Monday, December 23, 2024
Home » Βαρύτατες ευθύνες για τη συγκάλυψη του σκανδάλου

Βαρύτατες ευθύνες για τη συγκάλυψη του σκανδάλου

0 comments

Παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια στην Τριμίκλινη: Βαρύτατες ευθύνες για τη συγκάλυψη του σκανδάλου

Τεράστιες ευθύνες αποδίδει για την εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη και μεταφορά του σε παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου στην κοινότητα Τριμίκλινης η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ανάλογες ευθύνες αποδίδει και για την οικειοποίηση κρατικής γης για ιδιωτικά συμφέροντα, από τους διαχειριστές του ιχθυοτροφείου. Όπως προκύπτει μέσα από την έκθεσή της, οι συνολικά 11 αρμόδιες Αρχές του κράτους, ένεκα της αμέλειας ή μη σύννομων ενεργειών τους, ανέχθηκαν ή/και απέτυχαν από το να αποτρέψουν και στη συνέχεια να αποκαταστήσουν, την παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, την ανέγερση και λειτουργία παράνομων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρου αναψυχής και χώρων διαμονής επισκεπτών και την παράνομη επέμβαση μέρους της ανάπτυξης σε κρατική γη και δημόσιο ποταμό.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε στους υπουργούς Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και στον υφυπουργό Τουρισμού να διερευνηθούν πειθαρχικά οι ενέργειες οικείων Τμημάτων/ Διευθύνσεων. Ελεγχόμενες οντότητες είναι οι πιο κάτω: Από το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εκτός από τη διεύθυνση είναι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, καθώς και τα Τμήματα Γεωργίας, Αναπτύξεως Υδάτων και Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. Από το υπουργείο Εσωτερικών, εκτός από τη διεύθυνση, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, καθώς και τα Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως και Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Επιπλέον, ελεγχόμενες οντότητες είναι το υφυπουργείο Τουρισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέτασε μια ενιαία ανάπτυξη, η οποία δραστηριοποιείται παράνομα εδώ και χρόνια σε γειτνιάζοντα τεμάχια που εμπίπτουν στις κοινότητες Τριμίκλινης και Συλίκου.

Σε ότι αφορά την κατασκευή υδατοδεξαμενής στην τοποθεσία «Λαόνα» της κοινότητας Συλίκου, το 2009 η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού εξέδωσε άδεια οικοδομής. Ωστόσο, η δεξαμενή κατασκευάστηκε κατά παράβαση των όρων της άδειας οικοδομής σε λάθος θέση, σχήμα και μέγεθος. Το 2011 το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών εξέδωσε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου χωρίς πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής για υδατοδεξαμενή άρδευσης και ιχθυοκαλλιέργειας.

Το 2012 ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών επιδότησε με το ποσό των €420.000, την ανάπτυξη υδατοδεξαμενής για σκοπούς άρδευσης, με τρόπο που ενέχει πιθανότητα διάπραξης απάτης, αφού η υδατοδεξαμενή χρησιμοποιήθηκε ως ιχθυοτροφείο. Σχετική καταγγελία θα γίνει στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δική της αξιολόγηση. Την ίδια χρονιά, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χορήγησαν έγκριση για τη λειτουργία εργαστηρίου αλιευτικών προϊόντων και κτηνιατρική άδεια λειτουργίας παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, στη βάση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου, την οποία το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) εξέδωσε παράνομα. Το 2013 το ΤΑΘΕ τροποποίησε την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, χωρίς να προηγηθεί εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Το 2016 το Τμήμα Περιβάλλοντος αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας απόρριψης αποβλήτων, αφού δεν υπήρχε πολεοδομική άδεια.

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενώ το 2017 είχε εκδώσει γνωστοποίηση αρνήσεως χορηγήσεως πολεοδομικής άδειας για την αλλαγή χρήσης,εξέδωσε, το 2020, πολεοδομική άδεια, ασκώντας Ειδική Διακριτική Ευχέρεια, βασιζόμενο σε παράνομες ενέργειες του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), χωρίς να τεκμηριώσει επαρκώς την απόφασή του, σε αντίθεση με τις διατάξεις του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου και χωρίς το έργο να υποβληθεί σε διαδικασία εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον. Επίσης, το 2020, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού έκδωσε άδεια οικοδομής. Το 2022, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χορήγησαν τελική έγκριση για τη λειτουργία εργαστηρίου αλιευτικών προϊόντων και κτηνιατρική άδεια λειτουργίας παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, στη βάση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου, την οποία το ΤΑΘΕ εξέδωσε παράνομα. Την ίδια χρονιά, το ΤΑΘΕ ανανέωσε την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης της παράνομης ανάπτυξης προκάλεσε μεγάλης κλίμακας επέμβαση εντός της Ζώνης Προστασίας του ποταμού Κούρη, μειώνοντας σημαντικά την παροχετευτικότητά του. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι ο υδατοφράκτης Τριμίκλινης, ο οποίος ανήκει στο Αρδευτικό Τμήμα Τριμίκλινης και όχι στο ΤΑΥ (που είναι το πλέον αρμόδιο Τμήμα για την προστασία, αειφόρο ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κύπρου), δεν φαίνεται να διαθέτει ικανοποιητικές ποσότητες νερού για τυχόν ανάγκες πυρόσβεσης, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στις πιο πάνω επεμβάσεις.

Η παράνομη ανάπτυξη επεμβαίνει σε τεμάχια κρατικής γης, ενώ άλλα τεμάχια κρατικής γης χρησιμοποιούνται για σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους που αναφέρονται στη συμφωνία εκμίσθωσης, χωρίς το υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να έχουν λάβει ακόμα μέτρα για άρση της παρανομίας.

Επίσης, το υφυπουργείο Τουρισμού δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια για τερματισμό της λειτουργίας του παράνομου κέντρου αναψυχής κατηγορίας εστιατορίου και των χώρων διαμονής επισκεπτών που λειτουργούν στον χώρο ανάπτυξης του παράνομου ιχθυοτροφείου στην κοινότητα Τριμίκλινης. Πρόβηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες, μόνο μετά την έναρξη του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Εγείρονται ερωτηματικά για την απραξία του υφυπουργείου Τουρισμού για την παράνομη λειτουργία χώρων αναψυχής και διαμονής επισκεπτών.

Από διάφορα δημοσιεύματα και τις σελίδες της εταιρείας στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι στον συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί εστιατόριο, διατίθενται κατοικίες προς ενοικίαση, αναρτήθηκε τιμοκατάλογος σύμφωνα με τον οποίο η επιχείρηση προσφέρει φαγητό, τόσο στους επισκέπτες, όσο και για παράδοση (delivery). Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση προσφέρει, μεταξύ άλλων, φαγητό και διαμονή.

Εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη με άδεια πρώην Υπουργού

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το 2017, ενέκρινε, στο πλαίσιο εξέτασης ιεραρχικής προσφυγής, την παραχώρηση άδειας υδροληψίας, για σκοπούς υδροδότησης των παράνομων εγκαταστάσεων του ιχθυοτροφείου στην κοινότητα Τριμίκλινης, χωρίς, ωστόσο, να τεκμηριώσει τους λόγους της απόφασής του. Ακολούθως, στη βάση της πιο πάνω έγκρισης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενέκρινε, παράνομα, την ανάπτυξη πρόχειρης κατασκευής έργου εκτροπής από τον ποταμό και τη μετέπειτα έκδοση άδειας συγκράτησης έργου και άδειας υδροληψίας, που είχαν σκοπό την εξυπηρέτηση της επιχείρησης παράνομης ιχθυοκαλλιέργειας.

Το 2016, υποβλήθηκε αίτηση για άδεια έργου συγκράτησης νερού ανάντη του φράγματος της Τριμίκλινης για κάλυψη αναγκών παράνομου ιχθυοτροφείου. Συγκεκριμένα, με επιστολή ημερ. 24/2/2016, ζητήθηκε από το ΤΑΥ άδεια εκτροπής νερού πριν το φράγμα της Τριμίκλινης για κάλυψη των αναγκών ιχθυοτροφείου, στην ίδια κοινότητα. Το Επαρχιακό Γραφείο Υδάτων Λεμεσού εισηγήθηκε τη μη έγκριση της άδειας για τη ζητούμενη εκτροπή, με την οποία συμφώνησε ο διευθυντής του ΤΑΥ. Ακολούθησε ιεραρχική προσφυγή ημερ. 23/8/2017, προς τον υπουργό ΓΑΑΠ. Ο υπουργός ΓΑΑΠ, στις 13/9/2017, ενέκρινε την παραχώρηση άδειας υδροληψίας, χωρίς, ωστόσο, να τεκμηριώσει τους λόγους της απόφασής του. Ακολούθως, το ΤΑΥ ενέκρινε, παράνομα, την ανάπτυξη πρόχειρης κατασκευής έργου εκτροπής από τον ποταμό, καθώς και την τοποθέτηση πλαστικού αγωγού για τη μεταφορά του νερού στις καθόλα παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου. Στη συνέχεια, έκδωσε άδεια συγκράτησης έργου και άδεια υδροληψίας, παρά τη σχετική καταγγελία για επεμβάσεις εκ μέρους της εν λόγω επιχείρησης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ντόμινο λαθών και παραλείψεων

Σειρά λαθών και παραλείψεων όπου το ένα αρμόδιο Τμήμα στηριζόμενο στην αμέσως προηγούμενη παράνομη ενέργεια ενός άλλου Τμήματος, προχωρούσε με τη σειρά του σε έκδοση νέας άδειας για άλλο σκοπό καταγράφεται μέσα στην εμπεριστατωμένη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων για τις ανάγκες ιχθυοτροφείου στην Τριμίκλινη. Πράξεις και παραλείψεις 11 συνολικά ελεγχόμενων οντοτήτων οι οποίες κλείνουν μέχρι και σήμερα τα μάτια στην παρανομία, επιτρέποντας τη λειτουργία μιας παράνομης ανάπτυξης για την οποία διερευνώνται σήμερα από την ΜΟΚΑΣ ισχυρισμοί για δραστηριότητες ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Στην υπόθεση αναμένεται και η εμπλοκή της OLAF για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στη βάση της χορήγησης άδεια λειτουργίας ιχθυοτροφείου κατά παράνομο τρόπο. Εμπλοκή έχει και η Αρχή κατά της Διαφθοράς, ώστε να εξετάσει κατά πόσο υπήρξε κατάχρηση εξουσίας ή άλλα αδικήματα διαφθοράς από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Πηγή: Philenews

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00