Λάρνακα: 700 καταγγελίες για βία στην οικογένεια – Σχεδόν δύο καταγγελίες κάθε μέρα
Σχεδόν δύο καταγγελίες για υποθέσεις βίας στην οικογένεια κάθε μέρα δέχεται το ειδικό κλιμάκιο που έχει συσταθεί στη Λάρνακα. Μόνο το 2023 έγιναν 700 καταγγελίες που αφορούν σε βιασμούς, καθώς και κακοποιήσεις παιδιών και συζύγων. Αριθμοί που τρομάζουν και πίσω τους βρίσκονται σοβαρότατες υποθέσεις, που δεν δημοσιοποιούνται από την Αστυνομία για σκοπούς προστασίας των θυμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» από τις 15 Φεβρουαρίου του 2021, που συστάθηκε το ειδικό κλιμάκιο για τη βία στην οικογένειαστη Λάρνακα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, έγιναν συνολικά 2.115 καταγγελίες. Συγκεκριμένα καταγγέλθηκαν 625 υποθέσεις το 2021, 790 το 2022 και 700 το 2023. Σ’ ότι αφορά στον περσινό χρόνο ανάμεσα στις καταγγελίες υπάρχουν 140 για κακοποίηση παιδιών, 450 για βία εναντίον συζύγων ή συμβίων, 90 για κακοποίηση γονέων από τα παιδιά τους, ενώ διερευνήθηκαν και 8 βιασμοί.
Από αυτές τις υποθέσεις οι 300 προωθήθηκαν για ποινική δίωξη, ενώ προέκυψαν και 80 συλλήψεις. Τα πλείστα περιστατικά έτυχαν συνδιαχείρισης με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με σκοπό την απομάκρυνση και την προστασία των θυμάτων.
Παρά το γεγονός πως οι καταγγελίες για βία στην οικογένεια, σε παγκύπρια βάση, διατηρούνται σε πολύ ψηλά επίπεδα, υπάρχει πτωτική τάση, η οποία αποδίδεται από την Αστυνομία στη σύσταση των ειδικών κλιμακίων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, παγκύπρια το 2021 έγιναν 3.347, το 2022 καταγγέλθηκαν 3.082 υποθέσεις, ενώ το 2023 ο αριθμός τους ανήλθε σε 2.941.
«Αναλύοντας τα δεδομένα θεωρούμε πως γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά από τα εξειδικευμένα μέλη των ειδικών κλιμακίων σε θέματα βίας στην οικογένεια. Οι υποθέσεις διερευνώνται με κάθε σοβαρότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οδηγούνται ενώπιονΔικαστηρίου. Από τη μία φαίνεται πως τα θύματα προχωρούν σε καταγγελίες, από την άλλη υπάρχει πτωτική τάση λόγω της άμεσης διερεύνησης τέτοιων σοβαρών αδικημάτων και της καταχώρισης των υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου η σύσταση των επαρχιακών κλιμακίων θεωρήθηκε επιβεβλημένη από τον Αρχηγό Αστυνομίας λόγω των αυξημένων περιστατικών βίας στην οικογένεια.
«Τα μέλη της Αστυνομίας που επιλέχθηκαν έτυχαν της κατάλληλης εκπαίδευσης και πλέον υπάρχει πιο κατάλληλο περιβάλλον και πιο σωστή αντιμετώπιση προς τα θύματα, επειδή πρόκειται για ευαίσθητες υποθέσεις. Τα μέλη μας λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση τόσο σε θέματα διερεύνησης, όσο και ψυχολογικής στήριξης των θυμάτων για να προχωρούν σε καταγγελίες και να μην τις αποσύρουν. Υπάρχει ειδική αντιμετώπιση θυμάτων και ιδιαίτερα των ανήλικων και γι’ αυτό λαμβάνονται οπτικογραφημένες καταθέσεις. Εμείς προσπαθούμε να διερευνούμε τάχιστα αυτές τις υποθέσεις, προκειμένου να μην παρέρχεται μεγάλο χρονικό διάστημα».
Πηγή: Philenews