Home » Θανατική ανάκριση για Θανάση: Δεν κατέθεσε ο Σταυριανός – Αίτημα για συνδρομή ιατροδικαστή Μαρνερίδη

Θανατική ανάκριση για Θανάση: Δεν κατέθεσε ο Σταυριανός – Αίτημα για συνδρομή ιατροδικαστή Μαρνερίδη

0 comment

Θανατική ανάκριση για Θανάση: Δεν κατέθεσε ο Σταυριανός – Αίτημα για συνδρομή ιατροδικαστή Μαρνερίδη

Με ενστάσεις και υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της τρίτης θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου.

Ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει σήμερα, δεν κατέστη δυνατόν να εμφανιστεί λόγω ασθενείας.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος, ανάφερε ότι ενημερώθηκε σήμερα από τη σύζυγο του κ. Σταυριανού ότι νοσεί από οξεία γαστρεντερίτιδα. Ενημέρωσε ακόμη ότι ο κ. Σταυριανός έχει υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση ανοικτής καρδίας και θα μπορεί να καταθέσει στις 11 Δεκεμβρίου, όταν θα έχει αναρρώσει πλήρως.

Μέσα στους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν είναι και η ανθρωπολόγος, Ελευθερία Χαριλάου, η οποία συμμετείχε στην εκταφή των οστών και στη διαδικασία εξέτασής τους. Η κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι θα ήθελε να κλητευθεί η ανθρωπολόγος για να απαντήσει σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Ανάφερε επίσης ότι θα ήθελε να κλητευθεί και ο κ. Ορφανός, ο αστυνομικός που κατέγραφε τα όσα έλεγαν οι ιατροδικαστές κατά την εξέταση των οστών.

Η δικαστής ρώτησε την κ. Ξενοφώντος εάν αμφισβητούνται τα όσα λέχθηκαν από τους ιατροδικαστές κατά την εξέταση των οστών. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας θα κληθεί να πει τα όσα άκουσε από τους δύο ιατροδικαστές, Κουτσάφτη και Τσαντίρη, εάν πρόκειται για πτώση από ύψος ή τροχαίο ατύχημα. Εξήγησε ότι υπάρχουν διαφορές σε σχέση με αυτά που είπαν φραστικά με αυτά που έγραψαν στις εκθέσεις τους.

Η κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες θέσεις σε σχέση με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, τονίζοντας ότι η Νομική Υπηρεσία ζήτησε να υπάρχει βοήθεια από ανεξάρτητο ιατροδικαστή και να συμβάλει ο ιατροδικαστής δρ. Ανδρέας Μαρνερίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε τον κ. Μαρνερίδη για να συμβάλει στην υπόθεση. Αφού δόθηκε το μαρτυρικό υλικό στον κ. Μαρνερίδη, ο τελευταίος απέστειλε υπόμνημα στο Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Εισαγγελέα, με οδηγίες να ενημερωθεί άμεσα ο θανατικός ανακριτής.

Η κ. Ξενοφώντος κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου στο συγκεκριμένο υπόμνημα για να λάβει γνώση αυτής της πολύ σημαντικής μαρτυρίας για να κλητευθεί να καταθέσει ενώπιον σας.

Η δικαστής ρώτησε την κ. Ξενοφώντος πότε διορίστηκε ο κ. Μαρνερίδη και πότε πρόλαβε να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό. Στο σημείο αυτό υπήρξε ένταση, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να κάνει λόγο για εχθρότητα του Δικαστηρίου.

Η δικαστής ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το πόρισμα, κάθε μέρα που παραμένει ανοικτή η υπόθεση είναι πλήγμα στον θεσμό της δικαιοσύνης.

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ της θανατικής ανακρίτριας και της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Μαρνερίδης θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να μελετήσει τα πλακίδια που βρίσκονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και ακολούθως να καταθέσει.

Η δικαστής ρώτησε επίσης την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας γιατί αυτό το πρόσωπο που διορίστηκε για να βοηθήσει, θα πρέπει να κληθεί να δώσει μαρτυρία.

Η κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εντοπίσε ότι στο υπόμνημα υπάρχουν σημαντικά στοιχεία και καθηκόντως θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του θανατικού ανακριτή και θα πρέπει ο μάρτυρας να καταθέσει για να διαφωτίσει τη διαδικασία.

Από την πλευρά της οικογένειας, η δικηγόρος Αθηνά Δήμα είπε “να κρατήσει το υπόμνημα για βοήθεια η κ. Ξενοφώντος. Αν γίνει αποδεκτό το υπόμνημα και το αίτημα, τότεθα ζητήσουμε έξι μήνες παράταση για το μελετήσουμε και για να φέρουμε και εμείς άλλα υπομνήματα από ιατροδικαστές”.

Μεταξύ άλλων, έφεραν εκ νέου ένσταση για να καταθέσει ο κ. Σταυριανός, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ακουστεί ως μάρτυρας αλήθειας, καθώς έχει ψευδορκήσει. “Του αποδίδονται 7 ποινικά αδικήματα στις εκθέσεις Μάτσα και Αλεξόπουλου. Ο κ. Σταυριανός πρέπει να αποκλειστεί, ότι είχε να πει τα είπε”.

“Η καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βασίζεται ουσιαστικά στα λάθη και τις παραλείψεις του κ. Σταυριανού”, είπε η δικηγόρος Λητώ Καριόλου, εκ μέρους της οικογένειας Νικολάου.

Από την άλλη η κ. Δήμα, (2η δικηγόρος) σημείωσε ότι ο λοχίας 35 (Ορφανός) όπως και η ανθρωπολόγος δεν είναι μάρτυρες. Ο λοχίας να έρθει να μας πει κουτσομπολιό όταν μιλούσαν οι δύο άλλοι. Αυτά που είπε τρία χρόνια μετά δεν τα άκουσε κανένας άλλος. “Υπάρχει ημερολόγιο ενέργειας το οποίο υπέγραψαν επτά άνθρωποι και δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο “. Ανάφερε ακόμη ότι η διαδικασία βγαίνει εκτός προγράμματος και η θανατική ανάκριση δεν θα τελειώσει ποτέ.

Η δικαστής συνοψίζοντας ανάφερε τα όσα τέθηκαν ενώπιον της, σε σχέση με το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για συνδρομή και κατάθεση του Δρ. Ανδρέα Μαρνερίδη, όπως και τις ενστάσεις από πλευράς της οικογένειας. Ακολούθως ζήτησε χρόνο διακόπτοντας τη διαδικασία για να δώσει την απόφασή της.

«Λόγω της σοβαρότητας του αιτήματος για κλήση του ιατροδικαστή Α. Μαρνερίδη ως μάρτυρα, θέλω χρόνο για να αποφασίσω κατά πόσο θα εγκρίνω το αίτημα», ανέφερε η δικαστής αφού επανήλθε από τη διακοπή, προσθέτοντας πως θα ανακοινώσει την απόφασή της την ερχόμενη Παρασκευή.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More