Monday, September 16, 2024
Home » Κλείνει η μοναδική γηριατρική κλινική της Κύπρου – Η αποζημίωση που προσφέρει ο ΟΑΥ δεν καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα

Κλείνει η μοναδική γηριατρική κλινική της Κύπρου – Η αποζημίωση που προσφέρει ο ΟΑΥ δεν καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα

0 comments

Κλείνει η μοναδική γηριατρική κλινική της Κύπρου – Η αποζημίωση του ΟΑΥ δεν καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα

Πριν προλάβει να λειτουργήσει οδηγείται σε κλείσιμο η μοναδική γηριατρική κλινική της Κύπρου.

Οι αποζημιώσεις που προσφέρει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τα λειτουργικά της έξοδα με αποτέλεσμα η διεύθυνση της κλινικής να υποχρεωθεί να καταφύγει στη Βουλή ζητώντας την παρέμβαση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής της πολυκλινικής «Αθηνά» στην οποία στεγάζεται η γηριατρική κλινική, Γιάννης Ταφούνας, «έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε ο ΟΑΥ να αναγνωρίσει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουμε και να μας παραχωρήσει, κατά τον υπολογισμό της αποζημίωσης της κλινικής περισσότερες μονάδες. Αρχικά μας είχαν παραχωρήσει 60 μόνο μονάδες οι οποίες σε χρήματα αντιστοιχούν σε περίπου €120.000 το χρόνο. Μας είχαν πει ότι τον Σεπτέμβριο που θα άλλαζε ο τρόπος αποζημίωσης των νοσοκομείων θα γινόταν αναπροσαρμογή και θα εξασφαλίζαμε περισσότερες μονάδες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις μας παραχώρησαν περισσότερες μονάδες οι οποίες όμως και πάλι δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τα λειτουργικά μας έξοδα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο οι μισθοί είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον μήνα».

Δυστυχώς, είπε ο κ. Ταφούνας «και παρά τις επιστολές, τις συναντήσεις και τις προσπάθειες μας που έγιναν τόσο προς τον ΟΑΥ όσο και προς τα κόμματα και το υπουργείο Υγείας και παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς λάβαμε τα δεδομένα δεν άλλαξαν και φθάνουμε στο σήμερα, μια εποχή κατά την οποία οι ανάγκες για νοσηλεία ηλικιωμένων εξαιτίας και των εποχιακών λοιμώξεων είναι αυξημένες να μην μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Αυτό επειδή, όταν ξεπεράσουμε τα όρια των μονάδων που μας παραχώρησε ο ΟΑΥ μπαίνουμε στο καθεστώς των εκπτώσεων και τα έσοδα μας είναι πολύ μειωμένα».

Η περίθαλψη ατόμων της τρίτης ηλικίας, επεσήμανε, «κοστίζει και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίθαλψη άλλων ασθενών. Η διαφορά μας με τον ΟΑΥ βρίσκεται στις 100 μονάδες για τις οποίες είχαμε λάβει υποσχέσεις και από πλευράς αξιωματούχων».

Σε επιστολή που στάλθηκε στην Βουλή, γίνεται λόγος για «απαράδεκτη» και «ανεύθυνη» συμπεριφορά από πλευράς των αρμοδίων ενώ τα κόμματα ενημερώνονται και για το γεγονός ότι με την αναστολή της λειτουργίας της κλινικής θα μείνουν χωρίς δουλειά γύρω στους 20 επαγγελματίες.

Η κλινική λειτούργησε τον περασμένο Ιούλιο.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More