Tuesday, November 5, 2024
Home » Δάκρυα: Πόσο κερδισμένοι είμαστε όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να κλάψει

Δάκρυα: Πόσο κερδισμένοι είμαστε όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να κλάψει

0 comments

Δάκρυα: Πόσο κερδισμένοι είμαστε όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να κλάψει

Έχετε παρατηρήσει πόσο πιο ξαλαφρωμένοι νιώθετε μετά από λίγα δάκρυα; Η απελευθέρωση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία και μάλιστα εξηγείται επιστημονικά. Ενώ το υπερβολικό κλάμα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης, άγχους ή ορισμένων νευρολογικών παθήσεων, ένα καλό κλάμα (περιστασιακά) είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αναζωογονήσουμε το μυαλό και το σώμα μας.

Ωφελεί τα μάτια

Εκτός από τα δάκρυα που διατηρούν υγρά τα μάτια και όσα εκκρίνονται ως αντίδραση, όπως στον καπνό ή γενικά τις συνθήκες του περιβάλλοντος, τα δάκρυα που σχετίζονται με τα συναισθήματα είναι εντελώς διαφορετικά: «Τα συναισθηματικά δάκρυα είναι μοναδικά, διότι περιέχουν πρωτεΐνες και ορμόνες που δεν εντοπίζονται στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν χαλαρωτικές ή ανακουφιστικές ιδιότητες που βοηθούν στη ρύθμιση του οργανισμού και την επαναφορά του στην προηγούμενη κατάστασή του» εξηγεί η πιστοποιημένη οφθαλμίατρος Diane Hilal-Campo.

Εκτός αυτού, όπως επισημαίνει η ίδια η γιατρός, τα δάκρυα συμβάλλουν στην ενυδάτωση των ματιών, γεγονός που βελτιώνει την όραση συνολικά, ενώ απομακρύνουν τα βακτήρια, σύμφωνα με παλιότερη μελέτη: «Τα δάκρυα βοηθούν στην απομάκρυνση των δυνητικά επιβλαβών ερεθιστικών ουσιών στις οποίες εκτίθενται καθημερινά τα μάτια σας. Αποτελούνται κατά 98% από νερό, αλλά περιέχουν επίσης αλάτι, λιπαρά έλαια και 1.500 διαφορετικές πρωτεΐνες, καθώς και μια αντιβακτηριακή χημική ουσία γνωστή ως λυσοζύμη που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων» σημειώνει.

Η οφθαλμίατρος Δρ Yuna Rapoport προσθέτει πως η εργασία από το σπίτι μπορεί να αυξήσει την ξηροφθαλμία, καθιστώντας το κλάμα απαραίτητο για την υγροποίησή τους: «Το κλάμα είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλό για τα μάτια μας, ειδικά για τα ξηρά μάτια. Όλοι μας έχουμε ένα επίπεδο ξηροφθαλμίας αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι ο ρυθμός που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας μειώνεται σημαντικά όταν είμαστε στον υπολογιστή» διευκρινίζει.

Απελευθερώνει τα συναισθήματα

Το κλάμα αποτελεί έναν φυσικό τρόπο να βρούμε την κάθαρση από όλη τη γκάμα των συναισθημάτων, είτε πρόκειται για θλίψη, θυμό ή χαρά, προσφέροντας διαύγεια και ενσυναίσθηση. Διαφορετικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτή την ιδιότητα, ενώ αντίστοιχα υπάρχει ερευνητικό υλικό που υποστηρίζει ότι όσο αποφεύγουμε το κλάμα θα μπορούσαν να προκληθούν ψυχολογικά προβλήματα ή σωματικές ασθένειες.

«Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από ένα καλό κλάμα. Δεν είμαστε προγραμματισμένοι να κρατάμε τα συναισθήματα μέσα μας, να προσποιούμαστε ότι τα έχουμε όλα υπό έλεγχο» επισημαίνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Kelly Houseman. Μια μελέτη του 2012 το επιβεβαιώνει, αποδεικνύοντας ότι τα έντονα συναισθήματα, όπως το κλάμα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής συναισθηματικής ενέργειας, την οποία τα δάκρυα βοηθούν να απελευθερωθεί. Το κλάμα μπορεί να μειώσει την ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα, ανεξάρτητα από το αν η πηγή του άγχους είχε απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία και υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι γυναίκες κλαίνε κατά μέσο όρο αρκετές φορές το μήνα (30 έως 64 φορές το χρόνο), ενώ οι άνδρες μπορεί να κλαίνε μία ή δύο φορές κάθε μήνα (5 έως 17 φορές το χρόνο). Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής. Παρόλα αυτά, η μεγάλη συχνότητα του κλάματος αποτελεί βασικό σύμπτωμα ψυχολογικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Εάν δεν περνάει μέρα χωρίς κλάμα, τότε καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη βοήθεια των ειδικών ψυχικής υγείας.

ygeiamou.gr

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More