Saturday, November 9, 2024
Home » Θετική τάση στη Βουλή για δημοσιογράφους –συμβούλους  – «Γιατί ο Κατσαμπάς είχε διδακτορικά;»

Θετική τάση στη Βουλή για δημοσιογράφους –συμβούλους  – «Γιατί ο Κατσαμπάς είχε διδακτορικά;»

0 comments

Θετική τάση στη Βουλή για δημοσιογράφους –συμβούλους – «Γιατί ο Κατσαμπάς είχε διδακτορικά;»

Θετική τάση για το αίτημα της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κατά τη συζήτηση του υπό προώθηση νομοσχεδίου για ρύθμιση του ζητήματος των συνεργατών/συμβούλων των στελεχών της κυβέρνησης.

Αρκετοί βουλευτές όπως οι Γιώργος Λουκαΐδης, Ανδρέας Πασιουρτίδης, Πανίκος Λεωνίδου και Παύλος Μυλωνάς τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της ρύθμισης, προκειμένου να μην αδικηθεί μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δημοσιογράφων.Εναντίον τάχθηκε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία θεωρεί ότι η χαλάρωση υπέρ των δημοσιογράφων θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Το θέμα θα ξεκαθαριστεί εντός Ιανουαρίου, οπότε θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επιτροπής Θεσμών για τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης από πλευράς βουλευτών. Εν συνεχεία θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Όπως είχαμε γράψει πριν από μια εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος, είχε αποστείλει επιστολή (19/9/2023) προς τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής Θεσμών, επισημαίνοντας ότι η πρόνοια στο νομοθέτημα για τους συμβούλους, που αφορά την κατοχή ακαδημαϊκού τίτλου πανεπιστημιακού επιπέδου, αδικεί συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία δημοσιογράφων. Εξηγούσε πως εκ των πραγμάτων δεν είχαν δυνατότητα να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου και κατά συνέπεια προκύπτει δυσμενής διάκριση σε βάρος τους.

Στην επιστολή του κ. Φράγκου σημειώνονταν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «{…}υπάρχει ένας αριθμός μερικών δεκάδων συναδέλφων, στις ηλικίες μεταξύ 50 και 60 χρόνων οι οποίοι έχουν δίπλωμα δημοσιογραφίας αλλά όχι πανεπιστημιακού επιπέδου. Κι αυτό διότι σπούδασαν την εποχή που τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο οι διάφορες δημοσιογραφικές σχολές δεν ήταν πανεπιστημιακού επιπέδου. Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν εμπειρίες δεκαετιών στον κλάδο πλην όμως δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμιά θέση συμβούλου επικοινωνίας στον δημόσιο ή ημιδημόσιο τομέα. Θεωρούμε ότι στη σχετική νομοθεσία θα μπορούσε να προστεθεί ένα διαζευκτικό «ή» που να εξισώνει το πανεπιστημιακό δίπλωμα με δεκαετή θητεία στην ενεργό δημοσιογραφία».

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Γιώργος Φράγκος αναλύοντας τις προαναφερθείσες θέσεις του. Στη δευτερολογία του ανέφερε χαρακτηριστικά πως η παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου αποσκοπεί στην άρση αδικίας και όχι στην «φωτογραφική εξαίρεση» δημοσιογράφων από τις νομοθετικές πρόνοιες. Έκανε λόγο για ρύθμιση του ζητήματος με μεταβατική διάταξη που δεν θα αλλοιώνει το νομοθέτημα. Εξάλλου, σε τοποθετήσεις του για το θέμα είπε ότι θα πρέπει να παρασχεθεί το δικαίωμα και σε δημοσιογράφους με δίπλωμα από κολέγια και 10ετή ή 15ετή πείρα να έχουν το δικαίωμα να εργαστούν σε αυτό τον τομέα.

Σε μια από τις παρεμβάσεις του ο Γιώργος Λουκαΐδης κι αφού πρώτα έδωσε παραδείγματα από άλλες επαγγελματικές ομάδες, είπε: «Στην περίπτωση των δημοσιογράφων, υπήρξαν στο παρελθόν και υπάρχουν και σήμερα, εξαίρετοι δημοσιογράφοι οι οποίοι μπορεί να μην είχαν ούτε καν το τριετές δίπλωμα. Και ήταν περιζήτητοι και πληρώνονταν αδρά. Και μέχρι σήμερα μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένοι. Μιλούμε μόνο για συμβούλους Τύπου σε Υπουργεία. Μην τους αποκλείσετε. Δεν έχουμε καμία απολύτως σκοπιμότητα». Ο Πανίκος Λεωνίδου είπε πως δεν βλέπει καμιά διάκριση αν γίνει ρύθμιση υπέρ τη συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Και πρόσθεσε: «Να έχουμε έναν δημοσιογράφο, να λέει δυο κουβέντες… Να αποκλείσουμε τους δημοσιογράφους; Επειδή δεν έχουν πτυχία;». Ο κ. Λεωνίδου μετά από παρέμβαση του Ζαχαρία Κουλία, θυμήθηκε την περίπτωση πρώην δημοσιογραφικού στελέχους του «Φιλελευθέρου»: «Γιατί ο Κατσαμπάς είχε διδακτορικά;».

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είχε αναφέρει σε κάποια στιγμή ότι στην προκειμένη ταυτίζεται με το Προεδρικό (σ.σ. εννοούσε σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο), ανέφερε: «Αν δεχθούμε ότι δημοσιογράφοι μπορεί να αιτούνται με δυο χρόνια σπουδές {…} γιατί να αποκλείσω τους υποψήφιους του ανώτερου τεχνολογικού πανεπιστημίου Κύπρου {…} Γιατί να εξαιρέσουμε μόνο τον κλάδο της δημοσιογραφίας και να μην πούμε για τα ΤΕΙ και για απόφοιτους του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου; {…}Θα ανοίξει ένα κύκλο εξαιρέσεων που θεωρώ ότι ακουμπά τα επίπεδα της διάκρισης με άλλα επαγγέλματα».

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα δεδομένα είναι απλά και πως «οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες και να ήθελαν δεν μπορούσαν τότε που τέλειωναν να αποκτήσουν πανεπιστημιακό δίπλωμα τετραετούς φοίτησης. Δεν υπήρχαν». Η Χαραλαμπίδου διαφώνησε λέγοντας ότι εδώ και 30 χρόνια η Πάντειος δίνει την ευκαιρία για σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με τον Πασιουρτίδη να απαντά ότι αυτό το δεδομένο ακόμα κι αν ισχύει ποσώς διαφοροποιεί την κατάσταση.

Ο Παύλος Μυλωνάς προς το τέλος της συνεδρίασης ανέφερε: «Οι σπουδαίοι δημοσιογράφοι αυτού του τόπου -5,10, 20 δημοσιογράφοι- οι οποίοι –θα πάθετε πλάκα- ήταν του Παγκύπριου Γυμνασίου και τα πολλά πτυχία που έχουμε πολλοί από εμάς, δεν αξίζουν ούτε το μισό από τα απολυτήρια του Παγκυπρίου Γυμανασίου».

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More