Sunday, September 8, 2024
Home » «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» – Αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος (βίντεο)

«Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» – Αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος (βίντεο)

0 comments

«Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» – Αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος (βίντεο)

Αποτίνοντας φόρο τιμής στη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, η Yπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου και οι Υφυπουργοί, Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, κα Μαριλένα Ραουνά, προσκλήθηκαν από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο να αναγνώσουν επιλεγμένα κείμενα, τα οποία αναφέρονται στην πραγματικότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Πρόκειται για αποσπάσματα από τα αυτοβιογραφικά βιβλία των Πρίμο Λέβι «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» και Έλι Βίζελ και «H Νύχτα». Βιβλία που αποτελούν δύο από τις πλέον συνταρακτικές μαρτυρίες επιζησάντων του Άουσβιτς και συνιστούν διαχρονικά σταθερά σημεία αναφοράς της στρατοπεδικής λογοτεχνίας.

Ο Ιταλοεβραίος Πρίμο Λέβι (1919-1987) στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος», καταθέτει με τον πλέον έκδηλο τρόπο, τη μαρτυρία του από τον εγκλεισμό του στο Άουσβιτς. Πρόκειται για μια αφήγηση που συγκλονίζει με την αλήθεια της και ρίχνει φως στις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης. Ο ίδιος είχε εκτοπιστεί στο στρατόπεδο εργασίας Μπούνα, παράρτημα του Άουσβιτς, από τον Φεβρουάριο του 1944 μέχρι την απελευθέρωσή από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου του 1945.

Στο βιβλίο «Η Νύχτα», οι περιγραφές του Έλι Βίζελ (1928-2016) από τα στρατόπεδα του θανάτου είναι συνταρακτικές. Με άμεση και διεισδυτική γλώσσα ο Βίζελ εξιστορεί την προσωπική και οικογενειακή οδύνη, από τον εγκλεισμό του ιδίου και της οικογένειάς του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα ξεχωριστό ιστορικό γεγονός, έναν οριακό σταθμό στην ανθρώπινη ιστορία. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος μας αφορά όλους ως απάντηση στην καταπολέμηση κάθε φαινομένου μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού που μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκλείψει.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More