Monday, December 23, 2024
Home » Διαφωνούν με την ποινικοποίηση της σχολικής βίας και των παιδιών

Διαφωνούν με την ποινικοποίηση της σχολικής βίας και των παιδιών

0 comments

Διαφωνίες ειδικών για την ποινικοποίηση της σχολικής βίας

Έντονες διαφωνίες αλλά και επιφυλάξεις σχετικά με την ποινικοποίηση της σχολικής βίας και των παιδιών που θα προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, εκφράστηκαν χθες στην Επιτροπή Παιδείας κατά τη διάρκεια συζήτησης για το bullying.

Το υπουργείο Παιδείας μέσω των ψυχολόγων του καθώς και οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι η δίωξη δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το διογκώσει, σημειώνοντας ότι χρειάζονται ενίσχυση των σχολείων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων. Η ποινικοποίηση προβλέπεται σε δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, οι οποίες εξετάζονται ως ενιαίο κείμενο από την επιτροπή Νομικών.

Ειδικότερα, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του υπουργείου Παιδείας, δρ Έρνη Παπακώστα, σημείωσε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι η ποινικοποίηση μέσα σε μια σχολική μονάδα θα έχει πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες. «Δεν είναι τυχαίο που και άλλες χώρες δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο, πλην της Αμερικής όπου ποινικοποιείται η σχολική μονάδα».

Τα παιδιά θύτες, είπε, είναι συνήθως και παιδιά θύματα. Συχνά, έχουν περισσότερα ζητήματα και χρειάζονται στήριξη και θεραπεία. «Το να ποινικοποιούμε μαθητές με προβλήματα, θα μας δημιουργήσει δυσκολίες στη διαχείριση». Είπε, παράλληλα, ότι υπάρχει μια δυσκολία επικοινωνίας με το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στο οποίο απευθύνονται για τα σοβαρά περιστατικά. «Σπάνια λαμβάνουμε απαντήσεις από τις ΥΚΕ. Είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε χωρίς τον κοινωνικό λειτουργό».

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι συνολικά εργοδοτούνται για όλα τα σχολεία της Κύπρου 70 εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι και ότι υπάρχει ανάγκη ο αριθμός τους να αυξηθεί, ώστε να αναλογεί ένας ειδικός για την κάθε μονάδα.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Έλενα Χατζηκακού, σημείωσε ότι δεν συμφωνούν ως Υπουργείο με την ποινικοποίηση του εκφοβισμού, καθώς βλέπουν το θέμα παιδαγωγικά. Ετοιμάζεται, από το Υπουργείο ανέφερε, νέο πλαίσιο, εγκύκλιοι, σχέδια δράσης για τη διαχείριση του φαινομένου. Πρόσφατα, πρόσθεσε, εγκρίθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο ένα πλαίσιο τριών πυλώνων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, επεσήμανε ότι δεν είναι λύση να μπει ένα παιδί στη φυλακή. «Θα πρέπει οι πλείστες ποινικές διερευνήσεις να γίνονται εντός των σχολικών μονάδων, αντιλαμβάνεστε πόσα προβλήματα θα δημιουργηθούν». Επιπλέον, οι δάσκαλοι, μέσω του γενικού γραμματέα της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους, υπογράμμισαν ότι η ποινικοποίηση του bullying δεν είναι λύση. «Μας προβλήματίζει το κατά πόσο είναι στη σωστή κατεύθυνση η σχετική πρόταση νόμου. Το να ποινικοποιήσω έναν μαθητή 14 ετών δεν περιορίζει το πρόβλημα», είπε.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Παιδείαςέγιναν καταγγελίες για περιστατικά βίας και παραβατική συμπεριφορά εντός και εκτός σχολείων.

Ο βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε στην επιτροπή ότι προχθές έπεσε θύμα λιθοβολισμού μια μαθήτρια σε σχολείο της Πάφου, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο. Επιπλέον, ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης μίλησε για συμμορίες παιδιών, τα μέλη των οποίων ντύνονται και με παρόμοιο τρόπο, οι οποίες βρίσκουν άλλους μαθητές που έχουν άλλες απόψεις, ομάδες, αντιλήψεις και τους ασκούν βία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία υπάρχει αύξηση στις υποθέσεις που εμπλέκονται ανήλικοι (όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον). Συγκεκριμένα, το 2020 ήταν 451 υποθέσεις, το 2021 ήταν 496 και το 2022 ήταν 508.

Υπογραμμίστηκε, παράλληλα, ότι το 25% των μαθητών στην Κύπρο είναι θύματα βίας και ότι το 2% είναι παιδιά με έντονα αποκλίνουσα συμπεριφορά. Αυτά προκύπτουν με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που διεξάγει για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας, ο καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Κώστας Φάντης. Τα εν λόγω αποτελέσματα συνάδουν και με τα συμπεράσματα της διεθνούς αξιολόγησης PISA 2022.

Οι μαθητές, μέσω της ΠΣΕΜ, υπογράμμισαν ότι ένας στους τέσσερις μαθητές είναι θύμα εκφοβισμού και ότι πολλοί περισσότεροι είναι θεατές τέτοιων περιστατικών.

Σε καταγγελίες προχώρησε και η ΟΕΛΜΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι οι καθηγητές καλούνται να διαχειριστούν κάποιες πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Υπάρχουν μαθητές που αρπάζουν ψαλίδια και μαχαίρια.

Εκ μέρους του Γραφείου της Επιτρόπου των Δικαιωμάτων του Παιδιού, επισημάνθηκε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και στον διαδικτυακό εκφοβισμό. Επιπλέον, ότι οι μαθητές τους αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν εντός σχολείου όταν δέχονται bullying.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00