Θεοχάρους για Γάζα: Δεν επετεύχθη ο στόχος, αλλά θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για παροχή βοήθειας
Δεν επετεύχθη ο στόχος για παροχή ιατρικής βοήθειας στα θύματα του άμαχου πληθυσμού από τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά ούτε και η παράδοση των δέκα τόνων φαρμακευτικού υλικού, δήλωσε η Δρ. Ελένη Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στη Δημοσιογραφική Εστία, της Οργάνωσης «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος» με θέμα την ιατρική – ανθρωπιστική αποστολή που έγινε στην Αίγυπτο (Χερσόνησος του Σινά) από τις 15 έως τις 18 Δεκέμβριου. Ωστόσο, η κ. Θεοχάρους επεσήμανε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να φτάσει το φορτίο και να στείλουμε ομάδα γιατρών που θα εργαστεί έστω και στο νοσοκομείο της Ηλιούπολης του Καΐρου».
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι οι αντικειμενικοί στόχοι της αποστολής, ο σχεδιασμός της οποίας ξεκίνησε την πρώτη μέρα που άρχισαν οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν «να φτάσουμε στην περιοχή ανάμεσα στο Ελ Αρίς (πόλη στο Βόρειο Σινά) και την Ράφα και να εντοπίσουμε ένα κτήριο στο οποίο θα μπορούσαμε να διαμένουμε και να εγκαταστήσουμε ένα ιατρείο, όπου με τη σειρά θα πηγαίναμε γιατροί και νοσηλευτές της Οργάνωσής μας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε Παλαιστίνιους τραυματίες, πρόσφυγες, ασθενείς, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο έχει ανάγκη».
Πρόσθεσε ότι ο δεύτερος στόχος ήταν η Οργάνωση να συνοδεύσει και να παραδώσει ένα φορτίο δέκα τόνων περίπου πολύτιμων φαρμάκων που παραχωρήθηκε από την φαρμακοβιομηχανία Medochemie για τις ανάγκες του πληθυσμού στην περιοχή.
«Δυστυχώς αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί», είπε κ. Θεοχάρους σημειώνοντας ότι υπήρξε διαβεβαίωση από την προηγούμενη Πέμπτη ότι το φορτίο είχε φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού και θα ήταν από το προηγούμενο Σάββατο στο Πορτ Σάιντ.
Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τα φάρμακα είναι συσκευασμένα σε ένα ψυγείο-εμπορευματοκιβώτιο στη Λεμεσό με στόχο να αποσταλούν στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ από όπου θα τα παραλάβει η αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος και θα τα μεταφέρει στην Ράφα με το ενδεχόμενο να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας για να χρησιμοποιηθούν εκεί ή να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε αλλού απαιτείται να περιθάλψουν οι γιατροί ασθενείς και τραυματίες.
Η κ. Θεοχάρους κατήγγειλε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις, χωρίς να κατονομάσει από ποιους, λέγοντας ότι ως εκ τούτου υπάρχουν συνεχείς καθυστερήσεις.
«Πρέπει να σας πω ότι μας ζητούσαν κάθε μέρα και νέο έγγραφο και ντοκουμέντα, τα οποία βρίσκαμε, τα δίναμε και αμέσως σκέφτονταν κάτι άλλο», ανέφερε και εξήγησε ότι την τελευταία στιγμή, 30 λεπτά πριν την αναχώρηση του πλοίου από τη Λεμεσό, υπήρξε ενημέρωση ότι εάν τηλεφωνήσει ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ημισελήνου σε συγκεκριμένο άτομο εκπρόσωπο της εταιρείας στο Πορτ Σάιντ, θα φύγει αμέσως το φορτίο. Η κ. Θεοχάρους είπε ότι αυτό έγινε γραπτώς, αλλά το φορτίο δεν έχει φύγει.
Η κ. Θεοχάρους επεσήμανε ότι το Ισραήλ ελέγχει καθετί που εισέρχεται στο μοναδικό λιμάνι που άφησε η Αίγυπτος ελεύθερο για την εισαγωγή που είναι για διαμετακόμιση φορτίου και δεν επιτρέπει να μεταφερθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα αποτελούσε απειλή για τις δυνάμεις κατοχής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
«Καταβάλλουμε προσπάθειες να φύγει την Πέμπτη το φορτίο», ανέφερε η κ. Θεοχάρους επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη αμιγώς κυπριακή βοήθεια η οποία θα φτάσει στον λαό της Παλαιστίνης. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή για επιτυχία του ανθρωπιστικού διαδρόμου σημειώνοντας ότι «θα θέλαμε να είχε πετύχει και η δική μας η αποστολή για να διαθέσουμε το φορτίο».
Η κ. Θεοχάρους σημείωσε ότι η περιοχή του Σινά έχει κηρυχθεί σε πλήρη στρατιωτική ζώνη με παντελή απαγόρευση της κυκλοφορίας, με εξαίρεση το Σαρμ ελ Σέιχ, λέγοντας ότι στο Βόρειο Σινά δεν επιτρέπεται ούτε σε Αιγύπτιους πολίτες να εισέλθουν, αλλά ούτε σε ξένους πολίτες.
«Αυτό το διαπιστώσαμε όταν φτάσαμε στην περιοχή, μισή ώρα από το Ελ Αρίς, όπου ήταν ο στόχος μας», είπε η κ. Θεοχάρους και σημείωσε ότι ενώ υπήρξε ενημέρωση ότι ο στρατιωτικός διοικητής του Σινά θα επέτρεπε την είσοδο και ενώ έγιναν και οι απαραίτητες ενέργειες από την Πρέσβη της Κύπρου στο Κάιρο, Πόλυ Ιωάννου, δυστυχώς δεν απέδωσαν.
Επεσήμανε ακόμη ότι δεν επιτρέπεται ούτε σε Παλαιστίνιους γιατρούς να εργαστούν στην περιοχή του Σινά, λέγοντας ότι οι γιατροί είναι μόνο Αιγύπτιοι και όποιος γιατρός βγει από τη Λωρίδα της Γάζας για οποιοδήποτε λόγο δεν του επιτρέπεται ούτε να ξαναμπεί, αλλά ούτε και να παραμείνει στην περιοχή του Σινά.
Παράλληλα, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι ασθενείς, τραυματίες και μικρά παιδιά (συνήθως ακρωτηριασμένα) που βγαίνουν από τη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μεταφέρονται στο Ελ Αρίς και από εκεί με νοσοκομειακά αεροπλάνα μεταφέρονται στην Τουρκία, στο Κουβέιτ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιορδανία και στο παλαιστινιακό νοσοκομείο του Καΐρου στην Ηλιούπολη. «Στις συζητήσεις που είχαμε μας επέτρεψαν να εργαστούμε μόνο στο νοσοκομείο της Ηλιούπολης», είπε.
«Το όραμά μας, το όνειρό μας, η ελπίδα μας να βρεθούμε στην Ράφα, όπως βρεθήκαμε κοντά στον παλαιστινιακό λαό τόσες πολλές φορές σε κρίσιμες συνθήκες στο παρελθόν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», σημείωσε η κ. Θεοχάρους δηλώνοντας ότι «θα είμαστε στο Κάιρο και θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο παλαιστινιακό νοσοκομείο».
Εξάλλου, η κ. Θεοχάρους είπε ότι όσον αφορά τα δύο νοσοκομειακά πλοία που πλέουν ανοιχτά του Ελ Αρίς (ένα ιταλικό και ένα γαλλικό) είναι μικρός ο αριθμός των τραυματιών που μεταφέρονται στα πλοία αυτά.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, λέει η Θεοχάρους
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι η Μάια Ρεφ, η Παλαιστίνια διοικητικός γιατρός, που βρίσκεται κοντά στη Ράφα και κατευθύνει τη διακίνηση των ασθενών ζήτησε απεγνωσμένα όπως αποσταλεί το φορτίο και περισσότερα φάρμακα.
«Ελπίζουμε ότι αυτοί που παρεμπόδισαν την προσπάθειά μας, αυτή τη φορά θα καταλάβουν ότι δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία, ούτε στην υπόθεση της Κύπρου, ούτε στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, ούτε στα ανθρωπιστικά ιδεώδη, ούτε στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε και έκανε λόγο για εθνοκάθαρση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να φτάσει το φορτίο και να στείλουμε ομάδα γιατρών που θα εργαστεί έστω και στο νοσοκομείο της Ηλιούπολης», είπε η κ. Θεοχάρους. Σημείωσε ότι η ανθρωπιστική οργάνωση «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος» έχει πολύ περιορισμένους πόρους οι οποίοι διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσχέρεια και για την επιτέλεση των αποστολών της στο πεδίο.
Η κ. Θεοχάρους ευχαρίστησε την Πρέσβη της Κύπρου στο Κάιρο, Πόλυ Ιωάννου, για τις άοκνές της προσπάθειες να συνδράμει την Οργάνωση «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος».
Εκτίμηση για πάνω από 20 χιλιάδες νεκρούς στη Γάζα
Σχολιάζοντας τα όσα τεκταίνονται στη Λωρίδα της Γάζας η κ. Θεοχάρους είπε ότι αυτό που συμβαίνει είναι σφαγή σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που είδα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε οργίλη αντίδραση για αυτά που συμβαίνουν στην Γάζα. Είναι η πρώτη φορά που άφησαν την επιτηδευμένη ουδετερότητα και έλαβαν θέσεις για αυτά που συμβαίνουν, αλλά δεν βλέπουμε και κανένα αποτέλεσμα».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νεκροί ξεπερνούν τις 20.000 λέγοντας ότι πολλοί είναι οι νεκροί που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. «Η Γάζα έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το πράγμα», κατέληξε.
Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, λέει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης «Εθελοντές Γιατροί – Κύπρος» και επικεφαλής της Αποστολής, Δρ. Γιώργος Μακρυγιάννης, δήλωσε από πλευράς του ότι «εμείς δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια και ιδίως για τα φάρμακα τα οποία θεωρούμε τον απόλυτο στόχο της Οργάνωσης, από τη στιγμή που εμείς δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με τις δικές μας ομάδες, τουλάχιστον θα είναι μέσα στην περιοχή της Γάζας για να χρησιμοποιηθεί εκεί».
Πρόσθεσε ότι η παρουσία της Αποστολής στην περιοχή βρήκε ανυπέρβλητα εμπόδια τα οποία, όπως είπε, φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν στο εγγύς μέλλον καθώς αφορούν κρατικές αποφάσεις και κυρίως της Αιγύπτου που δεν επιτρέπει την είσοδο ξένων ιατρικών ομάδων για περίθαλψη των Παλαιστινίων.
«Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και με την πρώτη ευκαιρία δεν θα είμαστε μόνο πέριξ της Γάζας, αλλά εφόσον το επιτρέψουν και οι συνθήκες πιθανόν να έχουμε πρόσβαση και εντός της Γάζας», κατέληξε.
Η τετραμελής αποστολής αποτελείτο από τους Δρ. Γιώργο Μακρυγιάννη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, Δρ. Ανδρέας Κάουρο και τη Διοικητικό και φωτορεπόρτερ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, Κάτια Χριστοδούλου.
ΚΥΠΕ
Πηγή: Philenews