Friday, September 20, 2024
Home » Διασφάλισαν ενίσχυση €4,3 εκατ. και αποχώρησαν από το Προεδρικό οι αγρότες

Διασφάλισαν ενίσχυση €4,3 εκατ. και αποχώρησαν από το Προεδρικό οι αγρότες

0 comments

Διασφάλισαν ενίσχυση €4,3 εκατ. και αποχώρησαν από το Προεδρικό οι αγρότες

Αποχώρησαν οι σιτοπαραγωγοί και οι πατατοπαραγωγοί από το Προεδρικό Μέγαρο χθες το απόγευμα, διασφαλίζονταςοικονομική ενίσχυση €4,3 εκατ., πρόταση που είχε υποβάλει ο υπουργός Γεωργίας το βράδυ της Δευτέρας. Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν 70 τρακτέρ και 50 διπλοκάμπινα και πέραν μικροεντάσεων, όλα κύλησαν ομαλά. Σιτοπαραγωγοί και πατατοπαραγωγοί διεκδίκησαν οικονομική στήριξη για κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Σημειώνεται ότιοι διαμαρτυρόμενοι αγρότες συμφώνησαν με την τελική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία τέθηκε στο χώρο της εκδήλωσης από τονγενικό διευθυντή του υπουργείου Γεωργίας. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν για τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παραχωρήσει τα €4,3 εκατ., που αντιστοιχούν με €6 ανά δεκάριο για τα σιτηρά και €55 το δεκάριο για τις πατάτες και επιπλέον οι πόρτες του υπουργείου Γεωργίας είναι ανοικτές να εξετάσουν τα υπόλοιπα αιτήματα που τέθηκαν σε υπόμνημα ενώπιον του Προέδρου.

Οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, βιώνουν τις επιπτώσεις του έξτρα κόστους που δημιουργήθηκε από τους πολέμους Ρωσίας – Ουκρανίας και Ισραήλ – Παλαιστίνης, καθώς και της πανδημίας, κάτι που αναγνώρισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη Παρασκευή. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που της παρέχει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων εντός των δημοσιονομικών πλαισίων του κράτους, αποφάσισε να στηρίξει τους δύο κλάδους.

Σε πρώτη φάση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την καταβολή ποσού ύψους €574.358 για τα σιτηρά, από το διαθέσιμο ποσό ύψους €1.723.074. Σε ότι αφορά τις πατάτες αν και υπήρχε εισήγηση για παραχώρηση στήριξης €1,3 εκατ. δεν λήφθηκε καμία απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά από διαβουλεύσεις του υπουργού Γεωργίας από τη Δευτέρα το απόγευμα μέχρι και Τρίτη το πρωί, υποβλήθηκαν διαφοροποιημένες προτάσεις από πλευράς κυβέρνησης. Αρχικά, η κυβέρνηση πρότεινε την στήριξη των σιτηρών με το ποσό των €4 ανά δεκάριο και των πατατών με το ποσό των €34 το δεκάριο. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε με παραχώρηση στήριξης ύψους €1,766 εκατ. για σιτοπαραγωγούς και €1,02 εκατ. για πατατοπαραγωγούς., δηλαδή συνολικά €2,78 εκατ. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή και ακολούθησαν νέες τροποποιημένες προτάσεις από πλευράς κυβέρνησης. Η δεύτερη πρόταση με την οποία και πάλι διαφώνησαν οι δύο κλάδοι αφορούσε ενίσχυση ύψους €5 το δεκάριο για σιτηρά και €45 για τις πατάτες. Δηλαδή, οικονομική ενίσχυση ύψους €2,2 εκατ. για σιτηρά και €1,35 εκατ. για πατάτες, συνολικά €3,35 εκατ. Πρόταση που, επίσης, απορρίφθηκε από τους δύο κλάδους. Ο υπουργός Γεωργίας, ακολούθως, προχώρησε στην τελική εισήγησή του για καταβολή €6 το δεκάριο για τα σιτηρά και €55 για τις πατάτες. Η στήριξη αυτή αναλογούσε σε €2,65 εκατ. για τα σιτηρά και €1,65 εκατ. για τις πατάτες, δηλαδή συνολικά €4,3 εκατ. Επομένως, από το αρχικό ποσό των €575.000, η κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση για καταβολή €4,3 εκατ.

Η πρόταση αυτή δεν ικανοποίησε τους αγρότες που βρέθηκαν χθες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο διεκδικώντας €10 ανά δεκάριο για τα σιτηρά και €90 για τις πατάτες. Αν ικανοποιούσε η κυβέρνηση στο μάξιμουμ στο αίτημα αυτό έπρεπε να δοθούν από εθνικούς πόρους επιπλέον €4,44 εκατ. για τα σιτηρά και €2,7 εκατ. για τις πατάτες. Δηλαδή, €7,14 εκατ. και για τους δύο κλάδους.

Με την πρόταση της κυβέρνησης για χορηγίας ύψους €4,3 εκατ. στους επαγγελματίες αγρότες των δύο κλάδων που διαμαρτυρήθηκαν, συμφώνησαν τρεις αγροτικές οργανώσεις, ΠΕΚ, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός. Οι τρεις οργανώσεις δεν συμμετείχαν επίσημα στην εκδήλωση έξω από το Προεδρικό την οποία χαρακτήρισαν αχρείαστη.

Σημειώνεται ότι οι δύο παραγωγικοί κλάδοι εκτός από την εισοδηματική στήριξη λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, ζήτησαν με τη διαμαρτυρία τους άμεση πληρωμή των εκταρικών επιδοτήσεων και των μέτρων (eco – schemes και αγροπεριβαλλοντικών) στους δικαιούχους, απόσυρση των επιστολών από τον ΚΟΑΠ ούτως ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η προκαταβολή των επιδοτήσεων, άμεση αποζημίωση για την ανομβρία και τροποποίηση πλαισίου για την ορθότερη αποζημίωση των αγροτών.

Σε ότι αφορά τις εκταρικές επιδοτήσεις σημειώνεται ότι χθες ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών διαβεβαίωσε τις αγροτικές οργανώσεις ότι πριν τα Χριστούγεννα, όλες οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά και προς αυτό έχουν δοθεί ρητές οδηγίες.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More