Thursday, October 3, 2024
Home » Ασπιρίνη και βιταμίνη «D» βλέπει εντός ΓεΣΥ ο ΟΑΥ

Ασπιρίνη και βιταμίνη «D» βλέπει εντός ΓεΣΥ ο ΟΑΥ

0 comments

Ασπιρίνη και βιταμίνη «D» βλέπει εντός ΓεΣΥ ο ΟΑΥ

Την ένταξη άλλων δύο Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στο ΓεΣΥ προτείνει στους φαρμακοποιούς ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, θέτοντας παράλληλα ενώπιον του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόταση για μεταφορά όλων των ΜΗΣΥΦΑ, που σήμερα χορηγούνται κατ΄ εξαίρεση μέσω του ΓεΣΥ, σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών μόνο από τα κρατικά φαρμακεία, στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Ο ΟΑΥ, περιλαμβάνει στην πρόταση που κατέθεσε στον ΠΦΣ και τα αντίστοιχα κονδύλια που προτίθεται να προσθέσει στον προϋπολογισμό των φαρμακείων του ΓεΣΥ για τις συγκεκριμένες αλλαγές, ενώ αφήνει ανοικτό παράθυρο και για οικονομικές αναπροσαρμογές μέσω διαπραγμάτευσης, ζητώντας από τους φαρμακοποιούς να ετοιμάσουν γραπτώς τις δικές τους προτάσεις.

Αναλυτικά, στην πρόταση του ο ΟΑΥ, περιλαμβάνει:

  • Μεταφορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χορηγούνται τώρα μόνο από τα κρατικά φαρμακεία στα ιδιωτικά φαρμακεία. Δηλαδή, οι ασθενείς οι οποίοι κατ’ εξαίρεση λαμβάνουν μέσω του ΓεΣΥ συγκεκριμένα σκευάσματα (πχ βιταμίνες), εάν εφαρμοστεί η πρόταση του ΟΑΥ, θα μπορούν να αποταθούν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους για να τα εξασφαλίσουν και δεν θα υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στα κρατικά φαρμακεία για να τα παραλάβουν περιμένοντας για αρκετή ώρα στην ουρά.
  • Επιπρόσθετα ο ΟΑΥ προτείνει την ένταξη στο ΓεΣΥ και την διάθεση τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, της ασπιρίνης και τηςβιταμίνης D.
  • Και στις δύο περιπτώσεις, ο ΟΑΥ καθορίζει τα προβλήματα υγείας για τα οποία θα χορηγούνται τα δύο αυτά σκευάσματα αφού όπως και τα υπόλοιπα ΜΗΣΥΦΑ που σήμερα λαμβάνουν μέσω του ΓεΣΥ οι ασθενείς, θα χορηγούνται επί συγκεκριμένων ενδείξεων και για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μελετά την πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και ετοιμάζει την αντιπρόταση του την οποία αναμένεται να στείλει στον οργανισμό εντός των επόμενων ημερών.

Επί των συγκεκριμένων προτάσεων, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, αν και τα κονδύλια που έχει προτείνει ο ΟΑΥ δεν απορρίφθηκαν μέχρι στιγμής. Εκείνο που φαίνεται να προβληματίζει τους φαρμακοποιούς είναι το κατά πόσον η μεταφορά, έστω και μικρού αριθμού μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία, θα αποτελέσει την αφορμή για επιπρόσθετες παραχωρήσεις.

Από πλευράς του ΠΦΣ ωστόσο, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα τεθεί αίτημα και για γενική αύξηση του προϋπολογισμού των φαρμακείων του ΓεΣΥ με κονδύλι πέραν αυτών που προτείνει ο ΟΑΥ για την διάθεση συγκεκριμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Η οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι τέτοια που να οδηγεί, προς το παρόν, σε συγκρούσεις αν και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης, με την συμβολή εμπειρογνωμόνων, για την οικονομική πτυχή της συμμετοχής των ιδιωτικών φαρμακείων στο ΓεΣΥ. Από την μελέτη αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στον ΟΑΥ, προέκυψε ότι ο σφαιρικός προϋπολογισμό για τα φαρμακεία του ΓεΣΥ, πρέπει να αυξηθεί κατά μερικά εκατομμύρια.

Τέλος, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, θα τεθεί και το θέμα της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς του ΓεΣΥ αφού υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι η τιμή μονάδας, στη βάση της οποίας αποζημιώνονται οι φαρμακοποιοί, επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τόσο γιατροί, όσο και δικαιούχοι του συστήματος.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise