Monday, September 9, 2024
Home » Βόμβες Οδυσσέα για το ΤΕΠΑΚ: Καταγγελίες για τριπλοθεσίτη καθηγητή, ανυπαρξία πειθαρχικού ελέγχου

Βόμβες Οδυσσέα για το ΤΕΠΑΚ: Καταγγελίες για τριπλοθεσίτη καθηγητή, ανυπαρξία πειθαρχικού ελέγχου

0 comments

Βόμβες Οδυσσέα για το ΤΕΠΑΚ: Καταγγελίες για τριπλοθεσίτη καθηγητή, ανυπαρξία πειθαρχικού ελέγχου

Καταπέλτης για οικονομικές ατασθαλίες και απουσία ελέγχου στο ΤΕΠΑΚ υπήρξε, χθες, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Στην διάρκεια συνεδρίασης τηςεπιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αναφέρθηκε σε σαθρό σύστημα και μίλησε για τριπλοθεσίτη καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος απουσιάζει με αναρρωτικές άδειες αλλά διδάσκει στην Ελλάδα και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης, για ανυπαρξία εσωτερικού πειθαρχικού ελέγχου και για ποινή χάδι από τη Σύγκλητο στην περίπτωση καθηγητή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαφθορά.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο να απαλλαγεί από τα καθήκοντα ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού του ιδρύματος ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών, Κώστας Χόππας, ώστε να τα αναλάβει ο πρύτανης. «Θα καταργούνταν η, έστω και μικρή, δικλίδα ασφαλείας που υπάρχει», υπογράμμισε. Σημείωσε, δε, ως παράνομη την προσπάθεια του προηγούμενου συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ να πετάξει έξω από τις συνεδρίες του συμβουλίου τον εν λόγω θεσμό. «Είναι ένδειξη της προσπάθειας να καταργήσουν οποιαδήποτε δικλίδα θα επέτρεπε άσκηση εξωτερικού ελέγχου για όσα γίνονται».

Ζήσαμε, είπε, πάρα πολλές κοινοποιήσεις που γίνονται, κυρίως, εναντίον του κ. Χόππα από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, τον πόλεμο που δέχθηκε «επειδή, πολύ σωστά υπέδειξε, ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε €800 το μήνα σε καθηγητές που δήθεν θα πηγαίνουν στην Πάφο, ενώ ούτε που δίδασκαν στην εν λόγω επαρχία».

Αυτά όλα δείχνουν ότι υπάρχουν παθογένειες, υπογράμμισε. «Μέρος αυτών των παθογενειών, μπορεί να γίνει αντιληπτό και από την ανυπαρξία ικανοποιητικών πειθαρχικών οργάνων εντός του ΤΕΠΑΚ. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι από της ιδρύσεώς του η επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, είχε ενώπιον της γύρω στις 40 καταγγελίες, όμως εξέτασε δύο».

Η όλη σαθρή κατάσταση, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αντιληπτή «αν σκεφτούμε ότι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού, το οποίο καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για διαφθορά, το τονίζω διαφθορά, έλαβε από την επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου ως ποινή την αναγκαστική αφυπηρέτηση με όλα τα ωφελήματα. Το άτομο κατέθεσε ένσταση, με αποτέλεσμα να ανατραπεί από τη Σύγκλητο η πρώτη ποινή ώστε να του επιβάλλουν ότι για τρία χρόνια δεν θα μπορεί να διεκδικήσει κάποια αξιώματα. Μιλάμε για ποινή χάδι. Θα περίμενε κανείς οι ακαδημαϊκοί μας να είναι πρότυπα και ότι είναι 10 φορές πιο αυστηρές οι ποινές από το δημόσιο, όπου εκεί αν καταδικαστεί κανείς για αδίκημα που ενέχει ηθική αισχρότητα, τότε η συνήθης ποινή είναι η απόλυση. Αυτό αποδεικνύει τη σαθρότητα του όλου συστήματος».

Υπάρχει υπόθεση καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, για την οποία έλαβαν καταγγελία το 2019, ότι «απασχολείται σε πλήρη βάση ως αναπληρωτής σε πανεπιστήμιο της Ελλάδος από το 2015, παράλληλα με την εργοδότησή του στο ΤΕΠΑΚ. Για να δικαιολογεί τις απουσίες του στο ΤΕΠΑΚ, προσκομίζει ιατρικά πιστοποιητικά από ιδιώτες γιατρούς της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα για το οποίο είναι υπεύθυνος δεν δηλώθηκε ως διδάσκον. Δεν διαμένει στην Κύπρο, ενώ ως μόνιμη διεύθυνση κατοικίας, φαίνεται να δηλώνει ψευδώς διευθύνσεις άλλων καθηγητών. Το άτομο αυτό ζήτησε και πήρε άδεια από το ΤΕΠΑΚ για να διδάσκει και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι τριπλοθεσίτης ο κύριος. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης από την επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του πανεπιστημίου».

Μια άλλη πολύ χαρακτηριστική περίπτωση, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, αφορά καταγγελίες για στημένα εκλεκτορικά σώματα. Οι καταγγελίες αυτές, επίσης, δεν εξετάστηκαν.

«Αυτά για να αντιληφθείτε την πλήρη ανυπαρξία εσωτερικών διαδικασιών πειθαρχικού ελέγχου», είπε και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας, στη βάση και των όσων υπέδειξε με υπομνήματα ο κ. Χόππας, να προωθήσει τις κατάλληλες ρυθμίσεις για την άρση των στρεβλώσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι δεν βλέπει θετικά την απαλλαγή του διευθυντή διοίκησης και οικονομικών από καθήκοντα ελέγχοντα λειτουργού.Σημειώθηκε, ακόμη, ότι θα εξεταστούν ξανά οι κανονισμοί του πανεπιστημίου ώστε να εξασφαλιστεί η χρηστή διοίκηση.

Αντίστοιχη ήταν και η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς διευκρινίστηκε ότι καθορίζεται στον κανονισμό του Περί Προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ ότι ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών, είναι ο αρμόδιος λειτουργός για τον έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη εβδομάδα, στην διάρκεια εξέτασης ζητημάτων του ΤΕΠΑΚ και πάλι σε τεταμένο κλίμα, είχε εκφραστεί διαφωνία και εκ μέρους του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών να απαλλαγεί ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών του ΤΕΠΑΚ από τον έλεγχο του προϋπολογισμού, κάνοντας μάλιστα αναφορά για σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση που θα αναλάμβανε τα εν λόγω καθήκοντα ο πρύτανης.

Ψευδής αναφορές, λέει ο αντιπρύτανης και εμμένει στη απαλλαγή

Τη διαφωνία της Συγκλήτου να κλείσει το θέμα των καθηκόντων του ελέγχοντα λειτουργού, με το επιχείρημα ότι υπάρχει στρέβλωση και ότι πρέπει να αναληφθούν οι αρμοδιότητες αυτές από τον πρύτανη, εξέφρασε ο αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ευάγγελος Ακύλας.

Στους ισχυρισμούς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για τον καθηγητή που καταδικάστηκε απάντησε ότι τηρήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες. «Τίποτα παράνομο, παράτυπο, σκοτεινό. Υπάρχουν τα πρακτικά. Δεν φοβόμαστε τον έλεγχο».

Όσον αφορά την ανυπαρξία πειθαρχικού ελέγχου, απάντησε ότι δεν εξετάστηκαν καταγγελίες αφενός γιατί ορισμένες αποσύρθηκαν και αφετέρου επειδή δεν υπήρξε το πλαίσιο. Χαρακτήρισε ακόμη, ως μέγα ψεύδος, την αναφορά του κ. Μιχαηλίδη ότι ο ελέγχοντας λειτουργός, Κώστας Χόππας, δεν παρίσταται στο συμβούλιο της Συγκλήτου. «Μέγα ψεύδος, όπως και πολλά άλλα που ακούστηκαν σήμερα».

«Η ζωή μου είναι κόλαση», είπε και κατέρρευσε

Όταν ο κ. Χόππας κλήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής να απαντήσει στις κατηγορίες για τα ψεύδη, όμως, τον λόγο έλαβε ο Γενικός Ελεγκτής, αναφέροντας ότι «ο Κώστας Χόππας καλείται από τη μία να απαντήσει στις κατηγορίες ότι ψεύδεται και από την άλλη αντιλαμβάνομαι με τον προσεκτικό τρόπο που απαντά, ότι κάποιοι προσπαθούν και ανοίγουν το λάκκο του και αναμένουν πότε θα κάνει λάθος για να τον περάσουν από πειθαρχική. Αυτό αντιλαμβάνομαι και αυτό είναι θλιβερό. Και γίνεται ακόμη πιο θλιβερό επειδή ο αντιπρύτανης νωρίτερα ανέφερε ότι «o κ. Χόππας κατήγγειλε το πανεπιστήμιο στη Βουλή» – όχι στη Μαρικού από τα Λεύκαρα. Το είπε ως κατηγορία για ένα δημόσιο υπάλληλό, ότι δηλαδή είναι μεμπτό ότι ανέφερε στη Βουλή και στην Ελεγκτική Υπηρεσία κάτι που έκρινε ως στραβό».

Ο κ. Χόππας, σημείωσε, ότι είναι εννιά χρόνια στη θέση διευθυντή. Το ΤΕΠΑΚ έκανε 120.000 πληρωμές σε αυτό το διάστημα. «Σταμάτησα τρεις συγκεκριμένες. Είχε και άλλες προβληματικές. Για αυτές τις τρεις δέχομαι εκφοβισμό, συκοφάντηση και εγώ και η οικογένεια μου. Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ», έκανε παύση. «Από το Δεκέμβριο του 2020 η ζωή μου είναι κόλαση». Μετά από αυτή τη φράση κατέρρευσε ψυχολογικά και κλήθηκε ο νοσηλευτής της Βουλής καθώς και ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε για προληπτικούς λογούς στο νοσοκομείο. Η συζήτηση διεκόπη.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More