Μαρτυρίες για σφετερισμό ε/κ γης σε Τρίκωμο – Άγιο Αμβρόσιο
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας για δυο ξεχωριστές περιπτώσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από Ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες, η μια μάλιστα δραστηριοποιείται και στις ελεύθερες περιοχές.
Οι έρευνες άρχισαν μόλις τον περασμένο μήνα μετά τιςκαταγγελίες για τεράστια οικοδομική ανάπτυξη στην περιοχή του κατεχόμενουΤρικώμου από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Yaacov Afik, με τους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες της γης να ξεσηκώνονται. Ύστερα από συσκέψεις σε πολιτικό επίπεδο δόθηκαν οδηγίες για διερεύνηση τριών υποθέσεων στην περιοχή του Τρικώμου για σφετερισμό ε/κ περιουσιών.
Ύστερα από τις πρώτες καταγγελίες, εντοπίστηκαν μέσω του Κτηματολογίου οι ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες, των οποίων η γη εμπίπτει στις περιοχές όπου ο Ισραηλινός μεγαλοεπιχειρηματίας έχτισε πολυτελή ξενοδοχεία, διαμερίσματα και σπίτια. Ο κατάλογος με τους ιδιοκτήτες δόθηκε στην Αστυνομία, η οποία τους καλεί και ζητά διευκρινίσεις για κατά πόσο έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια πώλησης ή εκχώρησης της περιουσίας που κατέχουν είτε στην λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων που λειτουργεί στα κατεχόμενα, είτε απ’ ευθείας σε επιχειρηματίες.
Στο ΤΑΕ Αρχηγείου έχουν ήδη προσέλθει αρκετά πρόσωπα και προέβησαν σε γραπτές καταγγελίες, ενώ η ίδια διαδικασία ξεκίνησε μόλις πρόσφατα και για σφετερισμό περιουσιών στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο Κερήνειας. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Αγίου Αμβροσίου Σάββας Ξιούρης, πρόσφατα εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων έχει ανεγείρει μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών στην περιοχή «Κοκκινοχώραφα» της κατεχόμενης κοινότητας, ενώ παλαιότερα είχε γίνει μεγάλη ανάπτυξη και σε άλλη περιοχή Ανατολικά του χωριού. Ο κ. Ξιούρης ξεκαθάρισε ότι τ/κ γη στον Άγιο Αμβρόσιο δεν υπάρχει ούτε και ένα μέτρο, γι’ αυτό και όλες οι επενδύσεις είναι παράνομες και γίνονται χωρίς την άδεια των νόμιμων ιδιοκτητών. Όπως πρόσθεσε ο κοινοτάρχης, παραθαλάσσια υπάρχουν ταμπέλες παντού για πώληση εξοχικών κατοικιών από διάφορες εταιρείες οι οποίες διαφημίζονται και στο διαδίκτυο, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε Βρετανούς, Ισραηλινούς και Ρώσους.
Τέλος ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης κοινότητας ανέφερε ότι οι αναπτύξεις στην περιοχή είχαν αρχίσει από το 2004 και μετά και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Πάντως, πρόθεση των αρχών είναι οι έρευνες και για τις δυο περιοχές να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο σχετικός φάκελος που θα σχηματιστεί να τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για οδηγίες. Επειδή αφορά εξόχως πολιτικό ζήτημα αναμένεται ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν θα ληφθούν σε επίπεδο κυβέρνησης. Αν τα στοιχεία που υπάρχουν είναι τέτοια που να δικαιολογηθούν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αυτό θα γίνει, όπως έγινε και στην περίπτωση του Τ/κ δικηγόρου ο οποίος συνελήφθη στην Ιταλία παραμονή Πρωτοχρονιάς για υπόθεση σφετερισμού ε/κ περιουσιών στην περιοχή Κλεπίνης. Για την υπόθεση αυτή είχε καταδικαστεί το 2011 ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ, ο οποίος στη συνέχεια εκδόθηκε στην χώρα του για να δικαστεί για υπόθεση ναρκωτικών.
Στο μεταξύ, ανησυχία για συνέχιση των συλλήψεων Τ/κ δικηγόρων που εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στην εκμετάλλευση και πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, αλλά και τις ενέργειες του τουρκικού ΥΠΕΞ για την σύλληψη του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ στην Ρώμη, όπου τελεί υπό κράτηση από τις 30 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε χθες ο τ/κ Τύπος. Η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί γράφει ότι ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσο οι συλλήψεις θα περιοριστούν μόνο σε αυτή του Ακάν Κιουρσάτ. Σημειώνει ότι για το θέμα της σύλληψης του Ακάν Κιουρσάτ στη Ρώμη το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει σε ενέργειες με δικηγόρους. Η Αβρούπα στο σχόλιό της πρωτοσέλιδα γράφει πως μπορεί η υπόθεση για την οποία συνελήφθη ο Κιουρσάτ να είναι παλιά, αλλά αφορά το περιουσιακό και κάνει λόγο για λάφυρα εννοώντας τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.
Πηγή: Philenews