Sunday, December 22, 2024
Home » Εγκυμοσύνη: Το ευρέως χρησιμοποιούμενο χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού

Εγκυμοσύνη: Το ευρέως χρησιμοποιούμενο χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού

0 comments

Εγκυμοσύνη: Το ευρέως χρησιμοποιούμενο χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού

Είναι ασφαλής η χρήση της ακεταμινοφαίνης – ή αλλιώς παρακεταμόλη- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η επιστημονική συζήτηση βρίσκεται εν εξελίξει και νεότερη μελέτη αναδεικνύει έναν σημαντικό κίνδυνο για τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου Northeastern διαπίστωσαν κάποια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης χρήσης ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των γλωσσικών προβλημάτων στην πρώιμη παιδική ηλικία.

«Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά των μαμάδων που έπαιρναν περισσότερη ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτειναν να έχουν μεγαλύτερη καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη στην πρώιμη παιδική ηλικία, ιδιαίτερα στα αγόρια. Η σύνδεση ήταν ισχυρότερη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης» αναφέρει σχετικά η δρ Megan Woodbury, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Northeastern.

Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί πως οι ερευνητές δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν εάν η χρήση της ακεταμινοφαίνης προκαλούσε άμεσα την καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη: «Οφείλεται πραγματικά στη χρήση ακεταμινοφαίνης ή έχει να κάνει με την εμφάνιση πυρετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της ασθένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με άλλες μεταβλητές;» σημειώνει. Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι ερευνητές δεν έχουν εξετάσει εάν η μεγαλύτερη χρήση ακεταμινοφαίνης μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική ανάπτυξη.

Η ακεταμινοφαίνη είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα παγκοσμίως και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων θεωρεί ότι είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη θεραπεία του πυρετού και του πόνου. Ωστόσο, έρευνες έχουν αναδείξει συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης ακεταμινοφαίνης και των προβλημάτων προσοχής και συμπεριφοράς στα παιδιά, πιθανώς λόγω του ότι το φάρμακο επηρεάζει την προγεννητική νευροανάπτυξη. Αντίστοιχα, προηγούμενες μελέτες έχουν συλλέξει δεδομένα σχετικά με τη χρήση ακεταμινοφαίνης μόνο σε μερικά σημεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ακόμη και μόνο μετά τη γέννηση του μωρού.

Η επίδραση ανά φύλο

Στην παρούσα μελέτη, εξετάσθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 532 νεογέννητα που συμμετείχαν στη μελέτη Illinois Kids Development Study του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2020. Η χρήση της ακεταμινοφαίνης μετρήθηκε σε έξι χρονικές φάσεις κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης (περίπου κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες). Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να αναλύσουν τα δεδομένα ανά τρίμηνο. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν ως προς τις γλωσσικές τους δεξιότητες σε ηλικία λίγο μεγαλύτερη των δύο ετών και σε ηλικία 3 ετών, και τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τα δεδομένα των συνομηλίκων τους.

Η ερευνητική ομάδα δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης χρήσης ακεταμινοφαίνης κατά το πρώτο τρίμηνο και των καθυστερημένων δεξιοτήτων γλωσσικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η αυξημένη χρήση ακεταμινοφαίνης κατά το δεύτερο τρίμηνο σχετίστηκε με χαμηλότερα γλωσσικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους στην ηλικία των 3 ετών, καθώς και με μικρότερο μέγεθος λεξιλογίου και μικρότερο μήκος πρότασης στην ηλικία των 2 ετών σε σύγκριση με τους συνομηλίκους.

Αντίστοιχα, το ίδιο ίσχυε και για τη λήψη της κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς παρατηρήθηκε ότι σχετιζόταν με μικρότερο λεξιλόγιο στην ηλικία των 2 ετών και χαμηλότερες γλωσσικές βαθμολογίες στην ηλικία των 3 ετών. Όταν διαχωρίστηκαν ανά φύλο, τα αγόρια, αλλά όχι τα κορίτσια, επέδειξαν χαμηλότερες γλωσσικές βαθμολογίες από τους συνομηλίκους τους.

Πώς μεταφράζονται πρακτικά τα ευρήματα;

«Υπολογίζουμε ότι αν μια έγκυος έπαιρνε ακεταμινοφαίνη 13 φορές – ή μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου – το μέγεθος του λεξιλογίου του παιδιού θα μπορούσε να είναι 26 λέξεις μικρότερο από τους συνομηλίκους του στην ηλικία των 2 ετών και θα είχε 91% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει λιγότερο σύνθετες γλωσσικές δεξιότητες στην ηλικία των 2 ετών» διευκρινίζει η Δρ Woodbury.

Παραμένει, όμως, καθησυχαστική απέναντι στις μητέρες, καθώς και η ίδια έλαβε την ουσία στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: «Εάν πραγματικά υποφέρετε από πυρετό ή πόνο πάρτε την. Δε θα καταστρέψει τη ζωή του παιδιού σας» καταλήγει.

ygeiamou.gr

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00