Tuesday, September 17, 2024
Home » Θανατική ανάκριση Θανάση Νικολάου – 5/1 απόφαση για την έκθεση Σταυριανού – Στο επίκεντρο ο «Φ»

Θανατική ανάκριση Θανάση Νικολάου – 5/1 απόφαση για την έκθεση Σταυριανού – Στο επίκεντρο ο «Φ»

0 comments

Θανατική ανάκριση Θανάση Νικολάου – 5/1 απόφαση για την έκθεση Σταυριανού – Στο επίκεντρο ο «Φ»

Με το νέο έτος αναμένεται να δώσει την απόφασή της η δικαστής – θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου σε σχέση με το εάν θα γίνει αποδεκτή η νέα έκθεση του Πανίκου Σταυριανού. Και η σημερινή διαδικασία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, αφού οι δικηγόροι της οικογένειας έφεραν εκ νέου ένσταση ως προς τον ρόλο του Πανίκου Σταυριανού κατά τη μαρτυρία του.

Ακολούθως η διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου συνεχίστηκε με την αγόρευση από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την ένσταση που ήγειρε η οικογένεια Νικολάου για την κατάθεση τής νέας ιατροδικαστικής έκθεσης του Πανίκου Σταυριανού.

Πριν την αγόρευση της κ. Ξενοφώντος, η δικηγόρος της οικογένειας, Λητώ Καριόλου, κρατώντας στα χέρια της τον έντυπο Φιλελεύθερο και την αποκάλυψη της νέα ιατροδικαστικής έκθεσης, σημείωσε ότι «έχω στα χέρια μου τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης που αποκαλύπτει το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης. Δημιουργεί εύλογα συμπεράσματα και αποκαλύπτεται περιεχόμενο τεκμηρίου που ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτό από εσας», ανέφερε η κ. Καριόλου.

Το λόγο πήρε η δικαστής και ρώτησε την κ. Καριόλου εάν ο Τύπος περιλαμβάνει στα αποσπάσματα περιεχόμενο από την ιατροδικαστή έκθεση, με την κ. Καριόλου να τονίζει ότι αποκαλύπτονται σημεία της έκθεσης.

Το Δικαστήριο υπέδειξε ότι «αναμένω ότι τα εμπλεκόμενα μέρη να σέβονται τη διαδικασία και τα έγγραφα που κατατίθενται στη διαδικασία». Τόνισε ωστόσο πως ό,τι δημοσιεύεται είναι θέμα των δημοσιογράφων, καλώντας τους τελευταίους να μείνουν στα όσα τίθενται στη διαδικασία. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν άγνοια για τον τρόπο που εξασφαλίστηκαν τα στοιχεία του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος.

Η κ. Ξενοφώντος κατά την αγόρευσή της ανάφερε πως «σε απάντηση των εκπαίδευτων συναδέλφων ότι η παρουσία εκπρόσωπου της Νομικής Υπηρεσίας στη διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, είναι βοηθητική και βοηθά στην παρουσίαση συγκεκριμένης μαρτυρίας για να καταδείξει και να ρίξει φως στην αιτία θανάτου. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις θανατικών ανακρίσεων και εξήγησε ότι η θανατική ανάκριση έχει εξεταστικό χαρακτήρα και πως δεν υπάρχουν διάδικοι.

Η κ. Ξενοφώντος υπέδειξε ότι στην παρούσα υπόθεση υπάρχουν δύο διαφορετικές επιστημονικές απόψεις οι οποίες καταλήγουν ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου προκλήθηκε από μη φυσικά αίτια. Σε ότι αφορά τον ρόλο του Πανίκου Σταυριανού, ανέφερε ότι ήταν ο μόνος ιατροδικαστής που προέβη σε αυτοψία στη σκηνή και εξέταση της σορού και ήταν ο μοναδικός που διενήργησε νεκροψία. Πρόσθεσε ότι ο κ. Σταυριανός ήταν παρών κατά την εκταφή, εξέταση, καταγραφή και αξιολόγηση των σκελετικών κακώσεων. «Στη βάση των δικών του ευρημάτων ετοίμασαν οι άλλοι ιατροδικαστές τις δικές τους εκθέσεις».

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο έγγραφο (νέα ιατροδικαστή έκθεση) στάλθηκε στις 15/12 και στις 16/12 γύρω στις 10:00 το πρωί, προωθήθηκε στη δικηγόρο Λητώ Καριόλου.

Το εν λόγω έγγραφο είτε τιτλοφορείται ως έκθεση ή δήλωση είναι άνευ σημασίας. Έχει δικαίωμα να καταθέσει τη θέση του ο εμπειρογνώμονας. Τόνισε μάλιστα ότι τα Δικαστήρια ενθαρρύνουν την κατάθεση τέτοιων εγγράφων.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «οι συνάδελφοι προβαίνουν ανεπίτρεπτα σε αξιολόγηση του εγγράφου, κάτι που είναι δουλεία του δικαστηρίου. Κι αυτό διότι αποφάνθηκαν ότι ο εμπειρογνώμονας δεν είναι ανεξάρτητος. Όμως με κάθε σεβασμό, η αποδοχή του (έκθεσης) είναι δουλειά του δικαστηρίου και η βαρύτητα που θα δοθεί αργότερα, είναι ενα διαφορετικό ζήτημα το οποίο θα αξιολογηθεί από εσάς (δικαστής)», επεσήμανε.

Η κ. Ξενοφώντος έκανε αναφορά και στο δικαστικό διάταγμα της εκταφής και εξέτασης των οστών του Θανάση Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι στην εκταφή και εξέταση των οστών έγινε και στην παρουσία του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού και των υπολοίπων ιατροδικαστών οι οποίοι ακολούθως ετοίμασαν σχετικές εκθέσεις.

Υπέδειξε στο Δικαστήριο ότι οφείλει να ακούσει τον συγκεκριμένο μάρτυρα και το ίδιο θα τον κρίνει. «Να τον ακούσουμε και μετά να κριθεί. Δεν μπορεί να απορρίπτεται μια τέτοια μαρτυρία πριν δοθεί χρόνος να ξέρουμε το περιεχόμενό της», σημείωσε η κ. Ξενοφώντος.

Το λόγο πήρε η κ. Καριόλου, η οποία ανέφερε ότι το ζήτημα είναι εάν θα μαρτυρήσει ως εμπειρογνώμονας ή ως μάρτυρας. Είπε μάλιστα ότι δεν είναι ανεξάρτητος και αντικειμενικός, άρα δεν θα πρέπει να μαρτυρήσει καθώς ο ρόλος του είναι συγκεκριμένος.

Η θανατική ανακρίτρια κάλεσε την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να απαντήσει κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και την καταδίκη του ΕΔΑΔ συμμορφώθηκε. «Φαντάζομαι ότι αποτελεί κοινό έδαφος ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για πλημμελή διερεύνηση είναι δεσμευτική;». Και επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι στην επιχειρηματολογία της εκπρόσωπου της Νομικής Υπηρεσίας δεν απαντήθηκε αυτό το ζήτημα.

«Θέλω την επίσημη θέση της Εισαγγελίας, πώς θεωρείτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμμορφωθεί με την απόφαση από τη στιγμή που επιθυμείτε να καταθέσετε την έκθεση;». Ρώτησε επίσης το πώς συνάδει η υποχρέωση της ΚΔ να αποτελέσει μια δεσμευτική απόφαση με την επιθυμία της Νομικής Υπηρεσίας, να κατατεθεί η έκθεση του Πανίκου Σταυριανού.

Η κ. Ξενοφώντος ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν λέει ότι ο κ. Σταυριανός είναι διεφθαρμένος και δεν είναι αμερόληπτος. Εξήγησε ακόμη ότι στην απόφαση του ΕΔΑΔ εντοπίζονται κάποιες παραλείψεις, τονίζοντας ωστόσο ότι η Νομική Υπηρεσία, στην προσπάθεια συμμόρφωσής της, συναίνεσε στην εκταφή, στη μεταφορά του υοειδούς οστού και διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές, ενώ αργότερα διορίστηκε νέα ανακριτική ομάδα. «Με κάθε σεβασμό ενόψει των εξετάσεων της τελευταίας ανακριτικής ομάδας, δεν εντοπίστηκαν ευθύνες εναντίον κανενός προσώπου».

Υπέδειξε ακόμη στο Δικαστήριο, ότι «την αξία που θα δώσετε στη μαρτυρία Σταυριανού δεν είναι θέμα που μπορείτε να προαποφασίσετε».

Το Δικαστήριο αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, επιφύλαξε ότι θα δώσει την απόφαση του στις 5 Ιανουαρίου 2024, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την ανατροπή της υπόθεσης. «Είχαμε μικρή ανατροπή αλλά δεν ξεφεύγουμε στο χρόνο», σημείωσε η κ. Βαρωσιώτου.

Ακολούθως έγινε προγραμματισμός για τις επόμενες μαρτυρίες.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More