Δημόσιος κήπος Λεμεσού: Πώς στήνει στον τοίχο τον Δήμο η Επίτροπος Διοικήσεως
Χωρίς εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον γίνονται τα έργα στον δημοτικό κήπο της Λεμεσού, διαπιστώνει η Επίτροπος Διοίκησης και ζητά από τον Δήμο όπως προβεί στην ετοιμασία και υποβολή έκθεσης στην Περιβαλλοντική Αρχή, που να αφορά στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δημόσιου Κήπου ώστε να αξιολογηθούν συνολικά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από το συγκεκριμένο έργο.
Σε έκθεση, που ετοιμάστηκε μετά από παράπονο περιβαλλοντικής οργάνωσης, η Επίτροπος αναφέρεται και στα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τον Νοέμβριο του 2022, ότι δηλαδή ο παιδότοπος που δημιουργήθηκε στο δημόσιο κήπο μετά από δωρεά που ενέκρινε ο Δήμος, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού (master plan) που εντάσσει τον κήπο στα θεματικά πάρκα για τα οποία χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη.
Σύμφωνα με το παράπονο που υποβλήθηκε στην Επίτροπο, τόσο ο Δήμος Λεμεσού όσο και οι ιδιώτες συνεργάτες του δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή εκτέλεση του έργου, καθώς δεν προέβησαν σε μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, όπως προνοείται στον περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο.
Με επιστολή του ημερομηνίας 21 Μαρτίου 2023 προς την Επίτροπο, ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λεμεσού ανέφερε τα ακόλουθα: ΟΔήμος απορρίπτει τον ισχυρισμό των παραπονούμενων περί παράτυπης διαδικασίας ανάπλασης του παιδότοπου στον Δημοτικό Κήπο.
-Ο νέος παιδότοπος που αποτελεί εξολοκλήρου ιδιωτική δωρεά που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει σχεδιαστεί με υψηλές προδιαγραφές, από επαγγελματίες μελετητές με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του Δημόσιου Κήπου και το περιβάλλον.
-Οι εργασίες αναβάθμισης διεξάγονται κάτω από την συνεχή επίβλεψη των μελετητών, με τη διενέργεια τακτικών ελέγχων από τους αρμόδιους Λειτουργούς του Δήμου και λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. – Για το θέμα της αναβάθμισης του παιδότοπου ο Δήμος είναι σε στενή επικοινωνία με το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Αφού λήφθηκαν υπόψη όλες οι θέσεις των εμπλεκομένων, η Επίτροπος διαπιστώνει ότι ο Δήμος Λεμεσού ξεκίνησε την υλοποίηση έργων στο Δημοτικό Κήπο Λεμεσού στο πλαίσιο ενός ευρύτερου Master Plan, με την αναβάθμιση/ανάπλαση του υφιστάμενου παιδότοπου, χωρίς να έχει εκ των προτέρων προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα έργα ανάπλασης του παιδότοπου που υλοποίησε ο Δήμος εμπίπτουν στο Δεύτερο Παράρτημα του περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων από Ορισμένα Έργα Νόμου στην κατηγορία «Θεματικά Πάρκα», για την υλοποίηση των οποίων απαραίτητη είναι η εκ των προτέρων εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον μέσω υποβολής Έκθεσης Πληροφοριών.
Από την έρευνα προκύπτει περαιτέρω ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε ενημερώσει το Δήμο σε σχέση με την πιο πάνω υποχρέωσή του ως κύριος του επίμαχου έργου, από τον Νοέμβριο του 2022, όμως, ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί, αναμένοντας να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του ευρύτερου Master Plan.
Ωστόσο, το έργο ανάπλασης του παιδότοπου έχει ολοκληρωθεί χωρίς καμία εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, ενώ από επίσκεψη αρμόδιων λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος στον Δημοτικό Κήπο, διαπιστώθηκε ο επηρεασμός αιωνόβιων δέντρων, η σφράγιση του εδάφους με μη διαπερατά υλικά, εκσκαφές κ.ά.
Σημαντική είναι και η θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος περί σαλαμοποίησης, ότι δηλαδή, στη βάση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να παρακάμπτεται η εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από έργο με τον διαχωρισμό του σε επιμέρους μικρότερα έργα, αλλά πρέπει οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις να αξιολογούνται στο σύνολό τους και να λαμβάνεται υπόψη το σωρευτικό αποτέλεσμά τους.
Ενόψει των πιο πάνω, εισήγησή μου είναι όπως ο Δήμος προβεί στην ετοιμασία και υποβολή έκθεσης πληροφοριών στην Περιβαλλοντική Αρχή, που να αφορά στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Δημόσιου Κήπου, ώστε να αξιολογηθούν συνολικά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από το συγκεκριμένο έργο, καταλήγει η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη στην έκθεσή της.
Πηγή: Philenews