Friday, November 22, 2024
Home » «Η Eκκλησία αναλαμβάνει το βάρος» – Ο ρόλος του θεσμού μέσα από τα μάτια του Αρχιεπισκόπου

«Η Eκκλησία αναλαμβάνει το βάρος» – Ο ρόλος του θεσμού μέσα από τα μάτια του Αρχιεπισκόπου

0 comments

«Η Eκκλησία αναλαμβάνει το βάρος» – Ο ρόλος του θεσμού μέσα από τα μάτια του Αρχιεπισκόπου

«Αν μη γένοιτο, η πολιτεία κάποτε λυγίσει σε πιέσεις, η Εκκλησία δεν θα διστάσει να σηκώσει το βάρος της τετραχιλιετούς ιστορίας», διαβεβαίωσε διαπρυσίως ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Μιλώντας στις 15 Ιανουαρίου 2024 σε εκδήλωση των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., του ΣΙΜΑΕ και του ΙΔ.Α.Α.Ε., για την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία ανά τους αιώνες στους αγώνες του Ελληνισμού της Κύπρου και γενικότερα, σημειώνοντας ότι πρωταγωνίστησε στη διοργάνωση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950.

«Οφείλουμε σήμερα», είπε ο μακαριώτατος, «“να αποτινάξουμε τον εθνικό λήθαργο στον οποίο περιπέσαμε. Να ζήσουμε στο πνεύμα των ημερών εκείνων του Ιανουαρίου του 1950, αλλά και του αγώνα του ’55 που ήταν αποτέλεσμα εκείνου. Και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για απελευθέρωση του τόπου ξεπλένοντας το όνειδος της προδοσίας και της αυξανόμενης αδιαφορίας μας».

Ο “νόμος Ακκιτζί”

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας καυτηρίασε επίσης την απόφαση της Βουλής, η οποία ψήφισε τον «νόμο Ακκιτζί», αναφέροντας επί λέξει τα εξής:

«Δεν διστάζω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τη λύπη μου -θέλω να πιστεύω και όλων εσάς- και για την προσβλητική στάση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, υποκύπτοντας στις τουρκικές πιέσεις, ψήφισε τον νόμον Ακκιντζί εναντίον της αναφοράς στα σχολεία μας της απόφασης των Ελλήνων της Κύπρου να αξιώσουν τότε, στα 1950 ‘’την ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα’’. Πλανώμαστε πλάνην οικτράν αν νομίζουμε ότι με το να παραγράψουμε το παρελθόν μας θα εξευμενίσουμε τον κατακτητή».

Το πνεύμα της ΕΟΚΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε επίσης και στο πνεύμα του του Αγώνα της ΕΟΚΑ «με το οποίο εννοούμε πάντα ό,τι υψηλότερο μας έδωσε. Το αποκορύφωμα των αγώνων και των αξιών του έθνους μας». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «σήμερα ζούμε, δυστυχώς, ερήμην του Πενήντα Πέντε. Η πατρίδα δέχθηκε τελευταία ταπεινώσεις και απογοητεύσεις πολλές. Τις περιπέτειες αυτές τις αντιμετωπίσαμε χωρίς την αξιοπρέπεια και την ελληνική περηφάνεια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ποτέ άλλοτε, ακόμη και χωρίς ανεξάρτητο κράτος, δεν κινδυνεύαμε όσο σήμερα. Τα σημεία, πολλά και έκδηλα: Εθνικός αποχρωματισμός, δημογραφική κατάρρευση, παραγωγική αποσάθρωση, πολιτισμική παρακμή, αλλοίωση της δημογραφικής φυσιογνωμίας και των ελεύθερων περιοχών, αποσύνδεση της Ορθόδοξης παράδοσης από την ταυτότητα μας, γλωσσική αλλοτρίωση».
Τέλος, ο μακαριώτατος είπε ότι οι κοινές προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και των απανταχού της γης Ελλήνων, πρέπει να επικεντρώνονται στην αταλάντευτη διεκδίκηση των όσων απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίου και όλος ο ελεύθερος κόσμος, και για τον λαό μας. Οι άλλοι Ευρωπαίο, είπε, δικαιούνται ελεύθερη διακίνηση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιούνται να εγκαθίστανται όπου θέλουν και να έχουν το δικαίωμα απόκτησης της περιουσίας. Εμείς γιατί να μην έχουμε τα δικαιώματα αυτά στην ίδια μας την πατρίδα;

«Για τους άλλους», είπε επίσης, «ισχύει το ένας άνθρωπος μία ψήφος. Γιατί σε εμάς το 18% να ζητά να επιβάλλεται στο 82%;
Ανάλογα προς τις δέλτους του δημοψηφίσματος του 1950 θα πρέπει να διακηρύττουμε «Αξιούμε την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τον κυπριακό λαό».

Ο πρόεδρος των Συνδέσμων

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του Προέδρου των Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 1959 Γιάννου Σπανού.
«Ευρισκόμεθα», είπε, «ενώπιον διαβολικά σχεδιασμένων παραβιάσεων των εθίμων, της παράδοσης, της ιστορίας, του πολιτισμού τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. Συμμετέχουμε πρωτοπορούντες στην ιερά αποστολή που επιτάσσουν οι εθνικές, κοινωνικές και ανθρώπινες υποχρεώσεις. Γρηγορούμε».

Απευθυνόμενος στην επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος είπε: «Η 15η Ιανουαρίου 1950 πέτυχε την ιστορική καταξίωση. Άνοιξε δρόμο της ζωής από τα κάτεργα της υποδούλωσης σε ξένες θελήσεις και όρισε τις διεκδικήσεις στις υπαγορεύσεις των απαράβατων νόμων της ελεύθερης εξέλιξης.
Ό,τι απομένει σ’ εμάς είναι η συμμόρφωση στις υπαγορεύσεις της αντίστασης στον πολιτικό ενδοτισμό που μας ωθεί στην υποταγή, στις θελήσεις του κατακτητή και των συνεργών στο έγκλημα της προδοσίας και της κατοχής. Είναι η συλλογική οφειλή, η αντίσταση του δοκιμαζόμενου λαού στις συνωμοσίες των εχθρών, στην υπαρξιακή εξάρτηση στους σχεδιασμούς του Τούρκου κατακτητή και των πληρεξουσίων του, εξαρτημάτων των αποφάσεων της Άγκυρας, του Λονδίνου και των οποιωνδήποτε άλλων κρυπτόμενων συνεργών της κακοδαιμονίας. Να αξιώσουμε ελεύθερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, απαλλαγή από τους υπαγορευμένους ενδοτισμούς και αποκλεισμό των εξαρτήσεων από τις φοβέρες των πληρεξουσίων εγκαθέτων της Τουρκίας που αναιδημόνως επιβάλλουν όρους στην έκφραση της δεδομένης θέλησης για νέα απελευθέρωση της πατρίδας μας από το μίασμα των συνεχών πολιτικών υποχωρήσεων, που επί 50 χρόνια καταπατούν και εξευτελίζουν την ύπαρξή μας σ’ αυτή τη δοκιμαζόμενη εσχατιά του Ελληνισμού. Και υπέρτατη η ανάγκη τιμής με το υπαρξιακό σύνιθημα: Έλληνες γρηγορείτε, η πατρίδα κινδυνεύει.

Η εκδήλωση διανθίστηκε με πατριωτικά τραγούδια τα οποία ερμήνευσε η χορωδία του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς.

Η διευθύντρια του εν λόγω Γυμνασία κ. Βούλα Μόρμορη με χαιρετισμό της εισήγαγε την εκδήλωση, ενώ καταληκτήριο χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μμήμης ΕΟΚΑ κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More