Saturday, November 23, 2024
Home » Καταγγέλλουν αφανισμό των υπεραιωνόβιων δέντρων

Καταγγέλλουν αφανισμό των υπεραιωνόβιων δέντρων

0 comments

Καταγγέλλουν αφανισμό των υπεραιωνόβιων δέντρων

Η ραγδαία ανάπτυξη της Χλώρακας τα τελευταία χρόνια επέφερε μεγάλες αλλαγές στο χαρακτήρα και την ταυτότητα της κοινότητας. Αλλαγές που δεν γίνονται πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού όπως συμβαίνει την περίοδο αυτή σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων της περιοχής ένα σημαντικό κομμάτι της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Χλώρακας εξαφανίζεται.

Πρόκειται για την κοπή δεκάδων αιωνόβιων δένδρων που αποτελούσαν σημαντικά δείγματα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τα οποία σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Όμιλο Χλώρακας, κόβονται ή ξεριζώνονται για να καταλήξουν σε καυσόξυλα.

Μιλώντας σήμερα στον «Φ»ο πρόεδρος του Ομίλου, Ανδρέας Κυριακού, έκανε λόγο για λεηλασία των φυσικών μνημείων της κοινότητας. Αποταθήκαμε με επείγουσες επιστολές μας στα αρμόδια υπουργεία και υπουργούς, στο Τμήμα Δασών και την Πολεοδομία, τόνισε, χωρίς ωστόσο καμία απάντηση και κανένα ενδιαφέρον, παρά τις συνεχείς μας υπενθυμίσεις.

Τελικά μόνο το Τμήμα Δασών ανταποκρίθηκε και είχαμε πρόσφατα συνάντηση στο γραφείο του Κοινοτάρχη Χλώρακας, είπε ο κ. Κυριακού, ο οποίος έδειξε έντονο ενδιαφέρον στις εισηγήσεις μας για καταγραφή όλων των απομεινάντων αιωνόβιων μας δένδρων που ανέρχονται γύρω στα 40.
Δόθηκε άμεση εντολή εκ μέρους του κοινοτάρχη Νικόλα Λιασίδη για να γίνουν αεροφωτογραφίες και τοπογράφηση των αιωνόβιων μας δένδρων και όλες οι πληροφορίες να αποσταλούν στο Τμήμα Δασών και στα αρμόδια υπουργεία και ήδη άρχισε η καταγραφή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου.

Τα περισσότερα αιωνόβια δένδρα που απέμειναν μετά την σφαγή, επισημαίνει ο Ανδρέας Κυριακού, είναι Τρέμιθοι (Pistacia atlantica) και ελάχιστοι δρύες και ελιές. Το Τμήμα Δασών μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας, είπε, προχώρησε στην διαδικασία ανακήρυξης του γηραιότερου Τρέμιθου που βρίσκεται κοντά στο εκκλησάκι του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Το πέραν των 600 χρόνων ιστορικό αυτό δένδρο αναμένει την επίσημη υπογραφή και πιστοποίηση του από την εξ υπουργών επιτροπή ως αιωνόβιου δένδρου και όπως προνοείται από την νομοθεσία θα είναι υπό την προστασία του Τμήματος Δασών.

Τα μέλη του Ομίλου κάνουν λόγο για αλόγιστες ενέργειες κάποιων που καταστρέφουν ότι ωραίο δημιούργησε η φύση. Αυτά τα θρυλικά δένδρα που συχνά συνδέονται με τις παραδόσεις, τους μύθους και τους θρύλους άντεξαν εκατοντάδες χρόνια στην δοκιμασία των καιρικών συνθηκών και του χρόνου και είναι εκεί και μας προσφέρουν οξυγόνο κόντρα στις κλιματική αλλαγή, παρατηρεί ο πρόεδρος του.

«Υπάρχει νομοθεσία με βάση τον περί Δασών Νόμο που φύονται σε γη εκτός των Κρατικών Δασών. Όμως φαίνεται ότι η νομοθεσία πάσχει σε αρκετά σημεία και πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθεί ιδιαίτερα όταν εκχωρούνται άδειες οικοδομής. Απαιτείται η καταγραφή των αιωνόβιων δένδρων όπου υπάρχουν από τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς προτού παραχωρηθούν άδειες για ανάπτυξη ή ανέγερση κατοικιών. Στην Χλώρακα για παράδειγμα όταν ρωτήσαμε την Πολεοδομία αν έχουν επισκεφθεί καμιά φορά τις περιοχές που εκδώσαν άδειες οικοδομών η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους και να κάνουν καταγραφή επειδή το προσωπικό είναι λιγοστό.

Δηλαδή δίνονται άδειες και η Πολεοδομία βασικά δεν έχει ιδέα τι δένδρα υπάρχουν στο κάθε οικόπεδο και το Τμήμα Δασών δεν μπορεί μετά να παρέμβει γιατί το κράτος εξέδωσε την άδεια οικοδομής».

Οι αιωνόβιοι τρέμιθοι, μάρτυρες της ιστορίας του χωριού, τονίζει ο κ. Κυριακού, ήταν από τα αγαπημένα και χρήσιμα δένδρα της Χλώρακας που προσέδιδαν φυσική ομορφιά με την αγέρωχη τους όψη στο οροπέδιο του χωριού. Στους παλιούς καιρούς, αλλά και τώρα ακόμη, από τον κορμό τους και μετά από κάποια διαδικασία, έπαιρναν την πίσσα και με αυτήν έκαναν την ξακουστή Παφίτικη πίσσα. Επίσης μάζευαν τον καρπό της τρεμιθιάς, τα λεγόμενα τρεμίθια και με αυτόν έφτιαχναν το τρεμιθόλαδο που το χρησιμοποιούσαν οι οικοκυρές στα μαγειρέματα τους. Επίσης με τα τρεμίθια έκαναν τις τρεμιθόπιττες ή τα άπλωναν αλατισμένα στον ήλιο για να ξηραθούν και τα χρησιμοποιούσαν στην διατροφή τους.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More