Saturday, November 23, 2024
Home » Επίτροπος Περιβάλλοντος: Οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

0 comments

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου, σε χαιρετισμό της σε εργαστήριο με θέμα «Πώς μετρώ και μειώνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησής μου», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Παραλιμνίου.

Το εργαστήριο συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα-CSR Cyprus. Όπως είπε η Επίτροπος «πρόκειται για το τρίτο στη σειρά εργαστήριο ανάπτυξης πράσινων δεξιοτήτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η κ. Θεοδοσίου ευχαριστήσε τον δρα Μαρίνο Βουκή και το CSR Cyprus για την αγαστή συνεργασία με το Γραφείο και την προκάτοχό της και νυν Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξη και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντας πως προσβλέπει σε συνέχιση αυτής της συνεργασίας “για ολοκλήρωση της κοινής μας πρωτοβουλίας και προσπάθειας, αλλά και σε ενίσχυσή της με τον θεματολογικό εμπλουτισμό της στο πλαίσιο νέων δράσεων”.

Στόχος μας, μέσα από τα εργαστήρια αυτά, συνέχισε, “είναι να προετοιμάσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”.

“Το σημερινό εργαστήριο δίνει στις επιχειρήσεις τα σωστά εργαλεία για μέτρηση και μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, ενώ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του Γραφείου μας, στο πλαίσιο της αποστολής του, για προαγωγή της βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις και συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων που καθορίζονται στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του ενδιάμεσου νομοθετικού πακέτου‘Fit for 55’, που αναφέρεται στον στόχο της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030», επεσήμανε.

Μέσω της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, ανέφερε η Επίτροπος, «οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν την περιβαλλοντική διακυβέρνησή τους, συμμετέχοντας ενεργά στην προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος και τη νομική συμμόρφωση με τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων. Η συμμόρφωση αυτή ενισχύει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αγορές που δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών συνήθως οδηγεί σε αυξημένη ενεργειακή απόδοση, μείωση των λογαριασμών ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε εξοικονομήσεις. Ακόμα σε μια εποχή κατά την οποία οι καταναλωτές κάνουν όλο και περισσότερες επιλογές με βάση ηθικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν περιβαλλοντική ευθύνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν πελάτες και επενδυτές» σημείωσε.

Σε χαιρετισμό του, οΔήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης αναφέρθηκε «στη σημασία της μέτρησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις επιχειρήσεις και τις τοπικές αρχές», και σημείωσε «το γεγονός ότι στην Κύπρο έχουν ξεκινήσει να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά παράλληλα να προστατεύεται και το περιβάλλον”.

Ο Δήμος Παραλιμνίου, συνέχισε, «έχει προγραμματίσει τη δημιουργία δύο εργοστασίων κομποστοποίησης για οργανικά απόβλητα, βιολογική λάσπη και κλαδέματα”. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία που έχει ακολουθήσει ο Δήμος Παραλιμνίου για θέματα διαχείρισης κυκλικής οικονομίας».

Ο Δήμαρχος χαιρέτισε επίσης «την πρωτοβουλία του CSR Cyprus και του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τη διοργάνωση της ημερίδας για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου στον Δήμο Παραλιμνίου».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Σιακαλλής, Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Cyprus ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε ως CSR Cyprus από κοινού με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, εντός του 2023, για εκπαίδευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από την ενίσχυση των πράσινων δεξιοτήτων του προσωπικού τους, αγκαλιάζεται από το κοινό».

Είναι γεγονός, συνέχισε, «ότι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής μας οικονομίας, οιμικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι αυτές που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος και να αντιμετωπίσουν δυναμικά τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, τις επερχόμενες αλλά και τις υφιστάμενες προκλήσεις, καθώς και τα νέα νομοθετικά και ρυθμιστικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ευρύτερης στροφής προς ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας».

Πρόσθεσε ότι “καθώς όλοι μας βιώνουμε τις συνέπειες τηςπεριβαλλοντικής κρίσης, οφείλουμε να περιορίσουμε, στο μερίδιο που μας αναλογεί, τις επιπτώσεις από τις όποιες δραστηριότητές μας, ενεργώντας τόσο μεμονωμένα όσο και με συλλογικότητα».

Διαβεβαίωσε ότι «το CSR Cyprus, ως το εθνικό δίκτυο για τη Βιωσιμότητα και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα είναι δίπλα σε κάθε επιχείρηση της Κύπρου, μικρή ή μεγάλη, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και προώθηση των αρχών της αειφορίας, με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο».

KYΠΕ

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More