Friday, September 20, 2024
Home » Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τις ακάτους των €7,5 εκατ. του Λιμενικού

Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τις ακάτους των €7,5 εκατ. του Λιμενικού

0 comments

Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τις ακάτους των €7,5 εκατ. του Λιμενικού

Από χίλια μύρια κύματα πέρασε το θέμα παραλαβής τριών ταχύπλοων περιπολικών ακάτων από την Αστυνομία Κύπρου, ωστόσο, η όλη υπόθεση είχε αίσια κατάληξη.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έλαβε ο «Φ», τα σκάφη που στοίχισαν στο δημόσιο πέραν των7,5 εκατομμυρίων ευρώ παραλήφθηκαν στις 15 Οκτωβρίου, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου και η ώρα 10:30 το πρωί θα γίνει η επίσημη τελετή παραλαβής τους.

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα μας, τα ταχύπλοα είχαν παραδοθεί στις 14 Αυγούστου από την κατασκευάστρια εταιρεία, αλλά είχε προκύψει θέμα με τη διαδικασία παραλαβής τους. Ο εμπειρογνώμονας, που βάσει σύμβασης έπρεπε να τα αξιολογήσει, αποδείχθηκε πως δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις και μετρήσεις ούτως ώστε να ανάψει πράσινο για την παραλαβή, που ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγή του «Φ», το πρόβλημα έτυχε χειρισμού και ξεπεράστηκε έστω και με καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, η αναθέτουσα Αρχή τερμάτισε τη συνεργασία με τον εν λόγω εμπειρογνώμονα. Ακολούθησε αξιολόγηση των σκαφών από γαλλικό νηογνώμονα που είναι συμβεβλημένος με την κροατική κατασκευάστρια εταιρεία και τελικά έγινε η παραλαβή τους. Πρόσωπο με κατάρτιση μιλώντας μας για το όλο θέμα, ανέφερε ότι «η κατασκευάστρια εταιρεία έχει εκτελέσει σημαντικές συμβάσεις με άλλες χώρες στο παρελθόν και δεν υπάρχει θέμα να παίξει με τη φήμη της».

Το όλο θέμα παρακολουθούσε και η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, η οποία είχε επέμβει στο θέμα του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί κάνοντας συστάσεις κι επισημάνσεις στο πλαίσιο ελέγχου του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης. Σχετική έκθεση είχε δημοσιευτεί στις 17 Μαρτίου του 2022. Να σημειωθεί, ακόμη, ότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί αρχικά τον Απρίλιο του 2020.

Η σύμβαση για την ναυπήγηση και προμήθεια των τριών ταχύπλοων ακάτων ανατέθηκε σε κροατική εταιρεία, έναντι 7,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Τα συγκεκριμένου τύπου σκάφη έχουν μήκος 18 μέτρων. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι και 34 κόμβους, ενώ κατασκευάστηκαν ώστε να έχουν χαμηλό επίπεδο θορύβου. Προορίζονται για επιχειρήσεις διάσωσης και περιπολιών σε απόσταση μέχρι και 150 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου. Όπως σχολιάζεται ήδη σε αστυνομικούς κύκλους, η προσθήκη τους αναμένεται να αναβαθμίσει την ικανότητα της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας να αντεπεξέλθει σε δύσκολες αποστολές.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More