«Θα βρεθούμε με 4 κατηγορίες γιατρών στο δημόσιο» – Προειδοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ ότι θα υπάρξει μεγάλο μπλέξιμο
«Ήδη λειτουργούμε με τέσσερις κατηγορίες γιατρών στα κρατικά νοσοκομεία. Ήδη υπάρχει μπλέξιμο και αν δεν τα λάβουμε όλα υπόψη μας από τώρα, θα βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα κουβάρι του οποίου την άκρη δεν θα την βρίσκουμε», τόνισε σε αρκετά έντονο ύφος σε συνέντευξη του στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας και εξήγησε: «Έχουμε τους γιατρούς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Έχουμε τους γιατρούς που είχαν προσληφθεί ως έκτακτοι του δημοσίου και τώρα είναι αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουμε τους γιατρούς που προσλαμβάνονται με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ και έχουμε και τους Ακαδημαϊκούς που βρίσκονται με διαφορετικό καθεστώς σε κάποια τμήματα νοσοκομείων».
«Πρόσφατα είχαμε το νόμο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και στο κεφάλαιο που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, επιβεβαιώθηκαν τα όσα εμείς λέμε εδώ και χρόνια και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύγκρουση με τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ. Ετοίμασαν τώρα τροποποίηση του νόμου του ΟΚΥπΥ για να καλυφθεί η διαφορά. Το πρόβλημα είναι όμως ότι και αυτή η τροποποίηση θα είναι αποσπασματική. Δεν υπάρχει συνολική αντιμετώπιση», είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.
«Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τον νόμο του ΟΚΥπΥ, στην αξιολόγηση όσων είναι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, επισυναπτόταν στο έγγραφο αξιολόγησης της δημόσιας υπηρεσίας και αξιολόγηση από τον άμεσα προϊστάμενο του ΟΚΥπΥ (μη δημόσιο υπάλληλο δηλαδή). Με τον νόμο για την δημόσια υπηρεσία αυτό δεν επιτρέπεται. Έτσι ετοιμάστηκε τροποποίηση για να μην επιτρέπεται ούτε από τον ΟΚΥπΥ.
Εμείς ρωτάμε: Όσοι συνάδελφοι έτυχαν αξιολόγησης τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με τη συμμετοχή του ΟΚΥπΥ και είχαν ή δεν είχαν κάποια ανέλιξη στην ιεραρχία τι πρέπει να κάνουν;Όσοι πήραν προαγωγή είμαστε σίγουροι ότι θα την κρατήσουν; Όσοι δεν πήραν εξαιτίας μιας κακής αξιολόγησης από τον ΟΚΥπΥ θα μπορούν να την διεκδικήσουν; Ταυτόχρονα, ακόμα δεν γνωρίζουμε το ποιος θα αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας. Θα είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας; Θα είναι ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών; Δεν το γνωρίζουμε».
Ήδη, είπε ο κ. Κούμας, «το μπέρδεμα είναι αρκετό και νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αντιληπτό από τον καθένα».
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ επεσήμανε το γεγονός ότι «ακόμα κι αν προχωρήσει τώρα μια τροποποίηση του νόμου του ΟΚΥπΥ για να εναρμονιστεί με τον νόμο της δημόσιας υπηρεσίας, σε μικρό χρονικό διάστημα και εάν επιτευχθεί συμφωνία που θα λέει ότι ο ΟΚΥπΥ θα παραχωρεί αυξήσεις κατ’ έτος στους υπαλλήλους του, θα πρέπει να ξαναπάμε στη Βουλή για άλλη μια τροποποίηση. Ο νόμος προβλέπει αυξήσεις ανά τριετία».
Παράλληλα, με το συγκεκριμένο ζήτημα, «έχουμε τους γιατρούς που δεν είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι αορίστου χρόνου. Δεν έχουν δικαίωμα ανέλιξης στον ΟΚΥπΥ. Έχουμε και τους γιατρούς που προσλαμβάνονται με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ. Ούτε για αυτούς υπάρχει αυτή τη στιγμή σύστημα αξιολόγησης, ούτε καθορισμένη δομή για την ανέλιξη τους. Είπαμε ότι στο πλαίσιο της υπογραφής μιας συμφωνίας για τις συλλογικές συμβάσεις θα εντάξουμε και τον καταρτισμό δομής για τους εργαζόμενους με συμβόλαιο. Δηλαδή θα έχουμε την δομή ανέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε δομή για τους γιατρούς με συμβόλαιο. Με τους αορίστου χρόνου τι θα γίνει; Δεν πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα;»
Πέραν αυτών, «ακόμα και να πούμε ότι εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ κάνουμε πίσω και λέμε προχωρήστε χωρίς να διεκδικούμε τίποτα στην ψήφιση του νόμου για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ή κλινικές όπως θέλετε ονομάστε το, τι θα σημαίνει αυτό; Ότι κοντά στις άλλες τρεις κατηγορίες γιατρών που ήδη υπάρχουν θα προσθέσουμε δια νόμου και όχι μόνο με μια συμφωνία, όπως ισχύει σήμερα, και την κατηγορία των Ακαδημαϊκών. Με ποια δομή και ποια ιεραρχία; Θα έρθουμε να προσθέσουμε άλλη μια δομή στις άλλες δύο δομές (δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ); Δεν πρέπει να μεριμνήσουμε από τώρα για όλα για να μην προκαλέσουμε το απόλυτο χάος στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων;»
«Πολλές φορές μας λένε ότι αντιδρούμε σε όλα. Νομίζω ότι οι ανησυχίες μας τις οποίες κάποιοι εκλαμβάνουν ως αντίδραση, πολλές φορές επιβεβαιώνονται. Όταν εμείς προσφεύγαμε στη δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενοι για την απόσπαση των δημοσίων υπαλλήλων στον ΟΚΥπΥ, είχαμε περιλάβει στην προσφυγή μας και το θέμα της αξιολόγησης. Τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας». Εκτός αυτού, πρόσθεσε, «βλέπουμε τώρα τα θέματα της συλλογικής σύμβασης.
Μας κατηγορούν ότι θέλουμε να κάνουμε δημοσίους υπαλλήλους. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Τα δεδομένα όμως έχουν ως εξής: Οι γιατροί/δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν ένα μισθό, οι γιατροί αορίστου χρόνου εργάζονται με άλλα δεδομένα, οι γιατροί με συμβόλαια με διαφορετικά δεδομένα και οι Ακαδημαϊκοί με τα δικά τους δεδομένα. Άνθρωποι που κάνουν την ίδια δουλειά, ο ένας δίπλα στον άλλο εργάζονται με διαφορετικό καθεστώς. Δεν θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε μέσα από τη συλλογική σύμβαση να επέλθει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομοιομορφία; Δεν είναι αυτό απαραίτητο σε δομημένες κλινικές;»
Απέστειλε επιστολή η ΠΑΣΥΚΙ και περιμένει απαντήσεις
Η ΠΑΣΥΚΙ με αφορμή την προτεινόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ που έχει στόχο την εναρμόνιση με τη νομοθεσία για την δημόσια υπηρεσία, απέστειλε επιστολή θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα και επισημαίνοντας το γεγονός ότι, η σύγκρουση μεταξύ των δύο νόμων είχε εντοπιστεί από τη συντεχνία εδώ και καιρό. Πέραν αυτού η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει:
«Η άποψη μας είναι ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αποτελεί γενικευμένη τοποθέτηση η οποία χρήζει συζήτησης/διαβούλευσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό. Επιπλέον καταγράφουμε την αίσθηση μας ότι κατά την απαραίτητη διαβούλευση θα προκύψουν επιπλέον νομικά θέματα/ερωτήματα που αφορούν την εναρμόνιση της νομοθεσίας του ΟΚΥπΥ με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τη δημόσια υπηρεσία. Καταγράφουμε ότι σε περίπτωση συγκατάθεσης της συντεχνίας μας, αυτό θα γίνει με επιφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών μας σε σχέση με τις προσφυγές που εκκρεμούν στο διοικητικό δικαστήριο αναφορικά με τις αποσπάσεις στον ΟΚΥπΥ. Αναγκαζόμαστε να καταγράφουμε τη δυσαρέσκεια της συντεχνίας μας η οποία δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης της ΚΔΠ 28/2022 (νομοθεσία για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας)».
Όπως ανέφερε ο κ. Κούμας, «εμείς αποστείλαμε την επιστολή με τα σχόλια μας επί της προτεινόμενης τροποποίησης. Αναμένουμε ότι θα κληθούμε σε διάλογο και θα πάρουμε και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει».
Πηγή: Philenews