Sunday, December 22, 2024
Home » Μετέωρα τα νέα μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα

Μετέωρα τα νέα μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα

0 comments

Πιγκ – Πονγκ οι ευθύνες για τη βία στα γήπεδα

Στο κενό φαίνεται προς το παρόν να πέφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα και δραστικά μέτρα για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, αφού σωματεία, ΚΟΠ ακόμα και σύνδεσμοι αστυνομικών πρόταξαν βέτο.

Η ΚΟΠ και τα σωματεία ζητούν να συναποφασίζουν με την κυβέρνηση για το πότε θα γίνεται ένας αγώνας κεκλεισμένων των θυρών με την τελική απόφαση να ανήκει στην Ομοσπονδία, ενώ για το θέμα των συνδέσμων φιλάθλων το πρώτο εγχείρημα να τεθούν υπό έλεγχο, προσέκρουσε στο μαζικό «όχι» των σωματείων.

Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο που μετά τα όσα λέχθηκαν στην τρίωρη συνεδρία της επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε σε δήλωσή του στον «Φ» απογοητευμένος από τα όσα άκουσε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Ο Μάριος Χαρτσιώτης ανέφερε ότι η αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης φαίνεται ότι προσκρούει σε κάποιες παθογένειες που ταλανίζουν για χρόνια το κυπριακό ποδόσφαιρο. «Εμείς προτείναμε άμεσα μέτρα για να απαμβλυνθεί ένα σοβαρό πρόβλημα που άπτεται της ασφάλειας των πολιτών και των υγειών φιλάθλων», ανέφερε.

Μιλώντας στην επιτροπή που εξέταζε αναθεωρημένο νομοσχέδιο για μέτρα κατά της βίας με άλκοτεστ και νάρκοτεστ σε οπαδούς έξω από τα γήπεδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις συνθήκες όπου ανέλαβε, αφού, «μέσα σε 48 ώρες δεν είχε έγκλημα που δεν είχε συμβεί. Είχαμε συγκρούσεις σε δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες, είπε. Τα εργαλεία ήταν δεδομένα και δεν μπορούσα να τα αλλάξω. Και τα προβλήματα δεν μπορούσα μέσα σε 48 ώρες να τα διορθώσω π.χ. υποστελέχωση της αστυνομίας. Μαγικό ραβδί δεν κρατάει κανένας», επανέλαβε.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, δείχνοντας διάθεση για τομές στο θέμα της βίας και υπεραμυνόμενος των αποφάσεων που λήφθηκαν, ανέφερε ότι μόνο κάτω από πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν η Αστυνομία κρίνει ότι κινδυνεύουν ζωές, οι υπουργοί Δικαιοσύνης ή Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, θα αποφασίζουν αν θα κλείνουν τα γήπεδα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν χανόταν μια ζωή κατά τα επεισόδια στη Λεμεσό, τότε θα κλεινόμασταν όλοι στα σπίτια μας και δεν θα λέγαμε τίποτε. Στη Λεμεσό έγινε μια απόπειρα φόνου, σημείωσε ο κ. Χαρτσιώτης, αφού κινδύνεψε ένα κοριτσάκι. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταματήσουν. Ξεκαθάρισε δε πως δεν θ’ αγγίξουν το αυτοδιοίκητο της ΚΟΠ, ενώ για τους συνδέσμους φιλάθλων είπε ότι πρέπει να ενταχθούν κάτω από τα σωματεία. Για τα δύο αυτά ζητήματα στάληκε νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Αντίθετος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, ο οποίος αντιπρότεινε τη συναπόφαση Κυβέρνησης – Ομοσπονδίας για το κλείσιμο των γηπέδων, χωρίς όμως να επηρεάζεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Επιπλέον, ζήτησε τη βοήθεια και τη συνεργασία της Πολιτείας προκειμένου να βρεθεί μια σωστή φόρμουλα λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων, λέγοντας πως τα σωματεία από μόνα τους δεν μπορούν να τους ελέγξουν. Μίλησε δε για αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία και τόνισε πως δεν θέλουμε σαν Ομοσπονδία να φτάσουμε να θρηνήσουμε θύματα. Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΟΠ κάλεσε την κυβέρνηση ν’ ανοίξει διάλογο, «αλλιώς θα κάνουμε μιλλοσφοτζίσματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομαδική αντίδραση από τα σωματεία

Ομαδική ήταν η αντίδραση και από τα σωματεία για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για πάταξη της βίας στα γήπεδα.

Ο Αυξέντης Ευαγγέλλου, Γενικός Διευθυντής της ΑΕΚ, υπενθύμισε πως τον Ιούνιο του 2023 είχε υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ Υπουργείου και ΚΟΠ-ΚΟΑ και άλλων φορέων, με τέσσερις πυλώνες. «Δεν είδαμε τίποτα στην πράξη. Αν εφαρμόζονταν εκείνοι οι πυλώνες δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα», ανέφερε, ενώ για το θέμα των συνδέσμων, εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι θέμα των σωματείων. «Τα σωματεία, δεν μπορούν να ελέγχουν τους συνδέσμους. Υπάρχει νομοθεσία. Αν κάποιος δεν είναι νόμιμος, να κλείνει. Υπάρχουν ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δίνουν την εντύπωση ότι πάμε για πόλεμο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ Λάρνακας.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΕΛ Νικόλας Καρασαμάνης, υπενθύμισε πως το 2014 και το 2018 ψηφίστηκαν μια σειρά από Νόμοι, που στην πράξη δεν ήταν λειτουργικοί. «Εμείς ως ΑΕΛ δεν τα έχουμε με τον απλό αστυνομικό, ζητούμε από την πολιτεία να τιμωρήσει τους ηθικούς αυτουργούς.

Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Ανδρέας Σάντης, ζήτησε να έρθουν εμπειρογνώμονες από την ΟΥΕΦΑ και την Αγγλία έτσι ώστε να εισηγηθούν προτάσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης τόνισε ότι έχουμε 2024 και δεν εφαρμόστηκε η κάρτα φιλάθλου. «Το νομοσχέδιο του υπουργού δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ούτε οι σύνδεσμοι φιλάθλων μπορούν να ελεγχθούν από τα σωματεία. Αν δεν υπάρχει τόλμη από την Αστυνομία με αυτόφωρο και παραδειγματικές τιμωρίες τότε δεν θα γίνει τίποτε», ανέφερε.

Εκ μέρους του Απόλλωνα το μέλος του δ.σ. Σωκράτης Έλληνας συμφώνησε ότι δεν μπορούν τα σωματεία να πάρουν το βάρος της ευθύνης για τους συνδέσμους φιλάθλων και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό μπορεί να είναι μια λύση φτάνει να υλοποιήσουμε τις προτάσεις τους. Τέλος ο πρόεδρος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω σαν ένας άνθρωπος που έρχεται από το εξωτερικό είναι η ατιμωρησία. Οι σύνδεσμοι φιλάθλων έγιναν τρομοκρατικοί οργανισμοί».

Αντίθεση με τα μέτρα εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης.

Αρχηγός: Τι έκαναν τα σωματεία για τους οπαδούς τους;

Έξω από τα δόντια μίλησε και ο Αρχηγός Αστυνομίας όσον αφορά τη στάση των ποδοσφαιρικών σωματείων έναντι της βίας.

Όπως ανέφερε, δεν μπορεί η Αστυνομία να είναι στο μάτι του κυκλώνα κάθε εβδομάδα, για την αστυνόμευση σωρεία αθλημάτων. Δεν ακούσαμε τι έκαναν οι ομάδες, πέραν από την Ομόνοια, για τους οπαδούς τους. Να μας πουν τι έκαναν;Δεν μπορεί η ΑΕΛ, οι οπαδοί της οποίας έκαναν τα επεισόδια να επιρρίπτει τις ευθύνες στην Αστυνομία», ανέφερε.

Ο Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια συζητούμε για τα κλειστά κυκλώματα. Με πρωτοβουλία δική μας, επισκεφτήκαμε τα στάδια και στείλαμε και στα σωματεία και στον ΚΟΑ, τα βελτιωτικά έργα που πρέπει να γίνουν στα στάδια. Τι έκαναν; Φίλαθλοι μπαίνουν με πλαστές κάρτες. Εμείς επιφορτιστήκαμε με τις έρευνες. Έχουμε πληροφορίες ότι τα αντικείμενα μεγάλου μεγέθους, δεν μπαίνουν από τις εισόδους. Μπαίνουν από άλλους». Οι συλλήψεις χούλιγκανς, ανέφερε, για το 2022-2023 ήταν 58 και το 2023-2024 51.

Εκ μέρους των συνδέσμων των αστυνομικών, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου τάχθηκε υπέρ των μέτρων, ενώ οι άλλοι δύο της Ισότητας και του ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ ήταν κατά. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ισότητας Νίκος Λοϊζίδης ήταν κάθετα αντίθετος λέγοντας «πάρτε πίσω το νομοσχέδιο για τα μέτρα. Αν εφαρμοστούν το πρόβλημα θα πάει στις πόλεις. Μόνο το VAR δεν έδωσαν στους αστυνομικούς», τόνισε εμφαντικά ο κ. Λοϊζίδης. «Διορθώστε τις κάμερες στα στάδια και αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» πρόσθεσε.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00