Αυξανόμενη και στην Κύπρο η σχολική βία και νεανική παραβατικότητα, λέει η υπ. Παιδείας
Η σχολική βία και η νεανική παραβατικότητα, από τις σημαντικότερες παραμέτρους ενός ευρύτερου κοινωνικού προβλήματος, παρουσιάζουν δυστυχώς αυξανόμενα ποσοστά, τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.
Η Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό προώθησης, γνωστοποίησης και εφαρμογής της πολιτικής για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού, στο πλαίσιο της πρόληψης της βίας και της νεανικής παραβατικότητας στο σχολείο και της προαγωγής της ενεργού πολιτότητας κατά τη σχολική χρονιά 2022- 2023.
Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «ήδη, μέσα από τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα, ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα διότι αναμφίβολα, θα ήταν ευχής έργο η εξάλειψη οποιωνδήποτε ανάλογων φαινομένων».
Πρόσθεσε ότι «η βούλησή μας για μείωση στο ελάχιστο του σχολικού εκφοβισμού, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή απέναντι τόσο σε αυτή όσο και απέναντι όποια άλλη μορφή ρατσισμού, είναι δεδομένη».
Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, το Υπουργικό Συμβούλιο, «έχοντας υπόψη την αυξητική τάση του σχολικού εκφοβισμού, υιοθέτησε πρόσφατα σειρά εισηγήσεων του ΥΠΑΝ σε μια προσπάθεια μείωσης των περιστατικών βίας, παραβατικότητας και εκφοβισμού στα σχολεία μας».
Πρόσθεσε ότι «οι εισηγήσεις αυτές, βασισμένες στη διεθνή έρευνα και βιβλιογραφία, ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν ένα υγιές σχολικό πλαίσιο μάθησης, κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης για τα παιδιά».
Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι «τα μέτρα και οι δράσεις που υιοθετήθηκαν, στοχεύουν στη μετακίνηση από παραδοσιακές προσεγγίσεις διαχείρισης της συμπεριφοράς σε σύγχρονα παιδαγωγικά μοντέλα, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο παιδαγωγικός κυρίως ρόλος του σχολείου, οι σχέσεις μεταξύ μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να επικρατεί στους σχολικούς χώρους».
Ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι πολιτικές και οι νομοθεσίες έχουν αντίκτυπο και ουσιαστική επιρροή όταν εφαρμόζονται συνειδητά από τα άτομα που υπηρετούν την Παιδεία, επιβάλλεται να αναλογιστούμε ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς, τις ενέργειες και τις συμπεριφορές μας στην έμπρακτη προσπάθεια για μείωση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού».
Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου «οι προσπάθειες αντιμετώπισης και πρόληψης της βίας, πρέπει να στοχεύουν σε διάφορα επίπεδα και να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης εθνικής πολιτικής».
Πρόσθεσε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται και η συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διοργάνωση του εν λόγω διαγωνισμού για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού».
Απευθυνόμενη στους μαθητές, η κ. Μιχαηλίδου, είπε ότι «το Υπουργείο μας αναγνωρίζει τις πολλαπλές μορφές διαφορετικότητας και επιδιώκει να διασφαλίσει για όλους και όλες εσάς ένα περιβάλλον ασφάλειας, σεβασμού και ισότητας».
Θέλουμε, συνέχισε, «να μπορείτε να απολαμβάνετε στο μέγιστο τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που σας προσφέρονται σε περιβάλλοντα συμπεριληπτικά και δημοκρατικά, απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας».
Η Υπουργός καταλήγοντας είπε ότι «η οποιαδήποτε εκδήλωση εκφοβιστικής συμπεριφοράς πρέπει να εντοπίζεται, να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποφασιστικά, γι’ αυτό και είναι σημαντική η συνεισφορά των μαθητών στην άμεση διαχείριση οποιωνδήποτε εκφοβιστικών συμπεριφορών».
Πηγή: Philenews