Thursday, July 11, 2024
Home » Δείτε πώς αναγράφεται επισήμως το κάθε χωριό της Κύπρου – Νέα τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων από τον ΟΗΕ

Δείτε πώς αναγράφεται επισήμως το κάθε χωριό της Κύπρου – Νέα τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων από τον ΟΗΕ

0 comment

Δείτε πώς αναγράφεται επισήμως το κάθε χωριό της Κύπρου – Νέα τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων από τον ΟΗΕ

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων UNGEGN (United Nations Group of Experts in Geographical Names) εξέδωσε το νέο Ενημερωτικό Δελτίο (UNGEGN Bulletin), με αρ. 66 και με τίτλο «Geographical names supporting the international decade of indigenous languages».

Το δελτίο αυτό, που εκδίδεται κάθε έξι μήνες, έχει ήδη κυκλοφορήσει σε όλες τις χώρες μέλη και αναρτήθηκε επίσης στον ιστότοπο του ΟΗΕ.

Η έκδοση αφορά κυρίως σε άρθρα που αναφέρονται σε θέματα και εμπειρίες των χωρών μελών για την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων. Στις σελίδες 19-21 περιλαμβάνεται σύντομο σχετικό άρθρο που απέστειλε o πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ) κ. Ανδρέας Χατζηράφτης για την Κύπρο. Όσον αφορά στο εξώφυλλο του περιοδικού, έγινε αποδεκτή η κυπριακή πρόταση για δωδέκατη συνεχόμενη φορά. Στη σελίδα έξι γίνεται σχετική αναφορά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηράφτης στο άρθρο:

«Τα ονόματα των χωριών της Κύπρου αποτελούν σημαντικό μέρος του γεωγραφικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος. Αντιπροσωπεύουν αναντικατάστατες πολιτιστικές, γλωσσικές και περιβαλλοντικές αξίες ζωτικής σημασίας, που έχουν σχέση με την ευημερία και την ιστορία των ανθρώπων. Τα γεωγραφικά ονόματα στην Κύπρο έχουν επομένως μεγάλη σημασία. Η κοινωνία έχει υποχρέωση να σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά των γεωγραφικών ονομάτων και να επιβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός και η χρήση τοπωνυμίων πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διατήρησή τους».

Όλα τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα της Κύπρου περιλαμβάνονται στο Μεγάλο Τοπωνυμικό Λεξικό.

Στη διεύθυνση αυτή υπάρχουν καταχωρημένες όλες οι εκδόσεις του περιοδικού από το 1988 μέχρι το 2023. Σε προηγούμενες εκδόσεις περιλαμβάνονται ακόμα 15 άρθρα που αφορούν στην Κύπρο για άλλα παρόμοια θέματα (βλ. αρ. 49, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 61, 62, 63, 64 και 65).

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις συνόδους και διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη, μέσω του Προέδρου της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων. Περισσότερες λεπτομέρειες παρατίθενται στην ιστοσελίδα της ΜΚΕΤΓΟ.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More