Wednesday, July 31, 2024
Home » Καταπέλτης ο Οδυσσέας για ΤΕΠΑΚ: Τριπλοθεσίτης καθηγητής, ανυπαρξία ελέγχου και σαθρό σύστημα

Καταπέλτης ο Οδυσσέας για ΤΕΠΑΚ: Τριπλοθεσίτης καθηγητής, ανυπαρξία ελέγχου και σαθρό σύστημα

0 comment

Καταπέλτης ο Οδυσσέας για ΤΕΠΑΚ: Τριπλοθεσίτης καθηγητής, ανυπαρξία ελέγχου και σαθρό σύστημα

Μπάχαλο επικράτησε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, κατά τη συνέχεια εξέτασης προβλημάτων στο ΤΕΠΑΚ καθώς και του αιτήματος του διευθυντή διοίκησης και οικονομικών του πανεπιστημίου, Κώστα Χόππα, να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού.

Kαταπέλτης ο Γενικός ΕλεγκτήςΟδυσσέας Μιχαηλίδης, μίλησε για σαθρό σύστημα και αναφέρθηκε σε τριπλοθεσίτη καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος απουσιάζει με αναρρωτικές άδειες αλλά διδάσκει στην Ελλάδα και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για ανυπαρξία εσωτερικού πειθαρχικού ελέγχου, για ποινή χάδι από τη Σύγκλητο στην περίπτωση καθηγητή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαφθορά.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο να απαλλαγεί από το καθήκοντα ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού του ιδρύματος ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών, Κώστας Χόππας, ώστε να τα αναλάβει ο πρύτανης. «Θα καταργούνταν η, έστω και μικρή, δικλίδα ασφαλείας που υπάρχει».

Σημείωσε, δε, ως παράνομη την προσπάθεια του προηγούμενου συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ να πετάξει έξω το διευθυντή από τις συνεδρίες του συμβουλίου. «Είναι ένδειξη της προσπάθειας να καταργήσουν οποιαδήποτε δικλίδα θα επέτρεπε άσκηση εξωτερικού ελέγχου για όσα γίνονται».

Ζήσαμε, είπε, πάρα πολλές κοινοποιήσεις που γίνονται, κυρίως, εναντίον του κ. Χόππα από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, τον πόλεμο που δέχθηκε «επειδή, πολύ σωστά υπέδειξε, ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε €800 το μήνα σε άτομα που δήθεν θα πηγαίνουν στην Πάφο, ενώ ούτε που δίδασκαν στην εν λόγω επαρχία».

Αυτά όλα δείχνουν ότι υπάρχουν παθογένειες, υπογράμμισε. «Μέρος αυτών των παθογενειών, μπορεί να γίνει αντιληπτό και από την ανυπαρξία ικανοποιητικών πειθαρχικών οργάνων εντός του ΤΕΠΑΚ. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι από της ιδρύσεώς του η Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, είχε ενώπιον της γύρω στις 40 καταγγελίες, όμως εξέτασε δύο».

Η όλη σαθρή κατάσταση, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αντιληπτή «αν σκεφτούμε ότι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού, το οποίο καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για διαφθορά, το τονίζω διαφθορά, έλαβε από την Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου ως ποινή την αναγκαστική αφυπηρέτηση με όλα τα ωφελήματα. Το άτομο κατέθεσε ένσταση, με αποτέλεσμα να ανατραπεί από τη Σύγκλητο η πρώτη ποινή ώστε να του επιβάλλουν ότι για τρία χρόνια δεν θα μπορεί να διεκδικήσει κάποια αξιώματα. Μιλάμε για ποινή χάδι. Θα περίμενε κανείς οι ακαδημαϊκοί μας να είναι πρότυπα και ότι είναι δέκα φορές πιο αυστηρές οι ποινές από το δημόσιο, όπου εκεί αν καταδικαστεί κανείς για αδίκημα που ενέχει ηθική αισχρότητα, τότε η συνήθης ποινή είναι η απόλυση. Αυτό αποδεικνύει τη σαθρότητα του όλου συστήματος».

Υπάρχει υπόθεση καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, για την οποία έλαβαν καταγγελία το 2019, ότι «απασχολείται σε πλήρη βάση ως αναπληρωτής σε πανεπιστήμιο της Ελλάδος από το 2015, παράλληλα με την εργοδότησή του στο ΤΕΠΑΚ. Για να δικαιολογεί τις απουσίες του στο ΤΕΠΑΚ, προσκομίζει ιατρικά πιστοποιητικά από ιδιώτες γιατρούς της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα για το οποίο είναι υπεύθυνος δεν δηλώθηκε ως διδάσκων. Δεν διαμένει στην Κύπρο, ενώ ως μόνιμη διεύθυνση κατοικίας, φαίνεται να δηλώνει ψευδώς διευθύνσεις άλλων καθηγητών. Το άτομο αυτό ζήτησε και πήρε άδεια από το ΤΕΠΑΚ για να διδάσκει και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι τριπλοθεσίτης ο κύριος. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης από την Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του πανεπιστημίου».

Μια άλλη πολύ χαρακτηριστική περίπτωση, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, αφορά καταγγελίες για στημένα εκλεκτορικά σώματα. Οι καταγγελίες αυτές, επίσης, δεν εξεταστήκαν.

«Αυτά για να αντιληφθείτε την πλήρη ανυπαρξία εσωτερικών διαδικασιών πειθαρχικού ελέγχου», είπε και κάλεσε το υπουργείο Παιδείας, στη βάση και των όσων υπέδειξε με υπομνήματα ο κ. Χόππας, να προωθήσει τις κατάλληλες ρυθμίσεις για την άρση των στρεβλώσεων.

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ευάγγελος Ακύλας, εξέφρασε τη διαφωνία της Συγκλήτου να κλείσει το θέμα των καθηκόντων του ελέγχοντα λειτουργού, με το επιχείρημα ότι υπάρχει στρέβλωση και ότι πρέπει να αναληφθούν από τον πρύτανη.

Στους ισχυρισμούς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για τον καθηγητή που καταδικάστηκε απάντησε ότι τηρήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες. «Τίποτα παράνομο, παράτυπο, σκοτεινό. Υπάρχουν τα πρακτικά. Δεν φοβόμαστε τον έλεγχο».

Όσον αφορά την ανυπαρξία πειθαρχικού ελέγχου, απάντησε ότι δεν εξετάστηκαν καταγγελίες αφενός γιατί ορισμένες αποσύρθηκαν και αφετέρου επειδή δεν υπήρξε το πλαίσιο. Χαρακτήρισε ακόμη, ως μέγα ψεύδος, την αναφορά του κ. Μιχαηλίδη ότι ο ελέγχοντας λειτουργός, Κώστας Χόππας, δεν παρίσταται στο συμβούλιο της Συγκλήτου. «Μέγα ψεύδος, όπως και πολλά άλλα που ακούστηκαν σήμερα».

Ο κ. Χόππας κλήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής να απαντήσει στις κατηγορίες για τα ψεύδη, όμως, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Ελεγκτής, αναφέροντας ότι «ο Κώστας Χόππας καλείται από τη μία να απαντήσει στις κατηγορίες ότι ψεύδεται και από την άλλη αντιλαμβάνομαι με τον προσεκτικό τρόπο που απαντά, ότι κάποιοι προσπαθούν και ανοίγουν το λάκκο του και αναμένουν πότε θα κάνει λάθος για να τον περάσουν από πειθαρχική. Αυτό αντιλαμβάνομαι και αυτό είναι θλιβερό. Και γίνεται ακόμη πιο θλιβερό επειδή ο αντιπρύτανης νωρίτερα ανέφερε ότι “o κ. Χόππας κατήγγειλε το πανεπιστήμιο στη Βουλή” – όχι στη Μαρικού από τα Λεύκαρα. Το είπε ως κατηγορία για ένα δημόσιο υπάλληλό, ότι δηλαδή είναι μεμπτό ότι ανέφερε στη Βουλή και στην Ελεγκτική Υπηρεσία κάτι που έκρινε ως στραβό».

Ο κ. Χόππας, σημείωσε, ότι είναι εννιά χρόνια στη θέση διευθυντή. Το ΤΕΠΑΚ έκανε 120.000 πληρωμές σε αυτό το διάστημα. «Σταμάτησα τρεις συγκεκριμένες. Είχε και άλλες προβληματικές. Για αυτές τις τρεις δέχομαι εκφοβισμό, συκοφάντηση και εγώ και η οικογένεια μου. Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ», έκανε παύση. «Από το Δεκέμβριο του 2020 η ζωή μου είναι κόλαση». Μετά από αυτή τη φράση κατέρρευσε ψυχολογικά και κλήθηκε ο νοσηλευτής της Βουλής καθώς και ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε για προληπτικούς λογούς στο νοσοκομείο. Η συζήτηση διεκόπη.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More