Thursday, July 11, 2024
Home » Βόμβα στα θεμέλια του ΤΕΠΑΚ – Πόλεμος διαρκείας στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης

Βόμβα στα θεμέλια του ΤΕΠΑΚ – Πόλεμος διαρκείας στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης

0 comment

Βόμβα στα θεμέλια του ΤΕΠΑΚ – Πόλεμος διαρκείας στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης

Σε εμπόλεμη ζώνη μετέτρεψε το ΤΕΠΑΚ ο έλεγχος των οικονομικών του. Στη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής προ δύο εβδομάδων, διεφάνη ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί σήμερα καζάνι που βράζει, καθώς στο εσωτερικό του έως τα ανώτερα επίπεδα διοίκησης, έχουν δημιουργηθεί αντιμαχόμενες πλευρές και εκτυλίσσετε σκληρή κόντρα.

Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και στις δύο κοινοβουλευτικές συνεδρίες, όπου εξετάστηκε μεταξύ άλλων ο ρόλος ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ, ο οποίος αποτέλεσε το μήλο της Έριδος καθώς και το κατά πόσο μπορεί να φύγει αυτός ο ρόλος από τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών, ώστε να τον αναλάβει ο πρύτανης. Παράλληλα, όμως, ήρθαν στην επιφάνεια μέσω της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και άλλα σοβαρά προβλήματα στο ΤΕΠΑΚ, όπως η ανυπαρξία εσωτερικού πειθαρχικού ελέγχου καθώς και ζητήματα που χρίζουν διερεύνησης, όπως η έγκριση οδοιπορικών για τη σχολή στην Πάφο σε καθηγητές που δεν διδάσκουν εκεί, η ποινή χάδι από τη Σύγκλητο στην περίπτωση καθηγητή που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαφθορά, η ύπαρξη τριπλοθεσίτη καθηγητή. Ο πόλεμος στο διάστημα αυτό συνεχίζεται αδιαλείπτως με βροχή επιστολών και ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πρύτανη, αντιπρύτανη, διευθυντή διοίκησης και άλλων καθηγητών.

Το πρόβλημα έγινε ορατό προς τα έξω, όταν η επιτροπή Παιδείας της Βουλής ζήτησε να εξετάσει τα προβλήματα στο ΤΕΠΑΚ, αφού έλαβε και επιστολή του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών, Κώστα Χόππα, για στρεβλώσεις και αναχρονιστικές πρακτικές που πρέπει να διορθωθούν, μαζί με το αίτημά του όπως απαλλαγεί από τα καθήκοντα του ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά δυσκολίες στην εκτέλεσή τους.

Συγκεκριμένα, είπε, ότι «δημιουργούνται προσκόμματα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου, που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των πόρων του πανεπιστημίου». Στην προσπάθειά του να εκτελεί ορθά τα εν λόγω καθήκοντα, είπε ότι δέχεται κατά καιρούς «επιθέσεις, ύβρεις, συκοφαντίες και εκφοβισμό. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε να εκδηλώνεται σταδιακά εδώ και τρία χρόνια, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει οξυνθεί στον μέγιστο βαθμό, με αρνητικές συνέπειες τόσο σε εμένα και την προσωπική μου ζωή, όσο, κατά την άποψή μου, και στο πανεπιστήμιο».

Ο κ. Χόππας, είπε ακόμη, ότι συμβούλιο του ιδρύματος μετά από γνωστοποίηση του θέματος της απαλλαγής, αναγνώρισε την ανάγκη για εξέταση και επίλυση των ζητημάτων που καταγράφονται σε σχετικά σημειώματα που τους απέστειλε. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έγινε οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια, παρά το γεγονός ότι μερικά από τα σημειώματα αυτά χρονολογούνται στο 2017», είπε στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, σημείωσε ότι ο πρύτανης είναι ακαδημαϊκός και εκτελεστικός προϊστάμενος του πανεπιστημίου και συνεπώς θα πρέπει εκείνος να εκτελεί χρέη ελέγχοντα λειτουργού. «Είμαι ανώτερος εκτελεστικός, λαμβάνει το συμβούλιο μια απόφαση που είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω, όμως, άλλος πρέπει να υπογράψει για να πληρωθεί το τιμολόγιο. Αν δεν θέλει;». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο ίδιος ο διευθυντής θέλει να παραιτηθεί από τον ρόλο του ελέγχοντα λειτουργού και εκείνος επιθυμεί να αναλάβει.

Είπε ακόμη, ότι το συμβούλιο ζήτησε όπως στον προϋπολογισμό του 2024 καθοριστεί ο πρύτανης ως ο ελέγχων λειτουργός και ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν, ήδη, υποβληθεί στο κείμενο προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ που θα εξετάσει πολύ σύντομα η επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Εξάλλου και ο αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ευάγγελος Ακύλας, υπογράμμισε τη διαφωνία της Συγκλήτου να κλείσει το θέμα των καθηκόντων του ελέγχοντα λειτουργού, με το επιχείρημα ότι υπάρχει στρέβλωση και ότι πρέπει να αναληφθούν οι αρμοδιότητες αυτές από τον πρύτανη.

Διαφωνίες από Νομική Υπηρεσία και Ελεγκτική Εξουσία

Τη συζήτηση τυχόν απαλλαγής του Διευθυντή Διοίκησης από τα καθήκοντα ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ, φαίνεται ότι έκλεισε προσωρινά η Νομική Υπηρεσία, ενώ διαφωνίες εκφράστηκαν από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών καθώς και από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στη Βουλή, διευκρίνισε ότι καθορίζεται στον κανονισμό του Περί Προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ ότι ο διευθυντής διοίκησης και οικονομικών είναι ο αρμόδιος λειτουργός για τον έλεγχο. Δηλαδή ρυθμίζεται από τη νομοθεσία. Συνεπώς, η όποια αλλαγή μπορεί να γίνει στον επόμενο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Νομική Υπηρεσία δεν έχει ερωτηθεί επί του θέματος.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, εξέφρασε, επίσης, διαφωνία με την αφαίρεση της αρμοδιότητας ελεγχόντα λειτουργού από τον διευθυντή διοίκησης και οικονομικών. «Είναι σημαντικό να παραμένει», είπε και για λόγους σύγκρουσης αρμοδιοτήτων και συμφερόντων.

Ανάλογη θέση εκφράστηκε και από το υπουργείο Παιδείας, εκ μέρος του οποίου σημειώθηκε, ακόμη, ότι θα εξεταστούν ξανά οι κανονισμοί του πανεπιστημίου ώστε να εξασφαλιστεί η χρηστή διοίκηση.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε την κάθετη διαφωνία του στο ενδεχόμενο να απαλλαγεί από τα καθήκοντα ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού του ιδρύματος ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, Κώστας Χόππας, ώστε να τα αναλάβει ο πρύτανης. «Θα καταργούνταν η, έστω και μικρή, δικλίδα ασφαλείας που υπάρχει», υπογράμμισε.

Βρίθει σωρείας σκανδάλων το ίδρυμα, διαπιστώνει ο Γεν. Ελεγκτής

Πέρα από τον ρόλο του ελέγχοντα λειτουργού προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μίλησε και για άλλα σκάνδαλα στο πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον πόλεμο κυρίως εναντίον του κ. Χόππα από μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού «επειδή, πολύ σωστά υπέδειξε, ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε €800 τον μήνα σε καθηγητές που δήθεν θα πηγαίνουν στην Πάφο, ενώ ούτε που δίδασκαν στην εν λόγω επαρχία». Με τον πρύτανη να απαντά ότι τα οδοιπορικά για τους καθηγητές της Πάφου αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μίλησε, επίσης, για παθογένειες μέρος των οποίων «μπορεί να γίνει αντιληπτό και από την ανυπαρξία ικανοποιητικών πειθαρχικών οργάνων εντός του ΤΕΠΑΚ. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι από της ιδρύσεώς του η επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, είχε ενώπιον της γύρω στις 40 καταγγελίες, όμως εξέτασε δύο».

Η όλη σαθρή κατάσταση, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αντιληπτή «αν σκεφτούμε ότι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού, το οποίο καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για διαφθορά, το τονίζω διαφθορά, έλαβε από την επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου ως ποινή την αναγκαστική αφυπηρέτηση με όλα τα ωφελήματα. Το άτομο κατέθεσε ένσταση, με αποτέλεσμα να ανατραπεί από τη Σύγκλητο η πρώτη ποινή, ώστε να του επιβάλλουν ότι για τρία χρόνια δεν θα μπορεί να διεκδικήσει κάποια αξιώματα. Μιλάμε για ποινή χάδι».

Υπάρχει υπόθεση καθηγητή του ΤΕΠΑΚ, συνέχισε, για την οποία έλαβαν καταγγελία το 2019, ότι «απασχολείται σε πλήρη βάση ως αναπληρωτής σε πανεπιστήμιο της Ελλάδος από το 2015, παράλληλα με την εργοδότησή του στο ΤΕΠΑΚ. Για να δικαιολογεί τις απουσίες του στο ΤΕΠΑΚ, προσκομίζει ιατρικά πιστοποιητικά από ιδιώτες γιατρούς της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα για το οποίο είναι υπεύθυνος δεν δηλώθηκε ως διδάσκων. Δεν διαμένει στην Κύπρο, ενώ ως μόνιμη διεύθυνση κατοικίας, φαίνεται να δηλώνει ψευδώς διευθύνσεις άλλων καθηγητών. Το άτομο αυτό ζήτησε και πήρε άδεια από το ΤΕΠΑΚ για να διδάσκει και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι τριπλοθεσίτης ο κύριος. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης από την επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του πανεπιστημίου». Μια άλλη πολύ χαρακτηριστική περίπτωση, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, αφορά καταγγελίες για στημένα εκλεκτορικά σώματα. Οι καταγγελίες αυτές, επίσης, δεν εξετάστηκαν.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More