Επιδόματα σε μετανάστες με προπληρωμένη κάρτα – Αύξηση 80% σε επιστροφές
Με προπληρωμένη κάρτα θα γίνεται πλέον η καταβολή των επιδομάτων στους αιτητές ασύλου, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτά καταλήγουν για τη διαβίωσή τους και όχι για ψυχαγωγία.
Αυτό είναι ένα από τα έξι μέτρα που αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο Προεδρικό, κατά την οποία εξετάστηκε το μεταναστευτικό και οι προκλήσεις για το 2024. Η σύσκεψη έγινε ενόψει και της καθόδου της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβας Γιόχανσον, εντός Ιανουαρίου.
Όπως ανακοίνωσε χθεςο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνο Λετυμπιώτης, αποφασίστηκε όπως:
>> Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλα κράτη, προωθήσει περαιτέρω συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της ανάγκης επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας και ειδικότερα κάποιων περιοχών που έχουν ήδη χαρακτηριστεί από διεθνείς οργανισμούς ως ασφαλείς.
>> Να προωθηθεί η αυστηροποίηση και ο διπλασιασμός των προβλεπόμενων ποινών που αφορούν αδικήματα που σχετίζονται με διακίνηση παράτυπων μεταναστών.
>> Να γίνουν παραστάσεις στην Interpol όπως ενισχυθεί η συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, και ανταλλαγή πληροφοριών.
>> Να συσταθεί ειδικό κλιμάκιο καταπολέμησης κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών στην Αστυνομία.
>> Η καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου να γίνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας προς διασφάλιση ότι τα επιδόματα πράγματι αξιοποιούνται για κάλυψη αναγκών διαβίωσης.
>> Επίσπευση διαδικασιών του Κανονισμού του Δουβλίνου για επανένωση οικογενειών που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότιη κάρτα (βίζα) στην οποία θα γίνονται τα εμβάσματα από το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ποτών ή στο καζίνο ή σε μπούκικα για παράδειγμα, αλλά μόνο για τρόφιμα και ρουχισμό.
Ενθαρρυντική εικόνα
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που καταγράφονται μέχρι στιγμής στο θέμα των νέων αιτήσεων ασύλου. Όπως είπε, το 2023 έχουν μειωθεί στο μισό οι αφίξεις μεταναστών, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί. «Υπάρχει μια αύξηση στις θαλάσσιες ροές, αλλά παρ’ όλη την αύξηση στις αφίξεις διά θαλάσσης, μέχρι στιγμής υπάρχει μείωση 50% στις συνολικές αφίξεις και 80% αύξηση στις επιστροφές που είναι ακόμα πιο σημαντικό. Πέρσι οι επιστροφές ήταν περίπου 5.500, φέτος έχουμε ξεπεράσει τις 11.000 και για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού έχουν φύγει περισσότερα άτομα από όσα έχουν έρθει και το ποσοστό των επιστροφών επί των αφίξεων φτάνει στο 105%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών. Ενδεικτικό της καλής εικόνας είναι πως, ενώ πέρσι το ποσοστό των αιτητών ασύλου ήταν 6% του συνολικού πληθυσμού, τώρα έχει μειωθεί στο 5,3%.
Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στη συνεργασία με άλλα υπουργεία και Αρχές, για τη λήψη διάφορων ενεργειών, όπως είναι οι εντατικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας για να εντοπίζονται οι παράτυποι μετανάστες που εργοδοτούνται παράνομα.
Κληθείς να σχολιάσει την έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε την απόφαση βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, διευκρινίζοντας πως οι σχεδιασμοί της Δημοκρατίας δεν επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή. Όπως εξήγησε, η Κύπρος δεν έχει χερσαία σύνορα και, συνεπώς, δεν μπορεί να εφαρμόσει πρακτικές που εφαρμόζουν η Ελλάδα και η Ισπανία.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε την περασμένη βδομάδα στην Γενεύη με αξιωματούχους του Λιβάνου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι μετέφερε εκ νέου την πρόθεση για στήριξη του αιτήματος του Λιβάνου για οικονομική βοήθεια. «Οι ίδιοι μας ανέφεραν ότι βοηθούν στην επιτήρηση των θαλασσίων οδών. Κάτι που θέλω να αναφέρω είναι ότι εμείς γνωρίζουμε τις βάρκες που έρχονται στην Κύπρο. Δεν έχουμε υπόψη μας τι έχει ανακοπεί από πλευράς Λιβάνου. Αντιμετωπίζουν κι εκείνοι πρακτικές δυσκολίες λόγω και των γεγονότων στη Γάζα και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, είναι περιορισμένες οι δυνατότητές τους», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Πηγή: Philenews