Saturday, November 23, 2024
Home » «Μην με στείλετε πίσω στο Κονγκό!»

«Μην με στείλετε πίσω στο Κονγκό!»

0 comments

«Μην με στείλετε πίσω στο Κονγκό!»

Μια «ευκαιρία να ακουστεί η φωνή της» από το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας στη Λευκωσία, ζητά μέσω του «Φ» η Shekinah Mikielle 20 χρόνων αιτήτρια ασύλου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία τους τελευταίους 6 μήνες είναι κρατούμενη στον Χώρο Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια (ΧΩΚΑΜ), προορισμένη για απέλαση.

Η κοπέλα, μας ανέφερε πριν λίγες μέρες σε τηλεφωνική μας επικοινωνία από τον χώρο κράτησής της, ότι βίωσε την κόλαση στην πατρίδα της όπου κακοποιήθηκε, εκδιώχθηκε από την οικογένεια της και έζησε στους δρόμους, ενώ στην Κύπρο διαγνώστηκε με φυματίωση (η οποία είναι τώρα λανθάνουσα, ανενεργή και μη μεταδοτική) και παρουσίασε ψυχικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Όπως μας πληροφόρησε η δικηγόρος της Κασσάνδρα Κουπαρή, πρόκειται για άτομο με ιδιαίτερη ευαλωτότητα που επιδεινώνεται λόγω της απόφασης του κράτους για απέλασή της, αφού η ζωή της κινδυνεύει αν επαναπροωθηθεί στην πατρίδα της.

Η Shekinah Mikielle ισχυρίζεται ότι μέλη της οικογένειας του πατέρα της, την κακομεταχειρίστηκαν με πρόσχημα ότι τη θεωρούσαν υπαίτια για το θάνατό του, απείλησαν να τη σκοτώσουν και κατάφεραν να την τρομοκρατήσουν και να την εκδιώξουν, για να πάρουν τα υπάρχοντα του. Πρόσθεσε ότι τρίτο πρόσωπο, της έσωσε τη ζωή και τη βοήθησε να αποδράσει. Κοιμήθηκε για πολλές νύχτες σε παγκάκια όντας ανήλικη, μέχρι που βρήκε καταφύγιο σε μια εκκλησία. Κατέληξε στην Κύπρο και στις ελεύθερες περιοχές, προερχόμενη από τα κατεχόμενα.

Κατοχυρωμένο δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης

Η Κασσάνδρα Κουπαρή αναφέρθηκε σε αλληλοσυγκρουόμενους, μεταξύ τους, χειρισμούς εκ μέρους των κρατικών υπηρεσιών, αφού η Shekinah Mikielle θεωρείται από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης «απαγορευμένη μετανάστρια», ενώ από το 2019 που έχει καταφύγει στην Κυπριακή Δημοκρατία, λάμβανε μικρό κρατικό επίδομα ως νόμιμη αιτήτρια ασύλου μέχρι και το έτος 2023.

Το παράδοξο – πρόσθεσε – είναι ότιη Υπηρεσία Ασύλου επιμένει ότι έστειλε την απόφαση ταχυδρομικώς στην κυρία Shekinah Mikielle, ενώ η ίδια λέει ότι όχι μόνο δεν παρέλαβε οποιαδήποτε απορριπτική επιστολή, αλλά θεωρείτο αιτήτρια ασύλου μέχρι και το έτος 2023 και γι’ αυτό αλλωστε λάμβανε και επίδομα μέχρι το 2023, μη γνωρίζοντας ότι ειχε απορριφθεί. Ενημερώθηκε μόνο προφορικά επι τούτου, στις 3.4.2023, ενώ μέχρι σήμερα δεν της έχει κοινοποιηθεί η εν λόγω απορριπτική απόφαση γραπτώς». Η κοπέλα έφθασε στην Κύπρο όταν ήταν ακόμα ανήλικη 16 χρόνων και διεκδικεί καθεστώς διεθνούς προστασίας και άσυλο στο νησί.

Όπως μας πληροφόρησε η δικηγόρος της, τον Αύγουστο 2023 εκδόθηκε από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης διάταγμα που στάληκε στον Αρχηγό Αστυνομίας, με το οποίο η διευθύντρια του ΤΑΠΜ ζητά όπως η Shekinah Mikielle «απελαθεί στο Κονγκό και αναχωρήσει από τη Δημοκρατία το συντομότερο δυνατό». Χαρακτηρίζεται δε, απαγορευμένη μετανάστρια, «καθότι παρέμεινε παράνομα στη Δημοκρατία, όταν απορρίφθηκε η αίτησή της το 2021 για παραχώρηση διεθνούς προστασίας από την Υπηρεσία Ασύλου».

Σύμφωνα με την κυρία Κουπαρή, «σήμερα πρέπει να αποφασιστεί κατά πόσον είναι εμπρόθεσμη η προσφυγή που εχει καταχωρήσει εναντιον της πρώτης απορριπτικής απόφασης της από την Υπηρεσία Ασύλου, την οποία κατά τον ισχυρισμό της κυρίας Shekinah, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει γραπτώς και συνεπώς δεν είχε λάβει πλήρη γνώση, ως προνοεί και η νομοθεσία».

Η δικηγόρος της υποστηρίζει ότι «ενόψει της μη κοινοποίησης της γραπτής απόφασης της απόρριψης της κυρίας Shekinah, η περίπτωση της εμπίπτει στο Άρθρο 9δ του Περί Προσφύγων Νόμου, που κατοχυρώνει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό – πρόσθεσε – «απαγορεύεται η κράτηση αιτητή, λόγω μόνο της ιδιότητας του ως αιτητή.

Ο αρμόδιος υπουργός δύναται, αντί να θέσει την αιτήτρια υπό κράτηση, να της επιβάλει εναλλακτικά, για όσο χρονικό διάστημα κρίνει σκόπιμο υπό τις περιστάσεις, ορισμένες υποχρεώσεις που στοχεύουν στην αποφυγή του κινδύνου διαφυγής, όπως τακτική εμφάνιση ενώπιον των αρχών της Δημοκρατίας, κατάθεση χρηματικής εγγύησης, υποχρέωση διαμονής σε υποδεικνυόμενο μέρος, περιλαμβανομένου κέντρου φιλοξενίας και επιτήρηση από επόπτη».

Ζητήθηκε παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως

«Πρέπει – μας είπε η κυρία Κουπαρή – να κοινοποιηθεί γραπτώς στην πελάτιδα μου, η πρώτη απορριπτική απόφαση, ώστε να της δοθεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη – δηλαδή το δικαίωμα να ακουστεί και να προσβάλει την εν λόγω απορριπτική απόφαση, γνωρίζοντας τους λόγους της απόρριψής της. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η απόπειρα αυτοχειρίας της (19.8.2023), όταν τη συνέλαβαν, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας για τρεις μέρες. Μέχρι σήμερα έχει συμπτώματα κατάθλιψης και παραπονείται για πονοκεφάλους, πόνους στο στήθος και στην κοιλιά, ενώ λαμβάνει φάρμακα».

Η δικηγόρος της υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί ένα άτομο με την ευαλωτότητα της πελάτιδας της, να επαναπροωθείται σε μια χώρα μη ασφαλή, όπου δεν θα έχει ορθή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα προβλήματα της φυματίωσης και της κατάθλιψης που αντιμετωπίζει». Η δικηγόρος ζήτησε με επιστολή της την άμεση παρέμβαση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Είναι δυνατόν – αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή – να συμπεριφερόμαστε σαν κράτος με τέτοιο τρόπο σε ένα ευάλωτο πρόσωπο που έχει τέτοια βιώματα και να συνεχίζουμε να του συμπεριφερόμαστε τιμωρητικά;»

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ …

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΗ SHEKINAH

Έχει πιστεύω καθοριστική σημασία για την υπόθεση της 20χρονης αιτήτριας ασύλου Shekinah Mikielle από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που κρατείται στα αστυνομικά κρατητήρια Μενόγειας ως απαγορευμένη μετανάστρια προορισμένη για απέλαση, η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας στη Λευκωσία, να δικαιώσει άλλη νεαρή συμπατριώτισσα της (την N.D.) και να την αναγνωρίσει ως πρόσφυγα στην Κύπρο, στη βάση του Περί Προσφύγων Νόμου.

Όπως η Shekinah Mikielle που υπήρξε ανήλικο θύμα βάναυσης ενδοοικογενειακής βίας και βρέθηκε κυριολεκτικά πεταμένη στους δρόμους, η N.D. γνώρισε επίσης την κακοποίηση, αφού από 14 χρόνων, ορφανή και από τους δύο γονείς, ήταν θύμα επαναλαμβανόμενων βιασμών από τον θείο της. Η απόφαση εκδόθηκε στις 9 Μαϊου 2023, μετά που η N.D. προσέφυγε στο Δικαστήριο κατά της απόρριψης από την Υπηρεσία Ασύλου, του αιτήματος της για διεθνή προστασία. Κάθε περίπτωση, έχει φυσικά τη δική της ιδιαιτερότητα, αλλά υπάρχουν κοινά δεδομένα.

Στην πολύ σημαντική της απόφαση, η δικαστής Μαργαρίτα Παπαντωνίου αναφέρεται μεταξύ άλλων σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (European Union Asylum Agency – EUAA) το 2019, όπου περιγράφεται ότι «η ενδοοικογενειακή βία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι διαδεδομένη σε όλη τη χώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις – προστίθεται – η Αστυνομία σπάνια παρεμβαίνει, καθώς οι ενδοοικογενειακές διαφορές, θεωρούνται παραδοσιακά ιδιωτικές οικογενειακές υποθέσεις και υπάρχει γενική κοινωνική αποδοχή της συζυγικής κακοποίησης. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει χαρακτηρισθεί ως «παγκόσμια πρωτεύουσα των βιασμών», ενώ η επικράτηση και η ένταση όλων των μορφών σεξουαλικής βίας στη χώρα, χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη στον κόσμο». Επισημαίνεται επίσης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ότι «το 2019 η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Humanium υπολόγισε ότι 70 χιλιάδες παιδιά ζούσαν στους δρόμους της Λ. Δ. Κονγκό, χωρίς επίβλεψη, χωρίς πρόσβαση σε τροφή, εκπαίδευση ή στέγη και γενικά σε συνθήκες που τα άφηναν ευάλωτα σε κακοποίηση και εκμετάλλευση από ενήλικες»…

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More