Ζήτημα καταλληλότητας των κρατητηρίων στη Λακατάμια – Ο 28χρονος μετακίνησε παράθυρο από υαλότουβλα
Ζητήματα καταλληλότητας για τα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας εγείρονται μετά την προχθεσινή απόδραση 28χρονου Ελληνοκύπριου υπόδικου.
Οι συγκεκριμένες κτηριακές εγκαταστάσεις θεωρούνταν ως οι πιο επαρκείς παγκυπρίως. Ωστόσο, φωτογραφικά στιγμιότυπα που εξασφάλισε ο «Φ», ανατρέπουν την επικρατούσα άποψη.
Όπως φαίνεται, ο δραπέτης κατάφερε να μετακινήσει μέρος της τοιχοποιίας. Πρόκειται για παράθυρο αποτελούμενο από υαλότουβλα, το οποίο ήταν ένθετο στον τοίχο του κρατητηρίου του. Ο υπόδικος κατάφερε να απομακρύνει το κονίαμα και τα άλλα υλικά που συνέδεαν το εν λόγω παράθυρο με τον τοίχο, χρησιμοποιώντας αιχμηρό όργανο.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαίρεσε γι΄ αυτό τον σκοπό μεταλλική ράβδο από κρατητήριο που προορίζεται για άτομα με αναπηρία (πρόκειται για ράβδο κινητικής υποστήριξης που είναι βιδωμένη στον τοίχο) και να την είχε κρύψει εντός του δικού του χώρου κράτησης. Να σημειωθεί ότι στη βάση των πληροφοριών μας, λόγω υπερπληθυσμού κρατουμένων (καταδικασθέντες ή υπόδικοι) το κρατητήριο για άτομα με αναπηρία δεν χρησιμοποιείται για το σκοπό που διαμορφώθηκε.
Ο 28χρονος έγινε αντιληπτό ότι δραπέτευσε γύρω στις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί και άρχισαν έρευνες για εντοπισμό του. Τα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία ήταν σε υπηρεσία και συμμετείχαν στην επιχείρηση αναζήτησής του, ενημερώθηκαν ότι ενδεχομένως ο 28χρονος να φέρει οπλισμό στη βάση πληροφορίας.
Στο σημείο φέρεται να έσπευσε και ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας για να επιληφθεί του ζητήματος και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το συμβάν.
Σε βάρος του κρατούμενου είχε καταχωρισθεί υπόθεση στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στις 23 Ιανουαρίου. Το Δικαστήριο είχε αποφασίσει να κρατηθεί ως υπόδικος.
Πάντως, το θέμα με τα κρατητήρια παγκυπρίως απασχολεί συχνά τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις υπόδικοι, οι υποθέσεις των οποίων ήταν ορισμένες για εκδίκαση στη Λευκωσία, μεταφέρονταν στα μακρινά κρατητήρια της Πόλεως Χρυσοχούς, ελλείψει διαθέσιμων χώρων σε κοντινότερη απόσταση. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει και τον προγραμματισμό δικαστικών διαδικασιών.
Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία Κύπρου διαχειρίζεται πέραν των 20 χώρων κράτησης παγκύπρια με συνολική χωρητικότητα πέραν των 300 ατόμων. Στην Λακατάμια μέχρι πρότινος υπήρχαν χώροι κράτησης για περίπου 40 άτομα. Αρκετά κρατητήρια έχουν κηρυχθεί ως φυλακές στη βάση διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τον Ιανουάριο του 2022 η Αστυνομία είχε προβεί σε αξιολογήσεις σε σχέση με τους χώρους κράτησης. Ομάδα αξιωματικών είχε προχωρήσει σε ελέγχους και διαπιστώσεις. Τον Φεβρουάριο του 2023 η ηγεσία της Αστυνομίας είχε δώσει οδηγίες σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις και την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης να επιθεωρήσουν και να αξιολογήσουν τα κρατητήρια που είναι υπό την ευθύνη τους. Οι οδηγίες είχαν δοθεί ενόψει επικείμενης επίσκεψης κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης, Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT).
Πηγή: Philenews