Tuesday, September 17, 2024
Home » Η επιστολή που ξεχείλισε το ποτήρι στην υπόθεση του Ακάμα

Η επιστολή που ξεχείλισε το ποτήρι στην υπόθεση του Ακάμα

0 comments

Η επιστολή που ξεχείλισε το ποτήρι στην υπόθεση του Ακάμα

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, δεν ελήφθησαν ως κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν το θέμα από την ημέρα που πρώτος ο «Φ» ανέδειξε το θέμα στις 24/10/2023, στο πλαίσιο της υποβολής σοβαρών καταγγελιών για παράβαση νομικά δεσμευτικών, ουσιωδών και ειδικών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης του Σχεδίου.

Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν υποβολής σχετικής πρότασης από τον ίδιο τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφορά τη μεταφορά της υλοποίησης των συμβάσεων για το ΕΔΠ από το Τμήμα Δασών στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ουσιαστικά, η ενέργεια του Τμήματος Δασών στις 18/12/2023 να επιδώσει επιστολή στον εργολάβο του έργου για άμεση επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών εξάντλησε την υπομονή του αρμόδιου υπουργού, με αποτέλεσμα τη δυναμική αντίδραση του.

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί δημόσιες δεσμεύσεις, τόσο του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όσο και του γενικού διευθυντή Περιβάλλοντος, για συνέχιση της αναστολής των κατασκευαστικών εργασιών μέχρι και τις αρχές του 2024. Ωστόσο, το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια αναθέτουσα Αρχή για την υλοποίηση του έργου, άλλα κατάλαβε, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην επίδοση σχετικής επιστολής προς τον εργολάβο του έργου, κατά τη διάρκεια της συντονιστικής συνάντησης εργοταξίου για τη βελτίωση μέρους του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, η οποία διεξήχθη το πρωΐ της προηγούμενης Δευτέρας.

Η επιστολή του Τμήματος Δασών, ημερομηνίας 18/12/2023, υπογράφεται από τον συντονιστή έργου, εκ μέρους του Τμήματος Δασών, και απευθύνεται στον εργολάβο έργου. Το θέμα της επιστολής είναι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της φάσης Α΄ για τη βελτίωση μέρους του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο εργολάβος του έργου κλήθηκε να αρχίσει να δραστηριοποιείται στο εργοτάξιο από τις 19/12/2023, τηρώντας τους όρους και τους κανονισμούς της σύμβασης. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι για την καλύτερη προετοιμασία, αλλά και εκτέλεση των έργων οδοποιίας, ο εργολάβος του έργου θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για: (α) Έγκριση των υλικών οδοποιίας, (β) υπόδειξη εγκεκριμένου προμηθευτή για τα υλικά αυτά, (γ) υποβολή για έγκριση του υλικού για το κιλυνδρούμενο μπετόν, (δ) ετοιμασία του υλικού για τρία δείγματα οδοστρωσίας για πρόσμικτο υλικό, για να μπορεί να αποφασιστεί μετά την επί τόπου εφαρμογή τους, ποιο από αυτά θα χρησιμοποιηθεί, (ε) υποβολή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για τα στηθαία ασφαλείας, τα οποία αν και είχαν υποβληθεί, αναμενόταν η υποβολή των λεπτομερειών της σύνδεσης τους στις θέσεις που θα τοποθετηθούν, εκτός του χωμάτινου οδοστρώματος, για τελική έγκριση. Τέλος, η επιστολή αναφέρει ότι για τις πιο πάνω ενέργειες θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα από τον εργολάβο το πρόγραμμα εργασίας/ χρονοδιάγραμμα προς τον μηχανικό της αρμόδιας αναθέτουσας Αρχής.

Η γκάφα του Τμήματος Δασών ήρθε να προστεθεί σε ένα αλαλούμ δηλώσεων και ενεργειών, στο πλαίσιο του οποίου τους τελευταίους δύο μήνες άλλα δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας και ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος και άλλα πράττει το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια αναθέτουσα Αρχή για την υλοποίηση του έργου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η παράβαση νομικά δεσμευτικών, ουσιωδών και ειδικών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα αναγνωρίζεται, με βάση επίσημες επιστολές και γραπτές τοποθετήσεις, από όλα τα μέλη της ad-hoc επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, περιλαμβανομένων τόσο των συναρμόδιων αρχών (Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών), όσο και των εξειδικευμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων (Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Terra Cypria, BirdLife Cyprus). Το μόνο μέλος της ad-hoc επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση που δεν έχει προβεί στην αναγνώριση της παράβασης νομικά δεσμευτικών, ουσιωδών και ειδικών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης είναι το Τμήμα Δασών, δηλαδή η αρμόδια αναθέτουσα αρχή για την υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα.

Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων

Το BirdLife Cyprus, το Terra Cypria, ο Σύνδεσμος Προστασίας Άγριας Ζωής και η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών θεωρούν ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προνοεί τη λήψη και εφαρμογή, ιδιαίτερα σημαντικών διορθωτικών μέτρων, λόγω προφανώς της αναγνώρισης παράβασης αρκετών και σημαντικών νομικά δεσμευτικών, ουσιωδών και ειδικών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More