Friday, November 8, 2024
Home » «Για αυτούς που δεν διακόπτουν το τσιγάρο ας μειώσουμε την βλάβη»

«Για αυτούς που δεν διακόπτουν το τσιγάρο ας μειώσουμε την βλάβη»

0 comments

«Για αυτούς που δεν διακόπτουν το τσιγάρο ας μειώσουμε την βλάβη»

Οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος μπορούν να μειώσουν την έκθεση του οργανισμού σε καρκινογόνες ουσίες, λέει στον «Φ» ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Ντέϊβιντ Καγιάτ

Τη δεκαετία του 1980, επί Μάργκαρετ Θάτσερ, το Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μολύνσεων και θανάτων από ΗΙV/AIDs μεταξύ των ανθρώπων που έκαναν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, η οποία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην κοινή χρήση συρίγγων από ουσιοεξαρτημένους φορείς του ιού. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Κυβέρνηση εφάρμοσε προγράμματα για την παροχή δωρεάν αποστειρωμένων συρίγγων, μειώνοντας έτσι στα χρόνια που ακολούθησαν, τον αριθμό των μολύνσεων και θανάτων σε αυτό τον πληθυσμό. Η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε το 2012. Αποτέλεσμα ήταν, τα χρόνια που ακολούθησαν, το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταδόσεων HIV/AIDS μεταξύ των ουσιοεξαρτημένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσεγγίσεις μείωσης βλάβης, όπως αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζουν ότι οι επικίνδυνες συμπεριφορές δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν και, ως εκ τούτου, αποσκοπούν στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων τέτοιων συμπεριφορών. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος.

«Ειλικρινά δεν αντέχω άλλο να βλέπω κάθε μέρα να πεθαίνουν καπνιστές ασθενείς μου από καρκίνο. Περισσότερο από 64% των ανθρώπων που είναι καπνιστές και παρουσιάζουν καρκίνο δεν διακόπτουν το κάπνισμα και συνεχίζουν μέχρι να πεθάνουν. Είναι εθισμός. Για αυτό, εκείνο που κάνω και συστήνω τώρα για όσους δεν διακόπτουν το κάπνισμα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την βλάβη που προκαλεί. Αυτό δυνητικά θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω των εναλλακτικών του καπνίσματος προϊόντων. Τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού ή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή επειδή μειώνουν την έκθεση του οργανισμού σε καρκινογόνες ουσίες. Εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους σε σύγκριση με την ολική διακοπή του καπνίσματος, αλλά είναι λιγότερο επιβλαβείς από την συνέχισή του».

Ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Ντέιβιντ Καγιάτ, βρέθηκε στην Κύπρο για να μιλήσει στο 11ο Διεθνές Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 9-11 Νοεμβρίου και κατά την παραμονή του στο νησί, παραχώρησε συνέντευξη στον «Φ» εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η προσπάθεια πρέπει να στραφεί πλέον προς την κατεύθυνση της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

«Το 1990 είχαμε ένα δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο. Το 2019, είχαμε ένα δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο. Στην Κύπρο, το 1990 το τσιγάρο ήταν η πρώτη αιτία καρκίνου, το 2019 το τσιγάρο παρέμεινε η πρώτη αιτία καρκίνου. Τα όσα κάναμε μέχρι σήμερα μάλλον δεν αποδίδουν στον βαθμό που περιμέναμε. Άρα πρέπει να κάνουμε και κάτι περισσότερο για να μειώσουμε τη βλάβη. Αν δούμε καλά τα στατιστικά θα διαπιστώσουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε 60 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα. Ας κάνουμε κάτι να το εμποδίσουμε».

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, επικεντρωθήκαμε μόνο σε παραδοσιακές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, όπως η χρήση επιθεμάτων νικοτίνης ή οι τσίχλες νικοτίνης κλπ. Αυτά δουλεύουν για μερικούς ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι όμως, μπορεί να σταματήσουν το κάπνισμα για δύο με τρεις μήνες και μετά επανέρχονται. Βάλαμε φωτογραφίες στα πακέτα των τσιγάρων που να αποτυπώνουν τις τρομακτικές βλάβες που προκαλούνται στην υγεία. Όλα αυτά όπως αποδεικνύεται δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα ή απέδωσαν προσωρινά μόνο κάποια αποτελέσματα. Υπάρχει και η αύξηση των φόρων κατανάλωσης με συνακόλουθη αύξηση τιμής, όμως και €12 να ορίσεις την τιμή ενός πακέτου τσιγάρων, ο καπνιστής θα τα πληρώσει ή θα προσπαθήσει να τα προμηθευτεί φθηνότερα στην παράνομη αγορά. Άρα πρέπει να βρεις πρόσθετους τρόπους να βοηθήσεις τους καπνιστές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τσιγάρα».

Το 5% των περιπτώσεων καρκίνου, οφείλονται σε κληρονομικότητα. Το υπόλοιπο 95% σε μεταλλάξεις γενετικού χαρακτήρα οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες. Το 95% αυτών οφείλονται στην έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, εξήγησε και συνέχισε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η νικοτίνη δεν προκαλεί καρκίνο. Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό, εξάρτηση. Οι καρκινογόνες ουσίες προκύπτουν κυρίως με την καύση του καπνού. Από την καύση του καπνού, που γίνεται στα συμβατικά τσιγάρα, προκύπτουν χιλιάδες ουσίες. Ένα ποσοστό από αυτές, είναι καρκινογόνες. Και ένα χαρτί να πάρεις και να το κάψεις θα προκύψουν βλαβερές ουσίες. Οι νέες τεχνολογίες και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, δίνουν σε αυτόν που τις χρησιμοποιεί την ικανοποίηση που νιώθει ένας καπνιστής αλλά το ποσοστό των βλαβερών και καρκινογόνων ουσιών που φθάνουν στον οργανισμό του μειώνεται. Όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, ο αριθμός και η συγκέντρωση των ουσιών που προκύπτουν από τη χρήση του τσιγάρου έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της καύσης».

Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον Δρ Καγιάτ, είναι το γεγονός ότι «οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος σταδιακά οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους μακριά από το τσιγάρο. Αυτό είναι σημαντικό. Αν όλοι οι καπνιστές που δεν διακόπτουν το τσιγάρο, αντιληφθούν ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές επιλογές από το τσιγάρο, και περισσότεροι κάνουν την αλλαγή, τότε σταδιακά θα δούμε και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «σε κάποιες χώρες, αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα απαγορεύονται ή αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα τσιγάρα». Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι εάν οι καπνιστές δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα, ή δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι πολύ διαφορετικά από τα τσιγάρα, πιθανότατα θα συνεχίσουν να καπνίζουν, κάτι που είναι πάντα η χειρότερη δυνατή επιλογή. Φυσικά, είναι σημαντικό να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για τα εναλλακτικά προϊόντα και να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η έναρξη της χρήσης τους από νέους ή μη καπνιστές, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα στους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα.

Το μήνυμα του όπως είπε καταλήγοντας, απλό: «Στόχος παραμένει η διακοπή του καπνίσματος. Επειδή όμως πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν διακόπτουν, πρέπει να συμπεριλάβουμε στις προσπάθειές μας και τη μείωση της βλάβης. Όσο λιγότερες καρκινογόνες ουσίες μπαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο μικρότερη και η βλάβη. Όταν τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα μειώνουν τις καρκινογόνες ουσίες τότε πρέπει να προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε και να δώσουμε και το κίνητρο στην έρευνα για ακόμα πιο νέα και λιγότερο επιβλαβή προϊόντα. Για αυτό συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια. Να μειώσουμε την βλάβη, να σταματήσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν από τον καρκίνο ή καρδιοαγγειακές παθήσεις, οι οποίες οφείλονται στο κάπνισμα».

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More