Καμία εγκληματική ενέργεια λέει ο εξεταστής – Όλα όσα κατατέθηκαν στη θανατική ανάκριση για Θανάση Νικολάου
Πέραν των τεσσάρων ωρών διήρκησε η πρώτη ημέρα καταθέσεων μαρτύρων στη συνέχιση της διαδικασίας της τρίτης θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου, με τη δικαστή – θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, να καλείται να αποφανθεί για την αιτία θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα ύψους 30 μέτρων στην Άλασσα.
Πρώτος μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας που διορίστηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας μετά και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλου, υπαστυνόμος Μενέλαος Αντωνίου, ο οποίος ανέφερε ότι οι νέες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε οτιδήποτε που να υποδεικνύει εγκληματική ενέργεια. Ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και εξετάσεις η ανακριτική ομάδα δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη και άποψη, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, δεν καταδεικνύεται οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.
Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά σε χειρόγραφο έγγραφο καιδακτυλογραφημένη επιστολή, τα οποία παραδόθηκαν από τον κ. Αλεξόπουλο προς την ανακριτική ομάδα τον Οκτώβριο του 2022. Ο. Αντωνίου εξήγησε πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός καταγραφόταν στην επιστολή αναφορικά με συγκεκριμένο πρόσωπο, διερευνήθηκε αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε για οποιοδήποτε πρόσωπο. «Το συγκεκριμένο πρόσωπο υπηρέτησε στον στρατό άλλη χρονική περίοδο και διέμενε σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Δεν υπηρέτησε ποτέ στη Λεμεσό και κατά τον δεδομένο χρόνο ήταν για σπουδές στην Αγγλία» είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι το εν λόγω πρόσωπο υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία από το 2000 μέχρι το 2002 σε τάγματα στη Λευκωσία. Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά και σε δύο έγγραφα τα οποία όπως του ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος, τα βρήκε η οικογένεια κάτω από μια πέτρα κατόπιν υπόδειξης άγνωστου προσώπου. «Αναγράφονταν κάποια πράγματα χειρόγραφα, ότι δύο πρώην στρατιωτικοί υψηλόβαθμοι διακινούν ναρκωτικά στον στρατό με αυτοκίνητα του στρατού για να μην κινούν υποψίες. Ότι ο θανών είχε υποψιαστεί κάποια πρόσωπα και τους ζήτησαν να μπει στο κύκλωμα, αυτός αρνήθηκε και για αυτό τον μετέθεσαν». Ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις πληροφορίες, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι έχουν διερευνηθεί, ωστόσο, δεν έχουν οποιαδήποτε βάση ή οτιδήποτε που να υποδηλοί εγκληματική ενέργεια εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.
Ο ανακριτής κλήθηκε να σχολιάσει τη δακτυλογραφημένη επιστολή που στάλθηκε στον κ. Μάτσα, με τους ανακριτές να ψάχνουν κατά πόσο υπάρχει το συγκεκριμένο όνομα στο οποίο γινόταν αναφορά και κατά πόσο υπάρχει σύνδεση με οποιοδήποτε πρόσωπο στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Εντοπίσαμε δύο ονόματα, το ένα έχει δικαιολογήσει ότι βρισκόταν στην Αγγλία. Είναι το πρόσωπο που ανέφερα προηγουμένως και το δεύτερο κατά το χρόνο του συμβάντος ήταν 12 χρόνων και έχει εκ φύσεως αποκλειστεί».
Σε σχέση με τις πληροφορίες ότι ο Θανάσης Νικολάου φονεύθηκε σε παραλία, ο κ. Αντωνίου ανάφερε ότι εξετάστηκαν τα ρούχα του θανούντος κατά πόσο υπήρχε θαλασσινό νερό, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε από τις επιστημονικές εξετάσεις. Ενώ σε ό,τι αφορά την άμμο στο στόμα του η οποία αφαιρέθηκε μετά την εκταφή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ομοιότητα όλων των κόκκων που βρέθηκαν, εξηγώντας ότι προέρχονταν από την ίδια περιοχή.
Ο κ. Αντωνίου ερωτήθηκε και για το ξεχωριστό συμπέρασμα του κ. Αλεξόπουλου το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση της ανακριτικής ομάδας. «Είναι προσωπική του άποψη», απάντησε, εξηγώντας ότι πλέον το θέμα με τα τρία DNA έχει ξεκαθαριστεί. «Πολλές πτυχές της υπόθεσης έχουν ρίξει φως, έγινε πάρα πολύ ανακριτικό έργο». Κληθείς εάν έχουν καταλήξει σε υπόπτους, ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας έκανε λόγο για αναφορές που έχουν γίνει από την οικογένεια για ύποπτα άτομα, σημειώνοντας ότι έχουν ανακριθεί εκ νέου. «Προσπαθήσαμε 17 χρόνια μετά να ρίξουμε φως στην υπόθεση. Συμπέρασμα είναι ότι δεν έχουμε καταλήξει σε οτιδήποτε που να υποδηλοί εγκληματική ενεργεία. Το θέμα με την αιτία θανάτου του θα το κρίνει το δικαστήριο, τα υπόλοιπα δεν έχουν καταδείξει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια».
Ο τελευταίος μάρτυρας για κατάθεση ήταν ο διευθυντής του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής, καθηγητής, Μάριος Καριόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις εκθέσεις DNA που το εργαστήριο του ετοίμασε μετά από ανάλυση τεκμηρίων σε ρουχισμό του εθνοφρουρού τα οποία παρέδωσε η μητέρα του Θανάση Νικολάου. Σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα, πρόκειται για το μεικτό DNA του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, του ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους και ενός ακόμη ατόμου που εργάζεται στα εργαστήρια της Αγγλίας όπου φτιάχνονται τα υλικά που προμηθεύονται στο Ινστιτούτου Γενετικής.
Πηγή: Philenews