Home » Ισότητα: 200 καταχωρήσεις για σοβαρά ποινικά αδικήματα σε βάρος γιου και αδελφότεκνου μέλους της ΑΑΔΙΠΑ – Διαξιφισμοί στη Βουλή

Ισότητα: 200 καταχωρήσεις για σοβαρά ποινικά αδικήματα σε βάρος γιου και αδελφότεκνου μέλους της ΑΑΔΙΠΑ – Διαξιφισμοί στη Βουλή

0 comment

Ισότητα: 200 καταχωρήσεις για σοβαρά ποινικά αδικήματα σε βάρος γιου και αδελφότεκνου μέλους της ΑΑΔΙΠΑ – Διαξιφισμοί στη Βουλή

Από λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ του πρόεδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη και του επικεφαλής του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκου Λοϊζίδη, σημαδεύτηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.

Θέμα τριβής μεταξύ των δυο πλευρών ήταν οι καταγγελίες που είχε κάνει από τον περασμένο Οκτώβριο στο κοινοβουλευτικό σώμα ο Νίκος Λοϊζίδης. Ο τελευταίος είχε υποστηρίξει ότι μέλος της ΑΑΔΙΠΑ χειρίζεται υπόθεση σε βάρος αξιωματικού της Αστυνομίας, χωρίς να το επιτρέπει η ιδιότητά του, κάνοντας λόγο για ασυμβίβαστο. Είχε εξηγήσει ότι ο εν λόγω αξιωματικός συνέλαβε συγγενικό πρόσωπο του συγκεκριμένου μέλους της ΑΑΔΙΠΑ. «Αξιωματικός που δούλευε εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος το 2019, σήμερα κατηγορείται για πειθαρχικό αδίκημα, γιατί ο γιος μέλους της ΑΑΔΙΠΑ έχει συλληφθεί για οργανωμένο έγκλημα. Και εκδικητικά, σήμερα παίρνουν αξιωματικό για πειθαρχικό αδίκημα», είχε πει μεταξύ άλλων τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι τα όσα κατήγγειλε δημοσίως ο κ. Λοϊζίδης δεν είχαν συγκεκριμενοποιηθεί (μίλησε για 70 ποινικούς ανακριτές) και δεν ήταν δυνατό εκ των πραγμάτων να διερευνηθούν οι καταγγελίες του. Είπε, ακόμη, ότι η ΑΑΔΙΠΑ ήταν στη διάθεσή του κ. Λοϊζίδη για να εξετάσει το εν λόγω παράπονό του. «Ένα ωραίο πρωί διαβάζουμε εφημερίδες και ακούμε ότι η συγκεκριμένη συντεχνία έχει κάνει αναφορά σε ανακριτή της Αρχής για ισχυριζόμενο ασυμβίβαστο και ότι παιδί του άγνωστου αυτού ανακριτή ενεπλάκη σε σοβαρά αδικήματα. Η ΑΑΔΙΠΑ έπρεπε να ελέγξει 72 φακέλους; Τον καλέσαμε να δώσει στοιχεία. Ουδέν έπραξε», ήταν κάποιες από τις χαρακτηριστικές του τοποθετήσεις.

Από την πλευρά του ο Νίκος Λοϊζίδης αντέκρουσε τα όσα είπε ο προλαλήσας, αναφέροντας ότι τα όσα είχε καταγγείλει ήταν γνωστά μέσω ανακοίνωσης της συντεχνίας του από το 2022, ενώ πρόσθεσε πως ουδέποτε η ΑΑΔΙΠΑ τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις. Μάλιστα, έδωσε νέες διαστάσεις στις καταγγελίες του λέγοντας ότι για τον γιο και τον ανιψιό του συγκεκριμένου μέλους της Ανεξάρτητης Αρχής έχουν γίνει 200 καταχωρήσεις από την Αστυνομία που αφορούν σοβαρά ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και υποθέσεις ναρκωτικών. Διερωτήθηκε πώς μπορεί το συγκεκριμένο μέλος της ΑΑΔΙΠΑ να χειρίζεται καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών, όταν μεγάλος αριθμών μελών της αστυνομικής Δύναμης έχουν χειριστεί υποθέσεις σε βάρος συγγενικών του προσώπων. Είπε ακόμη ότι από το 2006 το εν λόγω πρόσωπο ήταν ποινικός ανακριτής της Αρχής και από το 2016 ήταν και ανάμεσα στα πέντε διορισμένα μέλη της.

Η αναφορά περί υποθέσεων ναρκωτικών προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά. Σημείωσε πως τίθεται εμμέσως θέμα για προστασία ανθρώπων που προωθούν ναρκωτικά και ότι θα ήταν καλύτερο η συνεδρίαση να διακοπεί για να τύχει διαφορετικού χειρισμού το θέμα. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, συμφώνησε και εν συνεχεία μετά από πρότασή του αποφασίστηκε όπως αποχωρήσουν από την αίθουσα οι δημοσιογράφοι.

Η συζήτηση συνεχίστηκε χωρίς την παρουσία των λειτουργών του Τύπου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο πλαίσιο της συζήτησηςαναφέρθηκε και το όνομα του μέλους της ΑΑΔΙΠΑ (φέρεται να έχει αποχωρήσει), με την «Ισότητα» να επιμένει πως υπήρξε σοβαρό ασυμβίβαστο, ενώ από πλευράς της Ανεξάρτητης Αρχής αντέκρουσαν τα αριθμητικά δεδομένα που ανέφερε ο Λοϊζίδης.

Από πλευράς του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Κυριάκος Χαραλάμπους και ο γραμματέας Λευτέρης Κυριάκου. Ο πρώτος, όπως πληροφορούμαστε, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικά τα όσα ειπώθηκαν, προσθέτοντας πωςόποιος έχει στοιχεία πρέπει να τα καταθέσει στον Γενικό Εισαγγελέα για να διοριστεί ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής. Σύμφωνα με τις θέσεις του, από τις καταγγελίες πιθανόν να προκύπτουν ακόμα και ποινικά αδικήματα πέραν από ενδεχόμενο ασυμβίβαστο. Ο κ. Χαραλάμπους επανέλαβε τη θέση του ΣΑΚ ότι πρέπει να προωθηθεί η πρόταση Νόμου του βουλευτή Νίκου Γεωργίου για ποινικοποίηση των ψευδών καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών, ενώ ανέφερε πως ο Σύνδεσμός του προτείνει μάλιστα όπως όταν αποδειχθεί πως είναι ψευδής μια καταγγελία σε βάρος του αστυνομικού, ο καταγγέλλων να καλύπτει και τα δικηγορικά έξοδα του τελευταίου.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More