Monday, December 23, 2024
Home » Λευκή Πνευμονία: Απειλή ή αναμενόμενο και διαχειρίσιμο φαινόμενο;

Λευκή Πνευμονία: Απειλή ή αναμενόμενο και διαχειρίσιμο φαινόμενο;

0 comments

Λευκή Πνευμονία: Απειλή ή αναμενόμενο και διαχειρίσιμο φαινόμενο;

«Σύνδρομο του λευκού πνεύμονα», «λευκή πνευμονία», «περιπατητική πνευμονία» ή «άτυπη πνευμονία» η οποία προκαλείται από διάφορα παθογόνα, ιούς και μικρόβια. Η νέα απειλή ή ένα φαινόμενο που ήδη χαρακτηρίζεται από αρκετούς επιστήμονες στον κόσμο ως «αναμενόμενο» μετά την πανδημία, τα μέτρα και τους περιορισμούς; Το τελευταίο διάστημα σαρώνει την Κίνα.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών αυξάνεται διαρκώς ενώ ήδη έχει κάνει την εμφάνιση της σε χώρες της Ευρώπης, στην Ινδία και στις ΗΠΑ. Θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου να καταγραφούν περιστατικά και στην γειτονιά μας ή και στην χώρα μας. Ωστόσο, όλοι διαβεβαιώνουν ότι δεν συντρέχει αυτή τη στιγμή λόγος ανησυχίας αφού η διεθνής επιστημονική κοινότητα, αν και παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία του συγκεκριμένου συνδρόμου και βρίσκεται σε εγρήγορση, παρουσιάζεται μάλλον καθησυχαστική.

«Αυτό που συμβαίνει σε πολλές χώρες της υφηλίου, και δεν αποκλείεται να το δούμε και στη δική μας, ήταν κάτι που αναμέναμε να δούμε μετά την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας», ανέφερε στον «Φ» ο επίκουρος καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Τσιούτης. «Ας μην ξεχνάμε ότι για σχεδόν τρία χρόνια, λίγο ή πολύ υπήρχαν μέτρα σε εφαρμογή και τα μέτρα αυτά, μείωναν την έκθεση μας στα διάφορα αναπνευστικά παθογόνα (ιούς, μικρόβια)». Αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, «έτσι κι αλλιώς επιβεβαιώθηκε από τις διάφορες επιδημιολογικές αναφορές που έδειξαν σημαντική μείωση της συχνότητας αυτών των ιών και μικροβίων, ειδικά κατά τα έτη 2020-22, όπως γρίπη, ο RSV, κάποιοι αδενοϊοί, ο πνευμονιόκοκκος κλπ» και τα είδαμε στα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023 να κυκλοφορούν «ελεύθερα» και να προκαλούν συμπτώματα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών».

Φέτος, «το φαινόμενο αυτό της έξαρσης αναπνευστικής νόσου (συνδρόμου λευκών πνευμόνων), κυρίως σε παιδιά και ηλικιωμένους, έχει πολλές αιτιολογίες:

– Η άρση όλων των μέτρων στην κοινότητα ευνοεί τη μετάδοσή τους.

– Κάποιες από τις ομάδες που προσβάλλονται και αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα, δεν είχαν αποκτήσει επαρκή ανοσία τις προηγούμενες 2-3 χρονιές, καθώς δεν είχαν εκτεθεί σε ιούς και μικρόβια και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και σε επίπεδο πληθυσμού, καθώς η «συλλογική» ανοσία δεν ήταν επαρκής, κατά την εμφάνιση των παθογόνων αυτών, για να σταματήσει τη μετάδοσή τους, αφού μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν είχε εκτεθεί σε αυτά

– Υπάρχει και η υπόθεση ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις COVID19 τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε κάποιου βαθμού μείωση του ανοσοποιητικού μας, αυξάνοντας την ευαισθησία σε άλλα παθογόνα. Έχει φανεί ήδη ότι η λοίμωξη COVID19 απορρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας για κάποιο διάστημα και είδαμε και στην κλινική πράξη, άτομα να παθαίνουν άλλες σοβαρές ιώσεις μετά τη νόσηση με COVID19».

Ο κ. Τσιούτης διευκρίνισε ότι «υπάρχει μία άλλη θεωρία που κυκλοφορεί, αυτή του ανοσολογικού ελλείμματος. Με απλά λόγια, τα μέτρα που εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε κάποια ανοσοανεπάρκεια και γι’ αυτό τώρα ο κόσμος είναι πιο ευάλωτος σε λοιμώξεις. Η θεωρία αυτή όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά όσοι την υποστηρίζουν δημόσια οφείλουν και να την αποδείξουν».

Το σύνδρομο των λευκών πνευμόνων, μπορεί να ονομαστεί και «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia), «γιατί ο ασθενής μπαίνει περπατώντας μέσα στο ιατρείο παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα (ήπιο βήχα, χαμηλό πυρετό), αλλά η απεικονιστική εξέταση να σου δείχνει πολύ σοβαρότερη εικόνα, και έτσι, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσεις αυτό το περιστατικό ενδονοσοκομειακά για να μην υπάρξει επιδείνωση. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε τον όρο «άτυπη πνευμονία». Είναι η πνευμονία που προκαλούν τα συγκεκριμένα μικρόβια και ιοί. Λέγεται έτσι επειδή ενώ βλέπεις στην ακτινογραφία εικόνα σοβαρής πνευμονίας, το άτομο που νοσεί δεν έχει τυπικά συμπτώματα πνευμονίας».

Η «λευκή πνευμονία», που ξεκίνησε από την Κίνα προσβάλει κυρίως παιδιά μεταξύ 3 – 10 ετών αλλά και νεαρούς εφήβους και φαίνεται πως μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικά παθογόνα, παρόλο που αρκετά από τα περιστατικά αυτά έχουν αποδοθεί σε ένα κοινό μικρόβιο, το μυκόπλασμα της πνευμονίας.

Συγκεκριμένα για το μυκόπλασμα της πνευμονίας: είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπιες λοιμώξεις στο αναπνευστικό σύστημα.

Προκαλεί πονόλαιμο, παρατεταμένο βήχα και καταρροή.

Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά το μικρόβιο μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα με γνωστά αντιβιοτικά

Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως περισσότερο από την τυπική πνευμονία και τα παθογόνα αυτά μεταδίδονται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Για αυτό και παρατηρούνται συχνά σε άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι, σε σχολεία και γενικά χώρους όπου βρίσκονται πολλά άτομα.

Η σωστή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής επιβάλλεται και στην περίπτωση αυτή, όπως και για όλες τις λοιμώξεις.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00