Κατάθεση ανθρωπολόγου για τα κατάγματα στα οστά του Θανάση Νικολάου – Έβγαλαν εκτός αίθουσας τον Μάτσα
Με τη μαρτυρία της ανθρωπολόγου Ελευθερίας Χαριλάου, συνεχίστηκε σήμερα στο Δικαστήριο Λεμεσού η τρίτη θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου.
Πριν την έναρξη της διαδικασίας, η δικαστής κάλεσε τον ποινικό ανακριτή, Σάββα Μάτσα, ο οποίος παρευρίσκετο μέχρι σήμερα σε όλες τις διαδικασίες, όπως αποχωρήσει από την αίθουσα. Συγκεκριμένα, η κ. Βαρωσιώτου σημείωσε ότι παρόλο που η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίαςδεν έφερε ένσταση στην παρουσία του κ. Μάτσα στη διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, η δικαστής υπέδειξε ότι λόγω της φύσης της υπόθεσης και του γεγονότος ότι ο κ. Μάτσας θα καταθέσει στην υπόθεση, δεν κρίνει σωστό να βρίσκεται στην διαδικασία.
Στη συνέχεια άρχισε η κατάθεση της ανθρωπολόγου, Ελευθερίας Χαριλάου, η οποία εργάζεται στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και συγκεκριμένα στο ανθρωπολογικό εργαστήριο.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος, κάλεσε τη μάρτυρα να απαντήσει στα περιθανάτια ευρήματα που καταγράφονται στη δικανική και ανθρωπολογική έκθεση σκελετικών καταλοίπων που ετοίμασε και έχει κατατεθεί ως τεκμήριο ενώπιον του Δικαστηρίου. Πρόκειται για όλα ευρήματα αλλά και τα κατάγματα που εντοπίστηκαν κατά την εκταφή και εξέταση των οστών του Θανάση Νικολάου.
Η κ. Ξενοφώντος ακολούθως κάλεσε τη μάρτυρα να δώσει απαντήσεις για όλα τα κατάγματα που εντοπίστηκαν όπως στο στέρνο, στα πλευρά, στον θώρακα, στο ιερό οστό, στον ηβικό κλάδο και στη δεξιά πτέρνα. Η ανθρωπολόγος κατά τη διαδικασία έκανε εκτενή αναφορά και υποδείξεις για τα σημεία των καταγμάτων.
Επιπρόσθετα, η ανθρωπολόγος κλήθηκε απο την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να απαντήσει γιατί δεν έγινε ανάταξη και συγκόλληση των κατακερματισμένων οστών του Θανάση Νικολάου με την ίδια να απαντά «η ανάταξη των κατακερματισμένων οστών δεν επιτράπηκε από τους ιατροδικαστές της οικογένειας Κουτσάφτη, Τσαντίρη και Ματσάκη». Παρόντες ήταν και οι ιατροδικαστές της Δημοκρατίας, Νικόλας Χαραλάμπους και Σοφοκλής Σοφοκλέους, ενώ όπως ανέφερε η μάρτυρας, «αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν και ο Πανίκος Σταυριανός».
Σε αυτό το σημείο έγινε παρέμβαση από τη δικαστή, η οποία ρώτησε τη μάρτυρα τον λόγο για τον οποίο δεν επιτράπηκε η ανάταξη των κατακερματισμένων οστών, με την κ. Χαριλάου να απαντά «ειλικρινά δεν θυμάμαι».
Ακολούθως, η μάρτυρας ρωτήθηκε για το υοειδές οστό και εάν έχει εντοπιστεί, αναφέροντας ότι “το έχω εντοπίσει. Ήταν υπαρκτό”. Υπέδειξε σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται το υοειδές οστό, δείχνοντας με το χέρι κάτω από τον λαιμό της.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα ευρήματα στο υοειδές οστό, ανάφερε ότι διαπιστώθηκε έλλειμμα οστού στο άκρο του αριστερού κέρατος. Σημείωσε ακόμη, ότιοι ιατροδικαστές που ήταν στη διαδικασία αποφάσισαν να αποστείλουν το υοειδές οστό για περαιτέρω ιστοπαθολογικές εξετάσεις.
Η κυρίως εξέταση από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας ολοκληρώθηκε και η δικηγόρος της οικογένειας ζήτησε μικρό διάλειμμα, πράγμα που έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο.
Η διαδικασία επανήλθε με τη δικηγόρο της οικογένειας Λητώ Καριόλου, να ρωτά την ανθρωπολόγο για το πώς σχετίζεται ο ρόλος της με τον ρόλο του ιατροδικαστή.
Η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει εάν συμφωνεί με τα όσα έχουν γραφτεί στο ημερολόγιο ενεργείας το οποίο κατέγραψε ο λοχίας 35. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο τεκμήριο (ημερολόγιο ενέργειας) ανάφερε ότι διαφωνεί με τον εντοπισμό κατάγματος αριστεράς κλείδας.
«Δεν εντόπισα περιθανάτιο κάταγμα αριστεράς κλείδας» είπε και πρόσθεσε ότι η ανθρωπολογική εξέταση έγινε από τις 17/7/20 και ολοκληρώθηκε στις 14/1/21, τονίζοντας ότι υπήρξε μια μεγάλη περίοδος κατά την οποία τα οστά εξετάστηκαν ξανά και ξανά.
Η μάρτυρας απέκλεισε και άλλα σημεία που καταγράφονται στο ημερολόγιο ενέργειας, κάνοντας αναφορά ότι υπάρχουν περιθανάτια κατάγματα με τα οποία δεν συμφωνεί ενώ πρόσθεσε ότι δεν γίνεται αναφορά σε όλα τα κατάγματα πλευρών του θώρακα. Εξήγησε ότι αυτά είναι απόψεις των ιατροδικαστών και όχι δικές της.
Η κ. Χαριλάου αναφέρθηκε στην έκθεση της και στα σημεία που αναφέρονται στο υοειδές οστό. “Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η ανθρωπολογική εξέταση γίνεται δια γυμνού οφθαλμού, δεν μπορούσα να τοποθετήσω το οστό στο προθανάτιο ή μεταθανάτιο έλλειμα». Και πρόσθεσε πως «αυτό το εύρημα αποτελεί οστικό έλλειμμα. Δεν καταγράφηκε στην τελική της έκθεση γιατί ήταν έλλειμμα και δεν μπορούσε να το τοποθετήσει σε μεταθανάτιο ή προθανάτιο. “Δεν είθισται στις ανθρωπολογικές εκθέσεις να περιλαμβάνονται ελλείματα. Ωστόσο, το εντόπισα».
Εξήγησε μάλιστα, ότι το έλλειμμα παρατηρήθηκε από όλους τους ιατροδικαστές και από την ίδια, καθώς απουσίαζε και ήταν εμφανές.
Σημείωσε ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην έκθεση της, ωστόσο, ανάφερε ότι κατά τη διάρκεια της ανθρωπολογικής εξέτασης χρησιμοποίησε δελτίο καταγραφής και κατέγραψε η ίδια αυτό το έλλειμμα.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και η επόμενη έχει προγραμματιστεί στις 20 Δεκεμβρίου με την κατάθεση του πρώην ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού. Όπως ανάφερε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, έχει ετοιμάσει έκθεση – μαρτυρία την οποία θα παραδώσει και στις δύο πλευρές.
Πηγή: Philenews