Λάρνακας. Συνολικά οι 43 πολυκατοικίες αποτελούνται από 375 διαμερίσματα.

Αποτελούν μέρος 358 πολυκατοικιών

Οι 43 υπό κατεδάφιση πολυκατοικίες εντάσσονται στις συνολικά 358 που εξετάστηκαν σε παγκύπρια κλίμακα. Αυτές κρίθηκαν μη επισκευάσιμες, είτε λόγω στατικών προβλημάτων, είτε επειδή η επιδιόρθωσή τους κρίθηκε ασύμφορη οπόταν η μόνη λύση που είχε απομείνει ήταν η σταδιακή κατεδάφισή τους και η ανέγερση νέων πολυκατοικιών.

Όπως είχε εξηγηθεί και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, μπορεί μεν κάποιες από τις πολυκατοικίες να μην θεωρούνται επικίνδυνες να καταρρεύσουν, αλλά λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το κόστος αντισεισμικής στήριξής τους με παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση τους θα υπερβεί το 50% του κόστους κατασκευής νέας οικοδομής, κρίθηκε ότι δεν αξίζει τον κόπο να στηριχθούν και να συντηρηθούν.

Δεν έχουν καν ανελκυστήρες

Σημειώνεται εξάλλου, ότι σε κάποιες από αυτές δεν μπορούν καν να τοποθετηθούν ανελκυστήρες, οπόταν επίσης δεν αξίζει τον κόπο η συντήρησή τους, έχοντας υπόψιν και την ηλικία τους, που σε κάποιες περιπτώσεις προσεγγίζει τα 50 χρόνια που θεωρούνται ως ο ωφέλιμος χρόνος ζωής των κτηρίων.

Θα πάρουν σειρά άλλα 70 κτήρια

Όταν το υπουργείο Εσωτερικών ξεμπερδέψει με τις 43 πολυκατοικίες θα ακολουθήσει η επόμενη φάση, με την παραχώρηση χορηγίας σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων άλλων 70 πολυκατοικιών, οι οποίες κρίθηκε ότι χρήζουν επιδιόρθωσης. Ακολούθως θα παραχωρείται χορηγία στους ενοίκους 35 πολυκατοικιών ετησίως μέχρι να καλυφθούν όλα τα κτήρια τα οποία εμπίπτουν στο κτίΖΩ.

€130 εκατ. η λυπητερή

Το σχέδιο κτίΖΩ, το οποίο αφορά όχι μόνο την αναδόμηση των 43 πολυκατοικιών αλλά και τη συντήρηση/ενίσχυση των υπολοίπων θα κοστίσει €130 εκατ. με ορίζοντα δεκαετίας.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More