Η Λακατάμια και η Έγκωμη στέλνουν το νερό της βροχής να πνίξει τον Άγιο Δομέτιο
Τσιμεντώνεται η Λακατάμια και η Έγκωμη και τα νερά της βροχής αναζητώντας διέξοδο καταλήγουν στον ποταμό Κλήμο και πλημμυρίζουν περιοχές του Αγίου Δομετίου, ειδικά αυτές που γειτνιάζουν περισσότερο με τη νεκρή ζώνη.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η αποτίμηση του Τμήματος Υδάτων όπως την εξέφρασε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Υδρολογίας & Υδρογεωλογίας κ. Kώστας Αριστείδου.
Όπως εξήγησε, το πρόβλημα στον Άγιο Δομέτιο δημιουργήθηκε επειδή αστικοποιήθηκε όλη η ζώνη απορροής του ποταμού στη Λακατάμια και την Έγκωμη, με αποτέλεσμα το σφράγισμα των επιφανειών γης να οδηγήσει στην αύξηση της ροής των νερών προς τα χαμηλότερα (σε υψόμετρο) σημεία γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των πλημμυρών.
Ο κ. Αριστείδου ανέφερε, πως όταν κατασκευαστούν οι λίμνες κατακράτησης που έχουν προγραμματιστεί, θα λυθούν τα προβλήματα και τον Άγιο Δομέτιο.
Η μία από τις δύο λίμνες θα δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Κρατικής Έκθεσης και η δεύτερη στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Όπως ελέχθη, ενώ ήταν έτοιμα και τα κατασκευαστικά σχέδια, με απαίτηση της Αρχιεπισκοπής ο χώρος διαμόρφωσης της μίας λίμνης μετακινήθηκε, οπόταν παρατηρήθηκε καθυστέρηση.
Όπως εξήγησε ο κ. Αριστείδου, με βάση τα σχέδια του Δήμου Έγκωμης, η λίμνη θα κατακρατεί τα όμβρια ύδατα για κάποιες μέρες τον χρόνο και στις υπόλοιπες, ο χώρος θα χρησιμοποιείται ως πάρκο, κάτι το οποίο ο ίδιος ο Δήμος Έγκωμης θεωρεί πρωτοποριακό.
Σχετικά με την εισήγηση του Δημάρχου Αγίου Δομετίου να καθαριστεί η νεκρή ζώνη από τα διάφορα αντικείμενα που καταλήγουν εκεί (μεταφερόμενα από το νερό της βροχής) ο κ. Αριστείδου εξέφρασε τη θέση, ότι αυτό δεν θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα των πλημμυρών στην περιοχή.
Οι βουλευτές Λάρνακας Αντρέας Πασιουρτίδης, Χρίστος Ορφανίδης ήγειραν το θέμα των πλημμυρών στη Λάρνακα υποδεικνύοντας ότι παρατηρείται καθυστέρηση περίπου εννέα ετών στην υλοποίηση των βασικών αντιπλημμυρικών έργων.
Ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούν όλοι στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών σχεδίων, όχι μόνο στη Λάρνακα αλλά και στις υπόλοιπες ευάλωτες περιοχές της Κύπρου, ώστε να προληφθούν νέες πλημμύρες, κάτι το οποίο έθιξε και ο βουλευτής Βαλεντίνος Φακοντής.
Ειδικά για τη Λάρνακα ο Δήμαρχος και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Ανδρέας Βύρας ανέφερε, ότι το ΣΑΛ ενεπλάκη στην όλη διαδικασία μόλις του 2022. Έκανε αναφορά σε προβλήματα στη μελέτη που εκπονήθηκε αλλά και στο γεγονός ότι η μοναδική εταιρεία που ενδιαφέρθηκε να υλοποιήσει το αντιπλημμυρικό έργο, υπέβαλε προσφορά κατά περίπου 30% από την εκτίμηση του μελετητή, οπόταν ακυρώθηκε.
Είπε επίσης, πως ο μελετητής κάλυψε μόνο την αστική περιοχή Λάρνακας, ενώ η Αραδίππου όπως και άλλες περιοχές, οι οποίες αλληλοεπηράζονται από τις πλημμύρες, έμειναν εκτός της μελέτης. Στόχος είναι να ανάψει η πολιτεία το πράσινο φως, ώστε η μελέτη να καλύψει όλες τις περιοχές που επηρεάζονται από τις πλημμύρες και όχι κατά Δήμο ή κατά περιοχή, αφού σε διαφορετική περίπτωση τα μεμονωμένα έργα θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά.
Ο Δημοτικός Μηχανικός Στροβόλου Νάσος Κολυβάς ανέφερε, ότι οι Δήμοι Λακατάμιας, Στροβόλου και Λευκωσίας αναλαμβάνουν από κοινού τον καθαρισμό της κοίτης του Πεδιαίου μήκους δώδεκα χιλιομέτρων, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στο ροή του νερού των ομβρίων υδάτων. Είπε επίσης πως οι πλημμύρες στην περιοχή του γεφυριού της οδού Αλεξανδρουπόλεως θα αντιμετωπιστούν με την κατασκευή άλλων δύο γεφυριών σε διαφορετικά σημεία.
Πηγή: Philenews