Monday, September 16, 2024
Home » Δεν θα κουβαλούν τα φάρμακα οι ασθενείς

Δεν θα κουβαλούν τα φάρμακα οι ασθενείς

0 comments

Δεν θα κουβαλούν τα φάρμακα οι ασθενείς – Τι αλλάζει

Τέρμα στη μεταφορά, από τους ίδιους τους ασθενείς, εξειδικευμένωνφαρμάκων από τα φαρμακεία στα ιατρεία (ή τα νοσοκομεία, αναλόγως θεραπείας) επιχειρούν να βάλουν υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Προωθούν, ειδικότερα, τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να δίνεται το δικαίωμα στους γιατρούς να προμηθεύονται οι ίδιοι τις θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς τους και να τις χορηγούν στη συνέχεια μέσα από τα ιατρεία τους.

Η σχετική τροποποίηση του Περί φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροποποίηση: «Με το υφιστάμενο καθεστώς, οι ασθενείς υποβάλλονται σε πρόσθετη ταλαιπωρία εφόσον σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να προσκομίζουν οι ίδιοι τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα τούς χορηγηθούν, αφού πρώτα τους δοθεί συνταγή και τα προμηθευτούν από φαρμακείο. Επιπρόσθετα, η μεταφορά των φαρμακευτικών προϊόντων από τους ασθενείς υπέχει κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των σκευασμάτων, εφόσον δεν διασφαλίζεται η ορθή φύλαξη των σκευασμάτων αυτών (π.χ. θερμοκρασία)».

Με απλά λόγια, σήμερα οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτού του είδους σκευάσματα, υποχρεώνονται να επισκέπτονται τον γιατρό τους, να τους εκδίδει συνταγή, να μεταβαίνουν στα φαρμακεία, να παίρνουν τα φάρμακα τους και να πηγαίνουν στη συνέχεια στα νοσηλευτήρια ή στο ιατρείο για να λάβουν τη θεραπεία τους.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση, οι γιατροί θα προμηθεύονται οι ίδιοι, κατευθείαν από τον προμηθευτή, τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς τους και οι ασθενείς θα μεταβαίνουν απλά στον χώρο που θα λάβουν τη θεραπεία τους.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι γιατροί μπορούν να προμηθεύονται απευθείας από τους προμηθευτές μόνο εμβόλια και φιάλες ιατρικού οξυγόνου.

«Με την υπό αναφορά τροποποίηση, η οποία γίνεται μετά από αίτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προς το υπουργείο Υγείας, εισάγονται διατάξεις ώστε ορισμένα (καθορισμένα) εξειδικευμένα φαρμακευτικά προϊόντα να μπορούν να διανεμηθούν απευθείας σε ιατρούς».

Πρόκειται για θεραπείες οι οποίες αφορούν σε σκευάσματα «που χορηγούνται μόνο με την επίβλεψη ιατρού. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται προϊόντα για ενδοϋαλοειδικές και υποδόριες ενέσεις, ενδοκυστικές εκχύσεις για οφθαλμικές, νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, καθώς και σκιαγραφικά και ραδιοφάρμακα».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, «με το υφιστάμενο καθεστώς, αυξάνονται οι επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις (αναλόγως θεραπείας) πρέπει να μεταβαίνουν οι ίδιοι σε νοσηλευτήρια για να χορηγήσουν τα φαρμακευτικά προϊόντα, γεγονός για το οποίο δαπανούν χρόνο και επιβαρύνουν το Γενικό Σύστημα Υγείας με πρόσθετά έξοδα».

Καταλήγοντας στην αιτιολογική έκθεσή του, το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι «μετά την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου, το Συμβούλιο Φαρμάκων θα πρέπει να επιτρέψει στους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων να απενεργοποιούν τον μοναδικό κωδικό αναγνώρισης των προϊόντων πριν τα διανέμουν στα ιατρεία».

Οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν διορία να υποβάλουν τα σχόλια τους μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Τα σχόλια θα μελετηθούν από το υπουργείο Υγείας και το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα σταλθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, πριν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More